Anasayfa Tıbbi Birimler Girişimsel Radyoloji Varis Tedavisi
Varis Tedavisi

Varis Tedavisi

İçindekiler

Varis Nedir?

Varisler toplardamarların genişlemesi, kıvrımlar oluşturması ve derinin altından mavi renkte görülmesi durumudur. Başlangıç aşamasında damarlarda yaşanan genişleme şişliklere yol açar. Fakat bulguların artması ile birlikte zamanla büyük damar paketleri ve hatta çatlamalar meydana gelir. Varisler ilk oluştukları yıllarda kişiye yalnızca estetik açıdan bir rahatsızlık verir. Fakat zamanla ağrılar hissedilir. Toplardamar yetmezliği bacaklarda yaşanacak şişmeleri de beraberinde getirir. Varis oluşan damarlarda pıhtı meydana gelirse kişi bacaklarında şiddetli ağrılar, kızarıklıklar ve şişlikler gibi şikayetler yaşamaya başlar. Varis rahatsızlığının kadınlarda görülme sıklığı erkeklerle kıyaslandığında daha fazladır. Pek çok hastalıkta olduğu gibi yaş ilerledikçe varislerin görülme sıklığı da artmaktadır.

Varis Neden Olur?

Vücutta varis oluşumunu etkileyen çok sayıda faktör bulunur. Uzun süreler boyunca ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışmak, hamilelik, aşırı kilo, hormon tedavileri, genetik etkenler, kabızlık, dar giysiler tercih etmek ve doğum kontrol hapları kullanmak bunlardan bazılarıdır. Toplardamarın kapakçığında yaşanan yetmezliğin sonucunda meydana gelen varisler oluşurken kan sürekli olarak geri kaçmak durumunda kalır. Bunun sonucunda kan göllenmesi yaşanır. Bu durumun toplardamar üzerinde yarattığı basınç artışı şişliklere neden olur. Zaman içerisinde damarlara gözlenen genişleme artarak devam eder ve kıvrılmalar ortaya çıkar. Varis oluşumu toplardamarların herhangi bir seviyesinde gerçekleşebilir. Bacaklarda yaşanabileceği gibi kasık bölgesinde de ortaya çıkabilir. Kimi zaman varis oluşumu toplardamarda pıhtı atması sonucunda gerçekleşebilir. Tıkanan damarın gerisinde kan göllenmesi ve damar genişlemesi yaşanır.

Varis Belirtileri Nelerdir

Varis oluşumunun habercisi sayılabilecek belirtiler ve şikayetler şu şekildedir:

  • Bacaklarda gözlenen mavi ve mor renkli şişlikler
  • Bacaklarda hissedilen ağırlık
  • Ağrılar
  • Bacaklarda gözlenen şişlikler
  • Kaşıntı
  • Bacaklarda uyuşukluk hissi

Varis Çeşitleri

Varisler retiküler varisler, kılcal damar varisleri ve büyük toplardamar varisleri olmak üzere üç ana başlık altında incelenir. Kılcal damar varisleri bu damarlarda meydana gelen çatlamaların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Yarattığı görünüm örümcek ağını andırır. Hormon tedavisi gören veya hamilelik süreci yaşayan genç kadınlarda daha sık karşımıza çıkar.

Retiküler Varisler diz kapağının arka kısmında veya ayak bileği çevresinde oluşan, mavi renkli ve cilt yüzeyinden hafif kabarık şekilde görünen varislerdir.

Büyük Toplar Damar Varisleri ise bacak bölgesinde safen ven olarak adlandırılan büyük toplardamarlarda yaşanan yetmezlikten kaynaklanır. Cilt yüzeyinden oldukça kabarık ve yeşil renge yakın bir görünümle kendilerini gösterirler. Varislere dair bütün şikayet ve belirtileri gösterirler.

Varisler Sorun Oluşturur Mu?

İlk oluştukları evrede yalnızca görsel ve estetik açıdan sorun yaratan varisler, zamanla kişinin bacağında şiddetli ağrılar hissetmesine, toplardamarda iltihaplanmaların oluşmasına, varisin yırtılmasına ve kanamasına, hatta pıhtı atarak akciğerlerde pulmoner emboli oluşmasına sebep olabilmektedir.

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varis oluşan damarın vücuttan dışarı çıkartılması, varis tedavisindeki en geleneksel yöntemdir. Ancak bu yöntem hem zahmetli hem de uzun bir iyileşme süresi gerektirdiği için başka tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Örneğin damarın içine köpük uygulanarak varisi düzeltmek yani bir başka deyişle skleroterapi uygulamak bunlardan biridir. Skleroterapi yöntemi varisin kendisini yinelemesi ihtimalini de içerisinde barındırır.

Lazerle tedavi yönteminde ise damarın içerisine bir kateter yerleştirilir. Lazer cihazından bu noktaya iletilen ışınlarla damar yakılır.

Diğer bir tedavi seçeneği olan radyofrekans yönteminde ise yine bir kateter kullanılarak damarın içerisine radyo dalgaları iletilir. Bu sırada meydana gelen ısı tıpkı lazer yönteminde olduğu gibi damarın yakılmasını sağlar. Tüm bu tedavi seçeneklerinde yalnızca lokal anestezi uygulanır. Hasta aynı gün tedavi olur ve ardından taburcu edilir.

Varis Oluşumu Nasıl Engellenir?

  • Düzenli olarak yürüyüş, bisiklet, koşu ve yüzme gibi egzersizler yapmak
  • Uzun süreler boyunca ayakta durmaktan veya aynı şekilde oturmaktan kaçınmak
  • Eğer fazla kilolarınız varsa bunlardan kurtulmak
  • Bacak bacak üstüne atmış halde uzun süre oturmamak
  • Topuklu ayakkabılar yerine daha rahat ve ortopedik ayakkabılar tercih etmek
  • Çok sıkı ve dar giysiler tercih etmemek
  • Lifli gıdalarla beslenip kendimizi kabızlıktan korumak
  • Sürekli ayakta çalışmamızı gerekli kılan bir mesleğimiz varsa yahut da varis oluşumuna karşı genetik bir yatkınlığımız söz konusuysa varis çorabı giymek.
  • Uzun süreler ayakta kaldıktan sonra bacaklarımızı havaya kaldırarak dinlenmek
  • Uzun süreli oturmalardan kaçınmak, arada ayağa kalkarak gezinmek
  • Varislerin üzerine değil bacağın diğer kısımlarına masaj yapmak.
Girişimsel Radyoloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Girişimsel Radyoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Girişimsel Radyoloji Konuları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Girişimsel Radyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler