EMG, kasların doğal elektriksel aktivitesini ölçmede kullanılan testtir. EMG ile hastalığın kaslarda mı, yoksa kasları besleyen sinirlerde mi olduğu tespit edilmektedir. Çevresel sinirleri etkileyen hastalıkların tanı koyma, doğrulama, çevresel sinirlerdeki işlek bozukluklarını veya yapısal hasarların şiddetini ölçme, hastalık sürecini izlemek ve tedavinin etkisini değerlendirmede de kullanılmaktadır. En çok uygulanan EMG testleri, sinir ileti çalışmaları ve iğne elektromiyografisidir.
B12 eksikliği, böbrek yetmezliği ve diabet gibi periferik sinirlerde hasar bırakan hastalıklar.
Tuzak nöropatiler (Karpal, kubital ve tarsal tünel sendromları) gibi tek sinirde hasar bırakan hastalıklar
Boyun veya bel fıtığı gibi omurilikteki sinir köklerinde hasara neden olan hastalıklar.
Kas liflerinde hasar bırakan hastalıklar.
ALS ve çocuk felci gibi omurilikteki motor sinir hücrelerinde hasar bırakan hastalıklar.
MYastenia Gravis gibi sinir-kas iletisine engel olan hastalıklarda EMG testleri kullanılmaktadır.
EMG ile, özel bir cihaz ve elektrotlar ile kas ve sinirlerden gelen uyarılar dijital ortama aktarılır. Bu veriler nörologlar tarafından değerlendirilerek anormallikler tespit edilir. İki aşamada yapılır. İlk aşamaya yüzey EMG’si denir. Bu aşamada elektrotlar cilde yapıştırılır. İkinci aşamada ise bu eğne elektrotu kas içine girer.
Yüzey EMG’sinde uyarıcı elektrot aracılığıyla elektriksel uyarılar verilerek sinir iletim durumu belirlenir. Buradan alınan veriler bilgisayar ekranına yansıtır. Sinirlerin hızları, kalınlıkları ve bazı diğer özelliklerine bakılır.
Nörolog gerek gördüğü halde ikinci aşamaya geçer. Bu aşamada ise belirli kaslara steril iğne batırılarak iğne yardımıyla kasların elektriksel faaliyetleri incelenir.
EMG işlemleri yarım saat ile 1 saat arasında sürmektedir. Bazı durumlarda hazırlık aşaması nedeniyle uzayabilmektedir.
EMG esnasında vücuda küçük elektrik uyarıları verildiği için çok az bir acıya neden olur. İğne elektrot batırılan yerlerde deri altında küçük kanamalar da yaşanabilir.
Radyasyon içermediği için gebelere yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Anne ve bebek için risksiz bir işlemdir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Nöroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Nöroloji HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.