Bütün toplumlarda sıkça karşılaşılan sağlık sorunlardan birisi depresyon. Depresyon süreci yaşayan kişi, yaşantısından keyif alamayan, iştah, uykusuzluk, günlük aktivitelere karşı isteksizlik ve odaklanamama gibi problemlerle mücadele eden birine dönüşüyor. Çocuk yetişkin fark etmeksizin her yaş grubunda karşımıza çıkabilen bu sorunun çözümü durumu kabullenmekten ve tedavi için profesyonel yardım almaktan geçiyor. Özel Ortadoğu Hastanesi, “Majör depresif bozukluk belirtileri, majör depresyon ve anksiyete bozukluğu, majör depresyon ilaçları” gibi soruların sıkça sorulduğu bu günlerde Majör Depresyon hakkında merak edilen her şeyi sizler için anlattı.
Klinik depresyon olarak da bilinen majör depresif bozukluk için en önemli belirti, kişinin herhangi bir şeye karşı keyif alma yeteneğini kaybetmesidir. Çoğunlukla konsantrasyon problemleri, uyku bozuklukları, iştah sorunları da keyif alamamaya eşlik eder.
Majör Depresif Bozukluk tanısı için uygulanan bazı kriterler vardır. Aşağıdaki kriterlerden en az beş tanesinin kişide en az on beş gün süre ile bulunması gereklidir. Ancak ilk iki kriterin muhakkak bulunması gerekir.
Majör depresyon, oluşum nedenlerine ve belirtilerine göre çeşitlilik gösterir. Depresyonun türünün belirlenmesi, tedavi sürecini kolaylaştırabilir.
Bu tür depresyon, doğum sonrası artan sorumluluklar nedeniyle ortaya çıkar. Doğumdan sonra bu durum birkaç hafta ile birkaç ay sürebilir.
Bu depresyon biçiminde, tipik majör depresyon belirtilerine ek olarak psikotik semptomlar da görülebilir. Halüsinasyonlar, sanrılar ve aşırı şüphecilik (paranoya) gibi durumlar yaşanabilir. Diğer depresyon türlerinden ayırt edici özellikler taşır.
Güneş ışığının azalmasıyla bağlantılı olan bu durum, çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında sıkça görülmektedir.
Kişinin günlük hayatının her alanında ilgi kaybı yaşaması, bu tür depresyonun bir belirtisidir. Kişi derin bir üzüntü hisseder ve sosyal hayattan uzaklaşır.
Bu durum, adet döngüsü sırasında bazı kadınlarda ortaya çıkan ve birkaç hafta sürebilen bir depresyon biçimidir. Adet döneminde görülen iştah artışı, yorgunluk ve sinirlilik gibi belirtiler, bu bozukluktan kaynaklanabilir.
Majör depresif bozukluk, tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Hastalık belirtilerini kontrol altına alabilmek için psikiyatri hekiminiz antidepresan ilaçlar tavsiye edebilir. Kimi zaman da duygu durumunuzu ifade edebileceğiniz psikoterapilerle de tedavi sürecini iletebilirsiniz. Antidepresanlarla birlikte kimi zaman ek olarak bazı ilaçlar da tedavi sürecine katkıda bulunabilir. Klinik depresyon vakalarında başka tedavi seçeneklerinden de bahsedebiliriz. ECT yani, Elektrokonvülsif terapi, ilaçlardan beklenen fayda sağlanamadığında veya belirtiler ciddi düzeye ulaştığında kullanılabilir. Bunların yanı sıra;
Majör depresyonun tedavisinde etkili yöntemlerden biri de düzenli fiziksel aktivitedir. Egzersiz yapmak, gerginliği azaltarak kişinin öz güvenini artırır. Fiziksel aktivite esnasında, beden mutluluk veren endorfin isimli kimyasallar üretir. Bu sayede stres seviyesi düşer, uyku kalitesi artar ve kaygı durumu hafifler. Bisiklet sürmek, hafif yürüyüşler, koşmak, yüzmek ve yoga gibi çeşitli fiziksel aktiviteler tercih edilebilir. Eğer egzersizler düzenli bir şekilde yapılırsa, arzu edilen sonuçlar elde edilebilir. Bir sağlık profesyoneli ile görüşmek, egzersiz yapmaya başlamadan önce son derece önemlidir.
Beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, majör depresyonun tedavisinde doğrudan etkili olmasa da ruh halini iyileştirerek destekleyici bir rol oynar. Bu hastalığı yaşayan bireylerde sıkça görülen iştah kaybı, B12 ve D vitamini eksikliklerine yol açabilir.
Beyin sağlığına zararlı etkileri olan trans yağların alımının azaltılması gerekmektedir. Bunun yerine, antioksidan açısından zengin gıdalar olarak brokoli, çilek, fındık ve biber tercih edilmelidir.
Öğünlerin düzenli bir şekilde planlanması da oldukça önemlidir. Daha fazla tüketilmesi gereken omega-3 içeren sağlıklı yağlar arasında zeytinyağı ve fındık yağı da bulunmaktadır. Yetersiz su alımı ruh sağlığına zarar verebilir, bu nedenle yeterli miktarda su içilmesi gereklidir. Ayrıca, hazır gıdalar yerine evde hazırlanan ve kişiyi mutlu eden yemeklerin yapılması, ruh haline olumlu katkılarda bulunacaktır.
Kadın bireylerde majör depresyon vakalarının görülme oranı erkek bireylere göre iki kat fazladır. Özellikle ergenlik süreci, regl dönemleri, hamilelik süreci, menopoz sonrası ortaya çıkan hormonal dönüşümler veya düşük yapma gibi durumlar kadınlar üzerinde klinik depresyon vakalarının tetiklenmesinde etkili olmaktadır.
Klinik depresyondan şikayet eden erkeklerin oran olarak kadınlardan az olmasında erkeklerin durumu kabullenmekte veya psikolojik destek almakta yeterince istekli olmaması da rol oynuyor. Erkek bireyler için majör depresyon işaretleri arasında alkol ve uyuşturucu madde bağımlılıkları, çabuk öfkelenme ve genel olarak sinirli olma hali gibi durumlar sayılabilir. Bilhassa duygularını bastırma yönelimindeki bireylerde bu durum başkalarına veya kendilerine yönelik şiddet eğilimi şeklinde ortaya çıkabilir.
Kronik depresyon ve majör depresyonu birbirinden ayıran esas nokta semptomların daha yoğun veya daha az yoğun şekilde ortaya çıkmasıdır. Kronik depresyon hastaları hayatın normalinin bu olduğunu düşünürler. İçinde bulundukları sorunların çözülebilir olduğu fikrinde değildirler. Eğer kişi en az iki yıldır, neşe, ilgi, heyecan, tutku veya cinsel arzu yaşamıyorsa bu kronik depresyon ihtimalini düşünmemiz gerektiği anlamına gelir.
Majör depresif bozukluk çoğunlukla daha şiddetli şekilde seyreder ve daha şiddetli semptomlar gösterir. Buna karşın kronik depresyon daha az şiddetli semptomlar gösterir. Ancak semptomlar aynıdır. Yalnızca yoğunlukları farklılık gösterir. Her iki vakada da ilgisizlik, düşük benlik algısı, uyku problemleri ve umutsuzluk gözlenmektedir. Kronik depresyon aynı belirtileri göstermekle birlikte daha uzun süreli ve düşük yoğunluklu biçimde kendisini gösterir. Bu yüzden kronik depresyon vakalarının kişinin kendisi veya çevresi tarafından fark edilmesi de daha zordur.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Psikiyatri birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Psikiyatri HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Psikiyatri Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.