Anasayfa Tıbbi Birimler Nöroloji Guillen Barre Sendromu
Guillen Barre Sendromu

Guillen Barre Sendromu

Guillen Barre Sendromu (GBS), bağışıklık sisteminin sinirlere saldırması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu saldırılar sonrası sinirlerin etrafını saran miyelin dokusu tahrip olur ve sinir iletiminde sorunlar yaşanmaya başlar. Bunun sonucunda da vücudun kontrol edilmesini zorlayan nörolojik semptomlar ortaya çıkar.

Kas zayıflığı, yüz, kol, bacak ve diğer bölgelerde karıncalanma, uyuşma, his ve refleks kayıpları olarak etkisini gösteren GBS hastalığının uzun süreli sinir hasarlarına, felce ve ölüme yol açma riski bulunmaktadır. Bu nedenle tedavi açısından erken tanının çok önemli bir yeri vardır. 100 binde 1 veya 2 kişide görülmektedir. Ölüm oranı ise %4-7 arasında değişmektedir.

Guillen Barre Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

GBS hastalığı, ayaklardan başlayıp bacaklar ve vücudun üst kısmına yayılan kuvvetsizlik ve duyusal bozukluklarla ortaya çıkar. Hastalık nedeniyle refleksler yavaşlar, yorgunluk, yutma güçlüğü, nefes almada zorlanma, kas kuvvetsizlikleri görülür. Çok hızlı bir şekilde etkisini artıran GBS hastalığı 2 haftalık bir sürede felce neden olabilmektedir. GBS hastalığın belirtileri;

  • Bacaklardan başlayıp vücudun üst kısmına yayılan kuvvetsizlik ve kas güçsüzlüğü
  • Ellerde ve bacaklarda karıncalanma, iğne batması ve uyuşukluk hissi
  • Yürüme güçlüğü, merdiven çıkamama
  • Konuşma bozukluğu
  • Yutma güçlüğü
  • Gözleri hareket ettirememe veya çift görme
  • Kan pıhtısı oluşumu
  • İdrar tutmada ve yapma güçlük
  • Kalp ritim bozuklukları
  • Sinir ağrıları
  • Solunumda sıkıntı
  • Hipotansiyon veya hipertansiyon
  • Yüz felci (fasial paralizi)

Guillen Barre Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

GBS hastalığının kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Her yaşta görülebilme riski bulunmakla birlikte 50 yaş üstünde etkilidir. Genellikle viral yada bakteriyal enfeksiyonlar sonrası ortaya çıkmaktadır.

Gastrointestinal sistemiki Campylobacter Jejuni, Helicobacter Pylori ve solunum soylarında Mycoplasma Pneumoniae en sık görülen etkenleri arasında bulunmaktadır.

Koronavirüs, Zika virüs, soğuk algınlığı, mide virisü, grip gibi hastalıklar GBS hastalığını tetikleyebilmektedir.

Guillen Barre Sendromunun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

GBS belirtileri görülür görülmez vakit kaybetmeden hastaneye başvurularak tedaviye başlanmalıdır. Kesin bir tedavi yöntemi bilinmemesine rağmen bazı yöntemlerle hastalığın şiddeti azaltılıp iyileşme süreci hızlandırılabilir.

GBS hastalığının tedavisinde plazmaferez veya intravenöz immunglobun (IVIN) tedavileri uygulanabilmektedir. Plazmaferez yönteminde vücuttaki kan alınıp, plazma kısmı kan hücrelerinden ayrıldıktan sonra kan hücreleri yeniden vücuda pompalanır. Böylece sinir hücrelerine saldıran bağışıklık sistemindeki antikorlar azaltılır.

İmmunglobun veya antikor takviyesi ile de, kan donörlerinden alınan sağlıklı antikorları içeren intravenöz immunglobun hastaya verilir. Böylece sinir sistemini olumsuz etkileyen zararlı antikorlar etkisini en aza indirir.

Bazı durumlarda GBS hastalığının tekrarlama riski de bulunmaktadır.

Guillain-Barre Sendromu Geçer Mi?

GBS hastalığı sonrası hastaların büyük bir kısmında iyileşme gözlenir. Yaklaşık 23 alık sürede hasta yardımsız yürümeye başlayabilir. Kalıcı kas güçsüzlüğü ve yürüme güçlüğü olan hastalar ise tedavi sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi alarak durumları iyileştirilebilmektedir.

Nöroloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Nöroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Nöroloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler