Buruna daha güzel ve estetik bir görünüm kazandırmak için yapılan ameliyatlara burun estetiği veya rinoplasti denilmektedir. En sık yapılan estetik operasyonlardan biri olan burun estetiği ile kişinin yüzüne uygun, kendisi ve çevresi tarafından beğenilen bir burun yapısı elde edilmesi amaçlanır.
Burun estetiği operasyonlarında bir diğer neden de yaralanmalardan kaynaklanan deformitelerin onarılması, doğum kusuru düzeltilerek solunum güçlüklerinin iyileştirilmesi, nefes almanın kolaylaştırılmasıdır.
Burun estetiğinde en çok dikkat edilmesi gereken noktalar yüze uyumlu bir yapı elde edilmesi ve solunum /koku alma gibi fonksiyonların zarar görmemesidir.
Estetik veya sağlık nedeniyle burnun şeklinin değiştirilmesi için yapılan estetik operasyonlara burun estetiği (rinoplasti) denilir. Burun estetiği ile yüz hatlarına uygun ve daha güzel görünen bir burnun yanı sıra sağlık yönünden daha rahat nefes almayı sağlayan bir burun yapısı elde etmek mümkündür.
Burun ameliyatları burun görünümünü beğenmeyen kişiler ile çeşitli yaralanmalar nedeniyle burnu deforme olmuş veya doğum nedeniyle burnunda kusur olan, burun kaynaklı solunum güçlüğü çeken kişiler tarafından tercih edilmektedir.
Burun estetiği operasyonları görsellik ve sağlık açısından yaptırılır. Görsel olarak burnun şeklinin beğenilmemesi, yüz hatlarına daha uygun burun için tercih edilir. Sağlık bakımından ise travmalara bağlı gelişen şekil bozukluğunu düzeltmek ve rahat nefes alınmasını sağlamak amacıyla yapılır.
Burun estetiği, burnun uzun ve kemerli olması, burun ucunun düşük olması, burun deliklerinin büyüklüğü ve asimetri gibi nedenlerden dolayı yapılabilmektedir.
Burun estetiği operasyonlarından sonra travmalar başta olmak üzere fiziksel aktivilerden ve baş bölgesinde kan basıncını artırabilecek durumlardan (uzun süreli eğilmeler) uzak durulmalıdır. Ameliyat sonrasında;
Burun estetiği fiyatları doktorun tecrübesi, uygulamanın yapıldığı klinik, hastane, kullanılan malzeme ve ekip giderleri, uygulamanın yapıldığı şehre bağlı olarak değişmektedir.
Burun estetiğinde açık ve kapalı teknikler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin birbirlerine göre çeşitli avantaj ve dezavantajları bulunur.
Burun deliklerinin altından kesi yapılarak ameliyat gerçekleştirilir. Burun estetiğinde en sık tercih edilen yöntemdir. Cerrahın görüş açısını genişlettiği için avantajlıdır. Cerrah kemikleri, kıkırdakları ve kasları görerek işlemi yapar. Dezavantaj ise daha uzun sürmesidir. Bazen ameliyat sonrası burun ucunda ödem de oluşabilmektedir.
Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Son derece konforlu olan bu ameliyat sonrası hasta bir gece hastanede kalır. Ertesi gün normal hayatına dönebilir. Genelde ağrı sızı hissedilmez. Ancak bir miktar şişlik hissedilebilir. Tam görüp, yeni dokular eklenebildiği, üzerinde bir takım değişiklikler yapılabildiği için tercih edilir.
Burnun iç kısımlarından kesi yapıldığı için kapalı burun estetiği denilir. Burnun iç kısmından 3-4 cm’lik bir kesi yapılıp, kıkırdak ve kemiklere gelinir. Müdahale edilecek yerde bulunan deri kaldırılır, ardından alınacaksa kemik veya kıkırdak kısımları alınır veya eklenir. Daha sonra kesi dikişle kapatılarak operasyon sonlandırılır.
Kapalı burun estetiğinin açık burun estetiğine göre avantajları;
Dezavantajları ise;
Piezo cihazının (ultrasonik kemik kesici) kullanıldığı ameliyatlara denilir. Kesme sırasında yumuşak dokular zarar görmez. İdeal bir burun şekli oluşturma amacıyla kullanılan bir yöntemdir.
Burun ucunu ilgilendiren ameliyatlara denilir. Burnun ucundan itibaren 1 cm’lik kısımda yapılan estetik uygulamalardır. Kemiklere herhangi bir müdahale yapılmaz. Burun ucunda yayvanlık, ayrıklık ve düşüklük olması durumunda tercih edilir. Rinoplasti ameliyatlarına nazaran daha kısa sürer. 1 saatlik bir işlem olan bu uygulama sonrası morluk ve ağrı oluşmaz. Lokal anestezi ile yapılan bu ameliyat sonrası günlük yaşama daha hızlı bir şekilde dönülebilir.
Sekonder burun ameliyatları, rinoplasti ameliyatları sonrası yapılan ikincil ameliyatlardır. İlk ameliyatlara göre daha zordur. Çünkü hem burun anatomisi değişmiştir hem de kıkırdak kaynakları yetersiz kalabilir. Bu ameliyatlar rinoplasti ameliyatlarının 3’te birinden fazlasını oluşturmaktadır. Bu operasyonların uzmanlar tarafından yapılması gerekir.
Lazer teknolojisi günümüzde hemen bütün operasyonlarda kullanılabilmektedir. Burun estetiğinde de konkalarda, burun içi etlerini küçültmek amacıyla kullanılır. Lazer cihazındaki fiber optik bir prob ile burun içine lazer enerjisi verilir. Bu da burun içindeki etlerin küçülmesini sağlar. Yaklaşık 10 dakika süren bu uygulama oldukça güvenlidir.
Kişinin profil görüntüsünün güzelleştirilmesinde, alın, burun ve çene açıları baz alınarak yapılan ameliyatlara denilir. Burun ameliyatıyla birlikte alınla burun arasındaki açı, dudağın burunla açısı ve alt çenenin ileri ya da geride oluşu veya dudakla açısı gibi durumlara dikkat edilerek yapılır.
Burun kemik ya da kıkırdaklarının darbe almasıyla ortaya çıkan burun kırıklarına hemen müdahale edilmelidir. Çünkü kırık oluştuktan sonra 1-2 saat içerisinde müdahale edilmemişse yetişkinlerde 2-3 gün, çocuklarda ise 7-10 gün içerisinde mutlaka kırık düzeltilmelidir. Aksi halde düzelme imkânı ortadan kalkabilir.
Burun kırıklarının tedavi edilmemesi halinde solunum güçlükleri, septum deviasyonu, burun eti büyümesi ve estetik bozukluk (kötü görünüm) ortaya çıkabilmektedir.
Burun kırıklarının tedavisi darbenin şiddetine bağlı olarak kapalı redüksiyon veya burun kırığı ameliyatı şeklinde gerçekleştirilir.
Yerinden oynayan kemik veya kıkırdakların özel bir alet ile yerine oturtulması işlemidir. Cerrahi bir operasyon değildir ve travmadan sonraki 2 haftada yapılmalıdır. İşlem sonrası buruna tampon konulur, burnun dışı alçı veya atel ile sabitlenir. Tamponlar 2 gün, alçı ise 1 hafta sonra çıkarılır.
Burunda oluşan kırık ameliyatsız düzelmeyecek kadar ciddiyse, parçalı kırık varsa, darbenin üzerinden 2 hafta geçmiş ve herhangi bir müdahale yapılmamışsa burun kırığı ameliyatı yapılmaktadır. Böylece burun hem fonksiyonel açıdan hem de estetik açıdan düzeltilmiş olur. Kurun kırığı ameliyatlarının yapılabilmesi için travmanın üzerinden 2-3 ay geçmesi beklenir. Genel anestezi altında yapılan ameliyat 2-3 saat sürer.
Burun eti ve eğriliği ameliyatı ülkemizde en çok yapılan operasyonlardan biridir. Burunda oluşan tıkanıklıklar genelde burun eğriliği veya burun içindeki etlerden kaynaklanır. Solunumu düzeltmek ve tıkanıklığı kaldırmak için burun eti alınmalı, burun eğriliği ise düzeltilmelidir.
Burunun orta duvarının sağ veya sola doğru kayması nedeniyle yaşanan burun tıkanıklığı ‘septum deviasyonu’; sağ ve sol boşluklarda üst, alt veya orta konka denilen yapıların büyümesi nedeniyle yaşanın burun tıkanıklığı ise ‘konka hipertrofisi’ olarak tanımlanır.
Burun eğriliği ve burun eti büyümeleri sonucu kişilerde rahat nefes alamama, uyurken horlama, baş ağrıları, boğaz enfeksiyonları, orta kulak iltilapları, ağız solunumu kaynaklı dudaklarda kuruluk ve çatlama, burun kanamaları gibi şikâyetler görülür. Şikâyetlerin ortadan kalkması için cerrahi bir operasyonla burnun düzeltilmesi, burun etlerinin de alınması gerekir.
Burun eti veya eğriliği ameliyatları hekimin kararına göre genel veya lokal anestezi altında yapılır. Hastalar ameliyattan 1 hafta önce kan sulandırıcı ilaç almayı sonlandırmalıdır.
Ameliyat sonrasında burunda hafif ağrılar görülebilir, iki haftalık süreçte burunda bulunan kabuklar ve akıntı nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanabilir. Kabuk ve kurumanın azaltılması için nemlendirici spreyler veya damlalar kullanılmalıdır.
Bir kişiye burun estetiği yapılabilmesi için yaş yerine kas iskelet sisteminin gelişimini tamamlamış olup olmadığına bakılır. Gelişim tamamlanmışsa işlem yapılabilir. Ancak kepçe kulak operasyonları, çocuğun psikolojisi de düşünülerek 6 yaşında dahi yapılmaktadır.
Evet, burun eti operasyonları ve septum eğriliği gibi burun tıkanıklığına neden olan sorunlar burun estetiği operasyonlarında eş zamanlı olarak düzeltilebilmektedir.
Hekimin tercihe kalmış bir durumdur. Hekim isterse burun estetiği, kepçe kulak ve diğer yüz estetiği uygulamalarını birlikte yapabilmektedir.
Burun estetiğinde en çok şikâyetlerden biri kemerli burunlardır. Dolayısıyla kemerli burunlar burun estetiği operasyonları ile daha estetik bir görünüm kazanabilmektedir.
Burun estetiği uygulamaları ağrılı ameliyatlar değildir. Artık günümüzde tamponsuz burun estetiği ameliyatları yapılabilmektedir. Önceleri tampon burun içine yapıştığı için kanamalara neden olabiliyordu. Ancak günümüzde silikon tamponlarla bu sıkıntılar ortadan kaldırılmıştır. Ameliyatlarda yaşanabilecek şişme ve morarmalar ise;
Doktor açısından bakıldığında burun estetiği ameliyatları en riskli operasyondur. Çünkü herkes tarafından görünüp değerlendirilir. Teknik açısından da burun estetiği operasyonları zordur. Cilt, kemik ve kıkırdak yapı farklılıkları işlemi zorlaştırır. Yani burun estetiğinde zorluk işlemden ziyade cilt, kemik ve kıkırdak yapı farklılıklarından kaynaklanmaktadır.
Mümkündür ancak kendi içinde bazı sorunlar doğurur. En sık tercih edilen ameliyatsız burun estetiği uygulamaları ise;
Evet, olabilirler. Ancak burun estetiğinden önce sinüzite sebep olan ve cerrahi ile düzeltilebilen durumlar ortadan kaldırılmalıdır.
Yapılacak operasyona göre değişmektedir. Septum eğrilik veya başka sorunlar bulunmuyorsa yaklaşık 2-2,5 saat sürmektedir. Hatta burun ucu operasyonları daha kısa sürer. Sekonder cerrahiye ihtiyaç duyulan durumlarda ise (kaburga kemiklerinden burun yapmak gibi) süre 6-7 saate kadar uzamaktadır.
Burun estetiğinde bazen hiç morarma görülmez. Morarma varsa da 1 haftaya geçer. Ameliyattan sonra ikinci günde şişlikler ve ödem üst seviyededir. Ödem ve şişliklerin büyük bir kısmı ilk haftada geçerken, kalan kısmının geçmesi ise bazen 3 ayı bulabilmektedir.
Geçici koku alma sorunları yaşanabilir. Operasyon esnasında koku almayı sağlayan mukozanın ödemi veya zarar görmesi ile bu sorunlar ortaya çıkabilir.
Burun estetiği fiyatları doktorun tecrübesi, uygulamanın yapıldığı klinik, hastane, kullanılan malzeme ve ekip giderleri, uygulamanın yapıldığı şehre bağlı olarak değişmektedir.
Burun ucu düşmesi, burun ile dudak arasında bulunan açının zamanla azalması, burun ucu yüksekliğinin kaybedilmesidir. Bu durum, burun ucunu destekleyecek uygulamalar ile önlenebilmektedir.
Kişinin kapa yapısı, ağız, kaş yapısı, göz yapısı, alın ve yüzün genişliği gibi durumların baz alındığı altın oran açılarına bağlı olarak yüze en yakışan burun yapısıdır. Her ne kadar hastanın istekleri öncelikli olsa da yüz oranlarına uygun burun yapısına göre hareket edilmelidir. Bu nedenle operasyon öncesi planlanan burun 2 veya 3 boyutlu olarak hastaya gösterilerek fikir alışverişinde bulunulmalıdır.
Evet kullanılır. Önceleri tampon burun içine yapıştığı için kanamalara neden olabiliyordu. Ancak günümüzde silikon tamponlarla bu sıkıntılar ortadan kaldırılmıştır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Plastik Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.