Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk Kardiyoloji Ritim ve İleti Bozuklukları
Ritim ve İleti Bozuklukları

Ritim ve İleti Bozuklukları

Kalbin normalde olması gerekenden daha hızlı, daha yavaş veya düzensiz olarak çalışması durumuna ritim bozukluğu denilir. Çocuklarda doğuştan gelen kalp hastalıklarından biri olabilen ritim ve ileti bozuklukları, bazen kalp ameliyatının ardından başka sebeplere bağlı olarak da karşımıza çıkabilmektedir.

Kansızlık, kafeinli yiyecekler ve içeceklerin tüketilmesi, kan şekeri düşüklüğü, yasal olmayan bir takım ilaçların kullanılması, genetik aritmi veya enfeksiyonlar çocuklarda ritim ve iletim bozukluklarına sebep olabilir.

Çocuk bireylerdeki ritim bozukluklarının en yaygın belirtisi çarpıntıdır. Ritim bozuklukları terleme, göğüs ağrısı, çabuk yorulma, efor ardından bayılma, nefes almakta zorluk çekme gibi şikâyetler de sebep olabilir. Bebeklerde cilt rengi değişikliği, halsizlik, emerken çabucak yorulma ve hızlı nefes alma gibi belirtiler gözlemlendiğinde annenin bu ataklar esnasında bebeğin kalp atışlarını kontrol etmesi gerekir.

Siz de Özel Ortadoğu Hastanesi’ne başvurarak çocuğunuzdaki ritim ve ileti bozukluklarını tedavi ettirebilirsiniz.

Yazı İçeriği

Ritim Bozukluğu Nedir?

Ritim bozukluğu, kalbin olması gerekenden yavaş veya hızlı şekilde düzensiz çalışması halidir. Kalp olağan hızının dışında çalışırsa kalp kası, vücudun geri kalanına yeterli miktarda kan pompalayamaz. Bunun neticesinde kişi kendisini halsiz hisseder, baş dönmesi veya göğüs ağrısı gibi şikayetler yaşar. Ritim bozukluğunun ciddi olduğu durumlarda kalp yetmezliği ve şok gibi durumlar gelişebilir.

Kalp Çarpıntısı Her Zaman Ritim Bozukluğunun İşareti Midir?

Koştuğumuz sırada, öfkelendiğimizde veya korktuğumuzda kalbimiz normalin üzerinde bir hızla atabilir. Bunlar normal fizyolojik durumlardır. Ancak bunun dışında kalbimizde herhangi bir sorun olmadan kansızlık, ateş, panik bozukluklar gibi etkenler de kalbin hızlı atmasına neden olabilir. Tüm bunlar ritim bozukluğu ile ilişkili değildir. Fakat çocuklarda ve gençlerde kalp ritim bozukluğunun en belirgin semptomu kalp çarpıntısı olduğu için muhakkak çocuk kardiyolojisi uzmanına muayene olunmalıdır.

Çocuklarda Hangi Şikayetlerin Varlığında Ritim Bozukluğundan Şüphelenilmesi Gerekir?

Ritim bozukluğu yaşayan büyük çocuklarda çarpıntı, solunum güçlüğü, çabuk yorulma, terleme, göğüs ağrısı ve yüksek efor sonrası meydana gelen bayılma gibi şikayetler gözlenmektedir. Buna karşın daha küçük bebeklerde is hızlı ve sık nefes alıp verme, cilt renginde meydana gelen değişiklikler, emerken çabuk yorulma ve halsizlik gibi belirtiler görülür. Bu belirtiler uzun süre boyunca önemsenmez veya fark edilmezse sonrasında kalp yetmezliği bulguları ortaya çıkabilmektedir. Aralıklı ve hızlı aritmilerde hiçbir şikayet olmayabilir. Ancak atak esnasında bulgular gözlenebilir. Anne, bebeğin kalbinin normalden hızlı attığını fark edebilir. Hızlı ritim bozukluklarında ise çarpıntı şikayeti yaşanır. Bu gibi şikayetler gözlemlendiği anda nörolojiden önce çocuk kardiyologlarına başvurmak gerekir. Ancak unutmamak gerekir ki bazı ritim bozuklukları uzun süreler boyunca herhangi bir bulgu vermeyebilir. Hastalık rutin kontroller sırasında doktorun EKG çektiği sırada rastlantısal olarak tespit edilebilir. Tehlikeli aritmi vakalarında bayılma ve hatta ani ölüm bile gözlenebilmektedir.

