Anasayfa Tıbbi Birimler Fizik Tedavi Dirsek, Bilek, El Eklemlerinin ve Yumuşak Dokuların Rahatsızlıkları
Dirsek, Bilek, El Eklemlerinin ve Yumuşak Dokuların Rahatsızlıkları

Dirsek, Bilek, El Eklemlerinin ve Yumuşak Dokuların Rahatsızlıkları

Dirsek, bilek ve el eklemleri vücudun en çok kullanılan bölgeleridir. Bu bölgelerin aşırı veya yanlış kullanımı, zorlanması sonucu çeşitli kas, eklem ve tendon yaralanmaları ortaya çıkar. Yumuşak doku rahatsızlıkları denilen bu hastalıklar sebep olduğu ağrılar ile birlikte yaşam konforunda önemli kayıplara neden olur.

Yumuşak Doku Hastalıkları Nelerdir?

Tendinit

Tendinit, tendonon iltihaplanması durumudur. Tekrarlayan hareketler ve aşırı kullanım sonucu oluşan yaralanmalardan kaynaklanır. Daha çok dirsek, el, bilek, kalça , omuz, diz, ayak bileği ve ayak etkilenir. Tendinit vakalarında bölge dinlendirilmeli, kompresyon uygulanmalı, yüksekte tutulup, iltihap önleyici ilaçlar kullanılmalıdır. Buz tedavisi ile şişme önlenmeli. Tendinit vakalarının önüne geçmek için kademeli olarak germe ve güçlendirme egzersizleri yapılması gerekir. Bazı tendinit tedavilerinde enjeksiyon kullanılırken, tendon yırtılmalarında ise cerrahi operasyona ihtiyaç duyulur.

Tenisçi Dirseği (Medial Epikondidit)

Dirseğin sürekli kullanıldığı tenis veya golf gibi spor dallarında zamanla dirsekte bulunan tendonlarda yırtılmalar veya zedelenmeler oluşabilmektedir. Bu sakatlanmalarda ağrı dirsek dışında, el ve el bileği gibi ön kol kaslarında görülebilmektedir.

Golfçü Dirseği (Laterel Epikondilit)

Ön kol tendonlarının kemik çıkıntısına bağlandığı duruma epikondilit denilir. Dirseğin iç iç tarafında ağrı ile ortaya çıkan bu hastalık, ön kol tendonlarının yaralanması ve tahrişinden kaynaklanır. Beyzbol oyuncularında, ağır çanta veya valiz kaldıranlar sıklıkla karşılaşılmaktadır. Vaka sonrası ağrı bölgesine nemli ısı uygulanır. Dirsek sargısı kullanılır, ağrılı bölgeye masaj yapılır ve esneme egzersizleri yapılır. Bu yöntemlerden yanıt alınamaması durumunda ise cerrahi operasyona ihtiyaç duyulur.

Sinir Sıkışmaları

Dirsek, bilek, el eklemlerinin, çevresinde bulunan sinirlere basınç uygulamasıyla oluşan durumdur. Bu baskıdan sinir fonksiyonları olumsuz etkilenir ve ağrı, karıncalanma, uyuşma ve güçsüzlük gibi belirtiler etkili olur. Sinir sıkışmaların çok sayıda şekli vardır. En sık görülen sinir sıkışması Karpal Tünel Sendromu’dur ve el bileği çevresinde ortaya çıkar. Meralgia Peresthetica ise uyluk bölgesinde ağrı ve duyu kaybı ile kendini gösterir.

Bursit

Kemikler, kaslar ve tendonlar arasında yastık görevi gören, içi sıvı dolu olan keseye ‘bursa’ denir. Bursit ise bursanın iltihaplanması durumudur. Aşırı kullanım ve zorlama sonucu oluşan yaralanmalarla ortaya çıkan bursit, travmalarda da oluşabilmektedir. Bursitten en fazla omuz, dirsek, diz, kalça, ayak bileği ve ayaklar etkilenir.

Bursit hastalığının tedavisi, dinlenme, kompresyon, yüksekte tutma ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımıyla yapılır. Akut yaralanmalarda ise buz kullanılarak şişmenin önüne geçilir. Ağrı ve şişlik devam ediyorsa enjeksiyona da gerek duyulabilmektedir.

Enfeksiyon kaynaklı bursit vakalarında ise doktorun önereceği antibiyotik kullanılabilir.

Stres Yaralanmaları, Stres Kırığı

Alt ekstremitelerin ağırlık taşıyan kemikleri olan bacaklar, kalçalar ve ayaklarda meydana gelen küçük çatlaklardır. Aşırı kullanım ve fiziksel aktivite artışından kaynaklanmaktadır.

Stres kırığı, yaralanmaları karşısında ilk olarak etkilenen bölge yüksekte tutulur, buz uygulanıp anti-inflamatuar ilaç kullanılır. Daha sonra hasta dinlenerek bölgedeki baskı azaltılır. Gerekli durumlarda ayakkabı ekleri ve bazı ekipmanlar kullanılarak bölgenin hareketsizleşmesi sağlanır. Çatlak kırığa dönüşürse ameliyata ihtiyaç duyulabilir.

Gerilme ve Zorlanmalar

Kas ve tendonların aşırı kullanımı ve kuvvet uygulanması sonucunda hasar görmesi durumudur. Kas ve tendonlarda oluşan gerilme ve zorlanmalar karşısında dinlenme, buz, kompresyon ve yüksekte tutma tedavisi uygulanır. Kasta yırtık varsa cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir.

Yumuşak Doku Hastalıkları Sık Sorulan Sorular

Yumuşak Doku Bozukluğuna Ne İyi Gelir?

Dinlenme, kompres, anti-inflamatuar ilaçlar ve yüksekte tutma iyi gelir. Akut yaralarda ise şişmeyi önlemek için buz kompresi kullanılabilir. Ağrı ve şişlik devam ediyorsa enjeksiyona ihtiyaç duyulabilir.

Yumuşak Dokular Nelerdir?

Tendon, kas, kıkırdak, artiküler (eklem) kıkırdak, ligament, fasya, sinovyum, yağ dokusu, intervertebral disklerden oluşan bağ dokusunun farklı gruplarıdır.

Yumuşak Doku Bozukluğu Nerelerde Bulunur?

Bu şikâyetler genelde dokuların zorlanmasıyla ortaya çıkar. Özellikle spor yapan kişilerde sıkça görülür. Yumuşak doku bozuklukları darbe kaynaklı da ortaya çıkabilir.

Fizik Tedavi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Fizik Tedavi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Fizik Tedavi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Fizik Tedavi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler