Pankreas organının herhangi bir bölümünde çoğalma eğiliminde bulunan kötü huylu kitlelere pankreas kanseri adı verilmektedir. Pankreasta meydana gelen kanserler, organın bütün bölgelerinde gelişebiliyor ve en çok da baş kısmında yayılma gösteriyor. Pankreas kanseri türleri içerisinde karşımıza en çok çıkanı adenokanserdir. Adenokanser, kökünü agresif hücrelerden aldığından ötürü hızlıca ilerleyebilir ve çevre dokular üzerinde metastaz yapabilir.
Pankreas kanseri tedavisine başlarken öncelikle tümörün hangi evrede olduğu, komşu doku ve organlarla ilişkisinin ne seviyede olduğu, koşu durumdaki damarlara ya da uzak organlara yayılıp yayılmadığı tespit edilir. Ne yazık ki ilerleyen evrelerdeki tümörlerde cerrahi metotlar uygulanamaz. Bu vakalarda kemoterapi aracılığı hastanın yaşam konforunu düzeltmek hedeflenir.
Bu hedef doğrultusunda hastanın ağzından mide yoluyla gerçekleştirilen endoskopi ile safra yoluna geçişi sağlayan bir boru konulur. Karın cildinden karaciğer içi safra yollarına bir iğne aracılığı ile konulan kateter ile safranın dışarı atılması, ağrıların giderilmesi, onikiparmak bağırsağındaki tıkanıklıkları gidermek gibi yöntemler kullanılır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Onkolojik birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Onkoloji HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Onkoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.