Anasayfa Tıbbi Birimler Radyoloji Meme MR
Meme MR

Meme MR Nedir?

Meme MR, kanser ve memede meydana gelen diğer anormallikleri belirlemek için kullanılan, memenin detaylı biçimde incelenmesini sağlayan görüntüleme yöntemidir. MR ile mamografi veya ultrason gibi yöntemlerde elde edilemeyen detaylı görüntüler oluşturulur.

İçindekiler

Meme MR Nedir?

MR cihazlarında, özel meme coilleri (sargıları) kullanılarak memede bir kitle ya da kanser varlığı tanısında kullanılan görüntüleme yöntemine denir. Meme kanseri tanısında duyarlılığı en fazla olan görüntüleme yöntemidir. Diğer yöntemlerle saptanamayan çok sayıda kanser, MR ile tespit edilebilir. MR’da kanserlerin daha iyi görünmesi için hastaya damar yolu ile kontrast madde verilir. Ultrasonografide ve mamografide şüpheli bir bulgu görüldüğünde bu bulguların detaylandırılması ve yaygınlığının saptanmasında kullanılır.

Meme MR Nasıl Çekilir?

Hasta yüzüstü pozisyondayken, her iki meme coil denilen özel aparatların içerisine yerleştirilir. Hasta, geniş ve kısa bir tünel şeklindeki MR cihazının içine yüzüstü bir şekilde alınır. İnceleme öncesi hastaya damar yolu ile kontrast madde verilerek kanserlerin daha iyi görünmesi sağlanır. Çekimin ardından görüntüler radyologlar tarafından incelenir ve ölçümler yapılır. Kontrast madde verilmeden önceki ve sonraki görüntüler dikkatli bir şekilde incelir. Memede kontrast madde ile boyalı bir alan olup olmadığı, varsa boyalı alanın iyi huylu-kötü huylu ayrımı için şekline, kenarlarına, hangi hızla ve yoğunlukta boyandığına bakılarak detaylı bir değerlendirme yapılır.

Meme MR Hangi Durumlarda Çekilir?

  • Ultrason, mamografi ve elle muayenede saptanan şüpheli bulgularda,
  • Ameliyat öncesi memede birden fazla kanser odağı olup olmadığının tespitinde,
  • Meme kanseri saptanan hastalarda kanserli dokunun göğüs duvarına yakınlığı ve karşı memeye yayılıp yayılmadığının tespitinde,
  • Meme kanseri sebebiyle meme koruyucu tedavi görmüş kadınlarda, memedeki radyoterapiye ve ameliyata bağlı değişikliklerin, tekrarlayan kanserden ayırt edilmesi işlerinde,
  • İleri evre meme kanseri saptanan kişilerde kemoterapi tedavisinin başarısının değerlendirilmesinde,
  • Yüksek riskli kadınlarda tarama amaçlı olarak kanser dokuları olup olmadığını tespitinde,
  • Metastik (vücuda yayılmış) kanser saptanan hastalarda kanser odağının tespitinde,
  • Meme silikonu bulunan hastalarda silikonda hasar olup olmadığının tespiti ve memedeki şüpheli bulguların detaylı değerlendirilmesinde çekilir.

Meme MR Çekimi Öncesi Bir Hazırlık Gerekli Midir?

Meme MR’ı öncesinde bir hazırlığa ihtiyaç yoktur. Aç olmanız ya da kullandığınız ilaçları bırakmanız gerekmez.

Meme MR Ne Zaman Çekilmelidir?

Meme MR, adet döngüsünün başlamasının 7-10. günü aralığında çekilmelidir.

Meme MR Kaç Dakika Sürer?

Meme MR çekimi genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında sürer.

MR Radyasyon İçerir Mi?

Güçlü bir manyetik alanda radyofrekans dalgalarıyla görüntü oluşturma tekniği olan MR, radyasyon içermez.

Meme MR Çekimi Özel Ortadoğu Hastanesi’nde

Sizler de memede kist bulgusundan şüpheleniyorsanız Özel Ortadoğu Hastanesi’ne başvurarak meme MR’ı çektirebilir, hastalığın tanı ve tedavisini güvenle yaptırabilirsiniz.

Meme MR Fiyatları

Meme MR fiyatları kişilerin ihtiyaçlarına, uygulamayı yapacak olan hekimin tecrübesine, uygulamanın yapılacağı sağlık merkezi ve şehre bağlı olarak değişir.

Radyoloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Radyoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Radyoloji Konuları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Radyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler