Kişinin işitme duyusunu meydana getiren sinir yolaklarının fonksiyonlarını ve kişinin işitme eşiklerini tespit etmek için uygulanan Klinik BERA/ABR testi, Özel Ortadoğu Hastanesinde hizmetinizde… Kimi zaman doğumsal olarak karşımıza çıkan işitme kaybı sorunu kimi zaman sonradan da meydana gelebilir. İşitme kaybı konuşma problemlerine yol açabilir. Kimi zaman işitme kaybı yaşayan çocuklar akranları ile eş zamanlı olarak sesleri tanıyamazlar. Sesleri taklit etme becerisi kazanamazlar. Bilhassa doğuştan gelen veya bebeklik döneminde meydana gelen işitme kayıplarının tespitinde ve tedavisinde önemli faydalar sağlayan BERA/ABR testi artık Özel Ortadoğu Hastanesinde kullanılmaya başlandı. Bebeklikten veya doğuştan gelen işitme kayıplarının tedavisi bireyin topluma kazandırılması için büyük önem taşıyor. Geçmişte Adana’da yalnızca Şehir Hastanesi bünyesinde kullanılan BERA/ABR testi artık Özel Ortadoğu Hastanesinde de sizlerin hizmetinde.
BERA/ABR Testi, doğumsal işitme kayıplarının tespitinde son derece başarılı sonuçlar veren bir tetkiktir. Aynı zamanda işitme fonksiyonlarının detaylı ve kapsamlı olarak değerlendirilmesini sağlar. Klinik BERA/ABR testi kapsamında hastaya gönderilen ses stümilasyonlarının iç kulaktan işitsel kortekse değin bütün nöral yollarda yarattığı elektriksel aktivite yanıtlarının incelenmesini sağlar.
Her yaş grubundan insana güvenle uygulanabilen bu test, hasta sedasyon etkisi altındayken veya uyutularak gerçekleştirilir. Testlerin neticesi de alanında uzmanlık ve tecrübe sahibi Odyologlar tarafından değerlendirilir ve gerekli görülen tedavilerin planlanması için elde edilen veriler KBB (Kulak Burun Boğaz) hekimlerine iletilir.
Testte olumsuz netice elde eden bebekler, öncesinde belirlenen merkezlere sevk edilir. İleri testlerin uygulanması ve işitme rehabilitasyonu sağlanır. İşitme kaybı yaşayan çocukların 6 – 10 aylıkken cihazlanması, seslerin beyindeki işitme merkezine ulaşması ve söz konusu bölgenin uyarılması bakımından büyük öneme sahiptir. Çocukların bu dönemde özel eğitimle desteklenmesi gerekir. Zira çocuğun dil gelişimi ve anlama becerisi için bu önemlidir. Cihazın fayda sağlamayacağı ileri düzey işitme kayıplarında bazı gelişmiş görüntüleme teknikleri ile kulak ve beyin sapı yapıları değerlendirilebilir. Bu gibi durumlarda doktor koklear ya da beyin sapı implant programına başvurabilir.
Diğer yöntemlerden farklı olarak hasta uyumundan bağımsız şekilde çalışan Klinik BERA/ABR testi, çocuklar ve bebeklerde başarıl ile uygulanmaktadır. Ertken aşamada işitsel sorunların tanı almasını sağlayan bu yöntem, aynı zamanda alzheimer, otizm ve demans hastalarında da büyük bir başarı ile kullanılmaktadır. Koklear ve retrokoklear işitme kayıplarının ayırıcı tanısında, biyonik kulak öncesi kişinin işitme duyusunun değerlendirilmesinde büyük fayda sağlar. Klinik BERA/ABR testi gerekli görüldüğü taktirde anestezi veya sedasyon etkisi altındayken de uygulanabilmektedir.
Ülkemizde uygulanan Ulusal Yeni Doğan Tarama Programının temel hedeflerinden biri tüm yeni doğan bebeklerin işitme taramasından geçirilmesidir. Klinik BERA/ABR testlerinin uygulandığı durum ve kişileri sıralamamız gerekirse:
İşitme sorunları tespit edilen çocuk ve yetişkinlerde odyoloji uzmanları tarafından uygulanan bu test ağrısız ve konforlu bir işlemdir. Test sırasında ilk olarak kulak çevresi ve baş bölgesinde cilt temizliği yapılır. Sonrasında belli noktalara elektrotlar yerleştirilir.
