Anasayfa Tıbbi Birimler Kalp ve Damar Cerrahisi Kapalı Koroner Bypass Ameliyatı (Kaburga Kemiği Kesilmeden, Minimal İnvaziv Cerrahi)
Kapalı Koroner Bypass Ameliyatı (Kaburga Kemiği Kesilmeden, Minimal İnvaziv Cerrahi)

Kapalı Koroner Bypass Ameliyatı (Kaburga Kemiği Kesilmeden, Minimal İnvaziv Cerrahi)

Koroner Bypass Nedir?

Kalpta kan taşıyan damarlara koroner damarlar denir. Koroner bypass ise tıkanan bu damarların vücudun başka yerinden alınan damarlarla değiştirilmesi işlemidir. Köprüleme de denilen bu ameliyat ile yeni damarlar vasatısıyla kan uzaktaki kalp kaslarına ulaştırılmaktadır.

Minimal İnvaziv Bypass Nedir?

Minimal invaziv bypass ameliyatı ise koroner kalp rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan kapalı operasyondur. Bu yöntemle kalbi durdurmadan koltuk altı veya sol meme altından 6-7 cm’lik kesi açılır, kaburgalar arasından mikro kameralar ve endoskopik cerrahi yöntemi ile girilip ameliyat yapılır. Kalp çalışır halde iken yeni damarlar dikilir.

Minimal İnvaziv Bypass Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Kapalı bypass ameliyatı açık olana göre daha risksiz ve konforlu bir ameliyattır. Ameliyatta geleneksel ameliyatlardaki gibi göğüs boydan boya açılmayıp herhangi bir kemiğe müdahale edilmediği için iyileşme süreci hızlıdır. Ameliyat için açılan kesinin küçük olması, kalp çalışırken ameliyatın yapılması gibi faktörler nedeniyle kan nakline de gerek kalmaz. Hasta en yakın zamanda ayağa kalkıp normal hayatına devam edebilir. Hemen ameliyattan sonra istediği pozisyonda yatabilir, vücut hareketlerinde hiçbir sorun yaşamaz. Halbuki geleneksel açık ameliyatta hasta uzun süre sırt üstü yatmak zorundadır. Göğüs kemiği kaynayana kadar çok dikkat edilmesi gerekir. Hareketler kısıtlı bir şekilde yapılır.

Kapalı koroner bypass ameliyatı geçiren hasta 4-5 gün sonra hastaneden taburcu edilir ve yaklaşık 3 hafta sonra normal hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Ameliyat sonrası enfeksiyon riski düşüktür. Hasta denize girebilir, emniyet kemeri takıp rahatlıkla araç kullanabilir.

Koroner Bypass Ameliyatı Tüm Kalp Damarlarında Uygulanabilir Mi?

Koroner bypass ameliyatı, göğüs kemiği kesilmeden yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat ile koltuk altından girilip kalpteki bütün damarlar değiştirilebilmektedir.

Çalışan Kalpte Bypass Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

  • Ameliyat sonrası inme-felç gibi sinirsel problemlere daha az rastlanır
  • Hastalar daha çabuk toparlanarak rutin hayatlarına devam ederler
  • Enfeksiyon riski çok azdır
  • Ameliyatta kan nakline gerek olmaz
  • Kesi izi küçük olduğu için psikolojik yönden de zararı olmaz
  • Taburculuk süresi de kısadır

Koroner Damarlar Neden Tıkanır?

Damar tıkanıklarının 5 temel nedeni vardır. Bunlar:

  • Diyabet (şeker hastalığı)
  • Hipertansiyon
  • Hiperlipidemi (kan yağlarının yüksekliği)
  • Sigara
  • Ailesel yatkınlık

gibi faktörlerdir. Bunlara ek olarak stresli yaşam, hareketsiz yaşam tarzı gibi faktörler de damar tıkanıklığını etkilemektedir. Damar tıkanıklıkları kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür. 45 yaş üstü erkekler ve 55 yaş üzeri kadınlarda damar tıkanıkları daha fazla görülmektedir.

Minimal İnvaziv Bypass Ameliyatı Kimler İçin Uygun Değildir?

  • Akciğer rahatsızlığı bulunan hastalarda uygun değildir. Akciğerdeki yapışıklık, operasyon esnasında kalbe ulaşmayı ve müdahaleyi zorlaştırır.
  • Aşırı kilolu kişiler de de kalbe ulaşmak ve müdahale etmek güçtür.
Kalp Damar Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kalp Damar Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Kalp ve Damar Cerrahisi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler