Anasayfa Tıbbi Birimler Radyoloji Mamografi
Mamografi

Mamografi Nedir?

Mamografi, meme hastalıklarının tarama ve tanısında kullanılan radyolojik görüntüleme sistemine denir. 40 yaşından sonra rutin şekilde uygulanması gereken mamografinin, kanıtlanmış herhangi bir zararı bulunmuyor.

İçindekiler

Mamografi Nedir?

Mamografi, meme dokusunun ayrıntılı bir şekilde incelenmesine olanak sağlayan radyolojik görüntüleme ve tanı yöntemidir. Meme kanseri tanısının en erken biçimde saptanabildiği sistemdir. Günümüzde en yaygın kullanılan mamografi teknolojisi ise dijital mamografidir. Bu teknoloji, meme kanserinin erken dönemlerde tespit edilip bir an önce tedavisine başlanmasına imkan verir. Erken teşhis ile hastalığın büyümeden ve diğer organlara sıçramadan tedavi edilmesini sağlanır. Erken teşhis sonrası yapılacak tedavide %90 oranında başarı sağlanır.

Dijital Mamografi ve Tomosentez Nedir?

Mamografi işleminde elde edilen görüntülerin dijital sinyallere dönüştürülerek bilgisayar ekranına gönderilmesidir. Görüntüler dijital olarak hastaya verilebilir veya film olarak basılabilir. Bu sistemin klasik mamografiden farkı; hekimin dijital mamografiden alınan görüntüler üzerinde konstrast farklılıkları oluşturmasına imkan tanımasıdır. Böylece görüntüde kayıp yaşanmadan büyütülebilir.

Tomosentez ise dijital mamografinin bir üst biçimidir ve memenin değişik açılardan çekilmiş görüntülerine ulaşmayı sağlar. Bu sayede meme dokusu 3 boyutlu şekilde detaylı olarak incelenebilir ve şüpheli kısımlar belirlenir. Böylece şüpheli durumlarda yeniden çekime gerek kalmaz.

Mamografi Nasıl Çekilir?

Hasta mamografi cihazının önünde durur ve meme, görüntü dedektörü ile kopresyon plakası arasına sıkıştırıldıktan sonra X ışını yardımıyla içi dokusunun görüntüsü alınır. Rutin mamografi işlemlerinde her memenin önden ve yandan iki farklı görüntüsü alınır. Şüpheli bir durum olması durumunda ise bu alanın daha iyi görüntülenmesi amacıyla ek filmler çekilebilir.

Mamografi Hangi Şikayetlerde Kullanılır?

  • Memede ele gelen sertlik,
  • Memede kitle,
  • Meme başında akıntı,
  • Meme ağrısı,
  • Meme derisinin kalınlaşması
  • Meme boyutunda veya şeklinde değişiklik.

Ayrıca meme kanseri, kadınlarda en yaygın kanser türlerinden olduğu için bir şikayeti bulunmayan kadınların da 40 yaşından sonra düzenli mamografi çektirmesi gerekir.

Mamografi Ağrılı Bir Yöntem Mi?

Mamografide, memenin baskılanmasından dolayı ağrı hissedilebilir ancak bu ağrı çekimden sonra kendiliğinden geçecektir.

Mamografi Kaç Yaşından İtibaren Çekilmelidir?

40 yaşın altında olan kadınlara ciddi bir şüphe bulunmuyorsa mamografi tavsiye edilmez. Ancak aile öyküsü olanların kontrollere daha erken yaşta başlamaları gerekir. Böyle durumlarda 35 yaşından sonra başlanabilir.

Mamografi Kaç Dakika Sürer?

Mamografide, çekime hazırlık ve çekim süreci genellikle 15 dakika sürer. Tanısal amaçlı mamografi ise yaklaşık 30 dakika sürebilir.

Mamografi Özel Ortadoğu Hastanesi’nde

Sizler de 36 yıllık tecrübe ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde mamografi uygulamasını güvenle yaptırabilirsiniz.

Mamografi Fiyatları

Mamografi fiyatları kişilerin ihtiyaçlarına, uygulamayı yapacak olan hekimin tecrübesine, uygulamanın yapılacağı sağlık merkezi ve şehre bağlı olarak değişir.

Radyoloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Radyoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Radyoloji Konuları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Radyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler