Mamografi, kadın meme dokusunun ayrıntılı bir şekilde incelenmesine imkân tanıyan radyolojik görüntüleme ve tanı yöntemine denilmektedir. Meme kanseri tanısını en erken şekilde saptayan sistemdir. Mamografi ile meme kanserinin en erken evrede saptanabilmesidir. Günümüzde en yaygın şekilde kullanılan mamografi teknolojisi ise dijital mamografidir. Bu teknoloji, meme kanserinin erken dönemlerde tespit edilip bir an önce tedavisine başlanmasına olanak tanır. Erken teşhis ile hastalığın büyümeden ve diğer organlara sıçramadan imkân verilmeden tedavi edilmesini sağlanır. Erken teşhis sonrası yapılacak tedavide %90 oranında başarı sağlanmaktadır.
Memenin görüntü dedektörü ve kopresyon plakası arasına sıkıştırıldıktan sonra X ışını yardımıyla içi dokusunun görüntüsü alınır. Rutin mamografi işlemlerinde her memenin önden ve yandan iki farklı görüntüsü alınmaktadır. Şüpheli bir durum olması halinde bu alanın daha iyi görüntülenmesi amacıyla ek filmler çekilebilmektedir.
Mamografi işleminde elde edilen görüntülerin dijital sinyallere dönüştürülerek bilgisayar ekranına gönderilmesi işlemidir. Görüntüler istenildiği halde dijital olarak hastaya verilebilmekte veya film olarak basılabilmektedir. Bu sistemin klasik mamografiden farkı; hekimin dijital mamografiden elde edilen görüntüler üzerinde konstrast farklılıkları oluşturmasına imkan tanımasıdır. Böylece görüntü olabilecek en uygun seviyeye getirilmesinin yanında görüntüde kayıp yaşanmadan büyütülmesine olanak tanımasıdır. Böylece şüpheli durumlarda yeniden çekime gerek kalmaz.
Mamografi, kadınlarda en çok görülen kanser çeşidi olan meme kanserinin erken tanısında en önemli yöntemdir. Bu nedenle her kadın 30-35 yaşına geldiğinde ilk mamografisini çektirmelidir. 40-50 yaşlar arası iki yılda bir, 50 yaş üstünde ise her yıl bir kez çekilmesinde fayda vardır. Ailede meme kanseri yaşamış olan kişiler ise 30 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirmelidir.
Meme dokusunun farklı açılardan görüntülenmesini sağlayan mamografi işlemleri çekime hazırlık ve çekim süreci olarak toplam 15 dakika kadar sürmektedir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Radyoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Radyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.