Baş ve boyun tümörleri en yaygın rastlanan kanser türleri arasındadır. Tüm kanser vakalarının yüzde dokuzunu kapsayan baş ve boyun tümörleri, kanser kaynaklı ölümlerin ise yüzde dördünü oluşturur. Genellikle ağız için, yanak, geniz, tükürük bezi, tiroid, dudak, dil kökü, gırtlak, sinüs ve burun gibi bölgelerde karşılaştığımız baş ve boyun tümörleri her yıl 55 bin yeni vaka ile kendisini göstermektedir. Genellikle yassı epitel hücresinden kaynaklanan bu tümörler boyunda yer alan lenf bezlerine ve hatta karaciğer, akciğer gibi uzak organlara yayılma eğilimindedirler. Özel Ortadoğu Hastanesi, baş ve boyun tümörleri hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Baş ve boyun tümörü vakalarının teşhisinde detaylı muayenelerden, bilgisayarlı tomografiden, MR teknolojisinden, biyopsideni anamnezden ve Pet-BT benzeri metotlardan faydalanılır. Radyoterapi ve cerrahi tedavi seçenekleri uygulanır. Tümörün bulunduğu nokta, hangi evrede olduğu, hastanın tercihleri ve hücrenin şekli hangi tedavi yönteminin uygulanılacağına karar verirken gözetilen hususlardır. Tedavideki en önemli noktalardan biri cerrahi işlem sırasında, köken aldığı organ ile birlikte lenf bezlerinin de çıkarılmasıdır. Bazı vakalarda cerrahi müdahalenin ardından tamamlayıcı olarak radyoterapi ve kemoterapi uygulamalarına başvurulabilir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Onkolojik birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Onkoloji HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Onkoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.