Ritim Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Ritim bozuklukları kimi zaman kendi başına ortaya çıkarken kimi zaman da kalp cerrahisi gibi başka nedenlerden dolayı da meydana gelebilir. Bazı ritim bozuklukları ise genetik olarak aktarılır. Eğer aile bireylerinin geçmişinde genetik ritim bozukluğu öyküsü varsa bu sorunun diğer aile üyelerinde de gözlenme olasılığı yüksektir. Ritim bozukluğu yapısal olarak tümüyle normal kalplerde de meydana gelebilir. Bazı durumlarda da kardiyak anormalliğinin bulgularından biri olarak karşımıza çıkabilir. Çocuklarda ritim bozuklukları kandaki biyokimyasal denge değişimlerinden, yasa dışı ilaç kullanımından veya kalbe etki eden enfeksiyonlardan dolayı da gözlenebilmektedir.

Ritim Bozukluğu Yalnızca Elektrokardiyografi İle Tespit Edilebilir Mi?

Hastanın şikayetleri devam ederken çekilen EKG tetkiki büyük önem taşır. Bunun yanı sıra şikayet esnasında EKG çekmek her zaman mümkün değildir. O sırada çekilse dahi hastada farklı türlerde ritim bozukluğu olabileceği için genellikle tam ve eksiksiz bir değerlendirme için EKG yetersiz kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda hastanın kalp ritmine dair daha uzun süreli kayıtlar almak gerekir. Bu yüzden bir günden, bir haftaya kadar uzanan süreler boyunca ritim kaydı tutabilen Holter analizine başvurulabilir. Holter analizinin yanı sıra, anlık olayları kaydedebilmek için hastanın yanına event recorder cihazı verilebilir. Günümüzde akıllı cep telefonlarının arkasına takılabilen veya telefona yüklenebilen aplikasyonlar ile şikayetler sırasında kalp ritimleri kayıt altına alınabilmektedir. Son olarak ritim bozukluklarının teşhisinde efor testinden de faydalanılır. Ritim bozukluklarında temel etken kalpteki yapısal bozukluklardır. Bu yüzden kalp MR’ından da teşhis aşamasında faydalanılabilmektedir.

Ritim Bozuklukları Geçici Mi Yoksa Kalıcı Mıdır? Her Zaman Tedavi Gerekir Mi?

Çocuklarda gözlenen ritim bozukluklarının bir kısmı geçici olmakla birlikte büyük çoğunluğunun kalıcı olduğunu belirtmemiz gerekir. Bilhassa hızlı ritim bozuklukları genellikle kalpte meydan gelir ve fazla elektrik ileti yollarına bağlıdır. Ritim bozukluğunun türü, hastanın yaşı, hastalığın derecesine göre tedavi seçenekleri değerlendirilir. Bazen ilaç tedavilerine bazen de ablasyon tedavisine başvurulabilir. Ritim bozukluklarının bir bölümünde zamanla iyileşme eğilimi görülebilir.

Unutmamak gerekir ki ilaçlar yalnızca ritim bozukluğunu baskılamakla yetinir. Yani ilaç uygulamaları kesin çözüm sağlamaz. Bunun yanı sıra bu ilaçların uzun vadede kullanılması çocuk üzerinde çok sayıda yan etki görülmesine neden olur. Eğer hızlı ritim bozukluğu çocuğun beş yaşını doldurmasından sonra bile devam ediyorsa, bu tip vakalarda ablasyon tedavisine başvurulabilir. Bu uygulama kalpteki anormal ritim bölgesinin dondurulmasını veya dağlanmasını sağlayarak hastalığı tedavi eder. Bu uygulamanın başarı yüzdesi bir hayli yüksektir. Fakat kimi hastaların tedavisi için farklı yöntemlere başvurmak gerekebilmektedir. En doğru tedavi yöntemi çocuk kardiyologları tarafından gerçekleştirilen detaylı bir muayenenin ardından belirlenir.

Ani Ölüm Tehlikesi Olan Genetik Kökenli Tehlikeli Ritim Bozukluklarında Tedavi Nasıldır?

Ritim ve ileti bozukluğu yaşayan hastaların daimi olarak ritim ilacı kullanması gerekir. Hastaların bir bölümünde defbrilatör ismi verilen özel kalp pilleri kullanılabilir. Hastaların durumuna göre özel önlemler alınır. Örneğin eforlu aktivitelerden kaçınılması ve bazı ilaçların kullanılması gerekebilir. Genetik testin ardından hastalığın tam nedeni ortaya çıkartılabilir. Aynı şekilde hasta yakınlarının da taşıyıcılık açısından incelenmesi gerekir. Özellikle yakın aile bireylerinde kardiyolojik testlere başvurulması gerekebilir.

Çocuk Kardiyoloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Kardiyoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Çocuk Kardiyoloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler