Anasayfa Tıbbi Birimler Nöroloji EEG Nedir? Neden ve Nasıl Uygulanır?
EEG Nedir? Neden ve Nasıl Uygulanır?

Beyin organının aktivitesini kayıt altına almamızı sağlayan EEG uzun yıllardır tıp alanında başarı ile uygulanan testlerden biri. EEG testi nedir, neden yapılır, hangi hastalıkların teşhisinde kullanılır, ve EEG nasıl çekilir? EEG hakkında merak edilenleri Özel Ortadoğu Hastanesi sizler için anlattı.

• EEG Nedir ve Ne İçin Yapılır?
  • EEG Neden Yapılır?
  • EEG İle Hangi Hastalıklar Teşhis Edilir?
  • EEG Testi Çeşitleri
  • EEG Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler?
  • EEG Nasıl Çekilir?
  • Bebeklerde EEG Nasıl Çekilir?
  • EEG Ne Kadar Sürer?
  • EEG Riskli Mi?
  • EEG Sonucu Nasıl Öğrenilir?

EEG Nedir ve Ne İçin Yapılır?

Kısaca EEG olarak adlandırılan Eektroensefalogram, beynimizdeki elektriksel aktivitenin ölçülmesini sağlayan bir çeşit tıbbi testtir. Kafa derisine elektrotların yerleştirilmesi ile uygulanan bu testte beyin hücreleri, küçük elektrik uyarıları iletir. Bu uyarılar kişi uyku halindeyken bile ölçülebilir ve kaydedilebilir. EEG testi özellikle beyinle ilişkili hastalıkların teşhis edilmesinde önemli rol oynar.

EEG Neden Yapılır?

Hastanın beynindeki olası bozuklukların teşhisi için kullanılan EEG, kimi zaman tedavi amacıyla da tıp dünyasında kullanılmaktadır. Örneğin komada olan bir kişinin beyin ölümünün gerçekleşip gerçekleşmediğini tespit edebilmek, ya da kişideki beyin hasarının seviyesini anlayabilmek için EEG testi son derece faydalıdır. Kimi zaman da beyin ameliyatı sırasında kan akışını izlemek ve beyin aktivitesini ölçümlemek için kullanılmaktadır. Özetlemek gerekirse beyinle ilgili pek çok sorunun teşhis, takip ve tedavisinde kullanılmaktadır.

EEG İle Hangi Hastalıklar Teşhis Edilir?

• Kafa travmalarından kaynaklanan beyin hasarı
  • Uyku bozuklukları
  • Epilepsi
  • Beyin Tümörleri
  • Felç
  • Demans
  • Deli Dana Hastalığı
  • Beyin İltihabı

Hafızaya ilişkin sorunların çözümünde öneli faydalar sağlayan EEG testinin en sık kullanıldığı hastalık ise epilepsidir. Nöbetler halinde kendisini gösteren epilepsi hastalığının teşhis edilmesi ve incelenmesi süreçlerinde önemli faydalar sağlar. Bunun yanı sıra hafıza kaybı, nöbetler, bayılma ve bilinç bulanıklığı gibi semptomların altında yatan nedeni tespit etmemizi sağlar.

EEG Testi Çeşitleri

• Rutin EEG
  • Ayaktan EEG
  • Prolonged EEG
  • Uyku EEG’si
  • Video EEG

EEG Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler?

EEG testi hasta otururken veya uyku halindeyken uygulanabilir. Hasta, doktor tarafından aksi belirtilmediği sürece normal şekilde beslenmeyi ve ilaçlarını kullanmayı sürdürebilir. Ancak yine de EEG öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

• EEG öncesinde saçlarınızı yıkadığınızdan, temiz ve kuru saçlarla geldiğinizden emin olmanız gerekir. Saçınızda jöle, sprey veya saç kremi benzeri kimyasal maddeler olmamalıdır. Bu tip maddeler elektrotların derinize tutunmasını sağlayan yapışkana zarar verirler.
  • EEG’den sekiz saat önce çay, enerji içeceği, kahve, kola gibi kafein içerikli içecekleri tüketmeyi bırakın.
  • Uyku esnasında EEG çekilecekse, bir önceki gece daha az uyumanız önerilir. Yetişkin bireylerin EEG öncesi gece 4-5 saat kadar uyumaları tavsiye edilir.
  • Aç kalmamaya özen gösterin. Zira açlıktan kaynaklı kan şekeri düşüklüğü, doğru veriler elde edilmesini önleyebilir.

EEG Nasıl Çekilir?

• İlk olarak bir teknisyen baş ölçümünü gerçekleştirir ve elektrotların yerleştirileceği noktaları tespit eder. Bu noktalar bir kalem yardımı ile işaretlenir.
  • Sonrasında elektrotlar hastanın kafa derisine yerleştirilir. Elektrotlar EEG cihazına bağlanarak beyin dalgalarını iletmek için hazır hale getirilir.
  • Hazırlıkların tamamlanmasının ardından EEG çekimine başlanır. Doktor bazen kesin sonuçlara ulaşabilmek için hastanın uyku halinde olmasını tercih edebilir. Zira bazı vücut ve göz hareketleri sonuçları etkileyebilmektedir.
  • Hastanın test süresince gözleri kapalı ve rahat bir pozisyonda olması gerekir. Doktor hastadan gözlerini açıp kapamasını, bir paragraf okumasını, yanıp sönen bir ışığa odaklanmasını veya basit matematik sorularını cevaplamasını isteyebilir. Tüm bunlar sırasında kayıt alınmaktadır.
  • EEG, Beyin dalgalarını kayıt altına alırken vücut hareketlerini de izler. Tüm bu veriler, hem teşhis hem de tedavi sürecinde önemli yol göstericilerdir.
  • EEG Testinin tamamlanmasının ardından elektrotlar hastanın kafa derisinden çıkartılır. Eğer hasta herhangi bir sakinleştirici kullanmadıysa hiçbir yan etki hissetmeden günlük yaşam rutinine geri dönebilir.

Bebeklerde EEG Nasıl Çekilir?

Bebekler için EEG çekimi uyku sırasında uygulanır. Aksi halde testin sağlıklı şekilde uygulanması çok zordur. Bunun haricinde prosedür yetişkinlerle aynıdır.

EEG Ne Kadar Sürer?

Elektrotların yerleştirilmesinin ardından EEG işlemi 20 ila 40 dakika arasında sürer. Eğer bu zaman dilimine hazırlık evresini de dahil edecek olursak tüm EEG testi bir saat veya maksimum iki saat içerisinde tamamlanabilmektedir.

EEG Riskli Mi?

EEG testi uygulanırken hasta hiçbir ağrı hissetmez. Kimi zaman derin nefes aldığı sıralarda hafif bir baş dönmesi yaşayabilir. Elektrik çarpması gibi bir ihtimal söz konusu değildir. Nadiren de olsa bazı epilepsi hastalarının nöbetlerini tetikleyebilir. Bu gibi durumlarda acil müdahale edilir. Bu hastaların cildinde minik kızarıklar oluşabilir ancak bunlar bir saat içerisinde geçecektir.

EEG Sonucu Nasıl Öğrenilir?

EEG işlemi tamamlandıktan sonra elde edilen kayıtlar uzmanlar tarafından yorumlanarak testi talep eden doktora iletilir. Bu yüzden EEG sonuçları aynı gün içerisinde alınamaz. Bu süreç birkaç gün ila bir hafta içerisinde tamamlanır.

Nöroloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Nöroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Nöroloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.