Günümüzde hareketsiz yaşam tarzı, masa başı işler ve aşırı kilo nedeniyle ortaya çıkan hastalıklardan biri de boyun kireçlenmeleridir. Boyun omurgasındaki yapıların yıpranmasıyla ortaya çıkan boyun kireçlenmeleri, omuz ve kollarda ağrı ve uyuşukluk oluşturarak yaşam kalitesini düşürmektedir.
Eklemlerde en çok görülen kronik hastalıktır. Yaş ilerledikçe eklem içerisinde bulunan sıvıların azalmasıyla eklemler de dejenerasyona uğrayarak esnekliğini ve pürüzsüz yapısını kaybeder. Eklemlerin hareket kabiliyetini olumsuz etkileyen bu duruma halk arasında kireçlenme, tıp dilinde ise dejeneratif eklem hastalıkları denilmektedir. Kireçlenme vakalarında hareketsizlik, genetik yapı ve obezite gibi durumların da etkisi vardır.Kireçlenme vakaları kalça, bel, boyun, diz, omurga ve parmak eklemleri gibi tüm eklemlerde görülebilmektedir.
Boyun omurgasında bulunan yapıların yıpranıp normal özelliklerini kaybetmesi durumudur. Servikal spondiloz olarak adlandırılan boyun kireçlenmesi zamanla omurlar arasındaki sinirlerin bulunduğu kanallardı daraltır. Bunun sonucunda da omurlarda bası meydana gelmektedir.
Boyun kireçlenmesinin belirtileri;
Boyun kireçlenmesi vakaları genelde 40-50 yaş sonrası görülmektedir. Boyun kireçlenmesinde risk grupları ise şöyledir:
Boyun kireçlenmesi şikâyetleri görüldükten sonra hayat konforunu kaybetmemek için doktora başvurmak gerekir. Doktor, önce hastanın öyküsünü dinler, ardından refleks ve kas güçlerini de kapsayan fiziki muayeneyi yapar.
Röntgen ile boyun omurlarının dizilimi, omurların birbirlerine yaklaşıp yaklaşmadığı ve omurilik kanalında taşma olup olmadığı gözlemlenir.
BT ile omurlar arasındaki faset eklemlerin yapısı ve omurilik kanalında taşma olup olmadığı değerlendirilir.
Manyetik Rezonans (MR) ile de diskler ve omurilik değerlendirilir. MR ile omurilik ve sinir dokuların sıkışıp sıkışmadığı tespit edilir.
Boyun kireçlenmelerinde tedavinin yöntemi hastalığın derecesine göre değişmektedir.Hastalık ilerlememişse, sinir ve omurilikte sıkışma yoksa öncelikle koruyucu tedavi uygulanır. Ağrıları azaltmak için ağrı kesici veya antienflamatuar ilaçlar verilir.
Ağrılar kontrol altına alındıktan sonra ise hareket kabiliyetini kaybeden boyun eklemlerini güçlendirmek için egzersizler önerilir. Gerekiyorsa boyun korsesi kullanımı veya fizik tedavi uygulanır, eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir.
Kireçlenme vakası ileri derecedeyse, omurilik ve sinirler hasar görmüşse cerrahi tedavi uygulanır. Bu aşamada omurilik ve çevresinde bulunan sinirlerdeki basıyı ortadan kaldırmak amaçlanır.
Boyun Kireçlemesi İçin Ne İyi Gelir?
Kireçleme nedeniyle oluşan şişliğe okaliptüs yağı iyi gelir. Boyun ılık su ile yıkandıktan sonra okaliptüs yağı masaj ile boyna uygulanmalı. Şişlik geçene kadar bu masaj sürebilir.
Ensede Kireçlenme Olur Mu?
Olur, ense de boynun bir bölümüdür. Boyun kireçlenmesi, boyun omurgasında meydana gelen yıpranmalarla ortaya çıkar. Yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır.
Kireçlenme Nasıl Tedavi Edilir?
Kireçlenme vakalarında önce ilaç, krem ve losyon tedavileri kullanılır. Ardından hareket kabiliyetini kazanmak için fizik tedavi ve çeşitli egzersizler yapılır. Bunlara rağmen iyileşme yoksa ve fıtıklaşma ileri derecedeyse cerrahi operasyon yapılmaktadır.
Boyun Kireçlenmesinde Hangi Hareketler Yapılır?
Yukarıda saydığımız egzersizleri sabah ve akşam 10’ar defa tekrarlayın.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Fizik Tedavi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Fizik Tedavi HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Fizik Tedavi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.