Yerleştirilen elektrotlar ile bilgisayar arasında bağlantı sağlanır. Ardından kulaklıklar ile iletilen seslere karşı elektriksel aktivite ölçülür. İşlem sırasında en önemli noktalardan biri kişinin hareket etmemesidir. Bu yüzden genellikle uyku halindeyken veya sedasyon etkisi altında test uygulanmalıdır. Altı aydan daha küçük bebeklerde bu test herhangi bir sedasyon uygulanmaksızın, bebeğin doğal uykusu sırasında gerçekleştirilebilir.
Odyoloji uzmanları, test öncesinde bebeğin bir süre aç kalmasını ve hastaneye geldiğinde beslenmesini tavsiye edebilir. Bu sayede bebek uykuya daha kolay dalar. Uyuyan bebek, yatar pozisyondayken test gerçekleştirilebilir. Altı aydan daha büyük bebeklerde ve yetişkinlerde ise testin maksimum verim sağlayabilmesi için sedasyon uygulanır.
Test sırasında elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılır ve kayıt altına alınır. Bu veriler detaylı bir şekilde incelenir ve değerlendirilir. Testin sonuçları ve yapılan değerlendirmeler sonucunda kişinin işitsel fonksiyonlarının niteliği ve olası sorunların nedenlerine dair fikir edinilir. Herhangi bir işitme kaybı varsa soruna yönelik en doğru tedavi planlaması gerçekleştirilir.Hem yetişkinlerde hem de bebeklerde güvenle uygulanabilen Klinik BERA/ABR testi hiçbir şekilde ağrılı ve acılı bir uygulama değildir. Kulak çevresi ve baş bölgesi, özel malzemelerle temizlenir ve sonrasında elektrotlar sabitlenir. Bu sayede kulaklıktan iletilen seslerin elektriksel aktivitesi takip edilebilir.
Test esnasında uygulanan işlemler, hiçbir şekilde radyolojik değildir. Bu yüzden bebekler veya yetişkinler için herhangi bir zararı veya riski yoktur. Güvenli bir işlemdir.
Test sonucunda olası bir işitme kaybı tespit edilirse uzman doktorunuz sizi ihtiyaç duyduğunuz tedavi seçenekleri hakkında detaylı olarak bilgilendirir. İşitme kaybına karşı geliştirilen çok sayıda tedavi söz konusudur. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına:
Tüm bu unsurlar birlikte değerlendirildiğinde kişiye en uygun tedavi yönteminin hangisi olduğu tespit edilir. Kulak zarı veya kemik anormallikleri işitme kaybı ile sonuçlanabilen ve cerrahi girişimle tedavi edilmesi gereken sorunlardır. Doktorunuz bu gibi durumlarda işitsel sorununa yol açan etken ve uygulanacak tedavi yöntemi ile ilgili sizi bilgilendirir. Bazı hastalarda ise sürekli tekrar eden kulak enfeksiyonlarından kaynaklanan işitme kayıpları yaşanabilir. Bu gibi durumlarda kulak içinde biriken sıvının dışarı atılması için tüp yerleştirme yöntemine başvurulabilir. İşitme kaybının türü ve düzeyine göre işitme cihazları kullanılabilir. Bilhassa küçük çocuklarda erken aşamada tespit edilen işitme sorunlarına belirgin biçimde katkı sağlar. İşitme cihazları çocukların konuşma becerilerini geliştirdikleri aşamada karşılaşacağı sorunları önler. İleri derecedeki işitme kayıplarında diğer tedavi seçeneklerinin yetersiz kalması halinde koklear implant seçeneği gündeme gelebilir. Koklear implantlar iç kulakta yer alan hasarlı bölgenin ekarte edilmesi ve işitme sinirinin doğrudan uyarılması prensibine göre çalışan bir çeşit cihazdır. Koklear implant cerrahi olarak ilgili bölgeye yerleştirilir. Ancak her hastanın durumu ve ihtiyaçları farklıdır. Hangi tedavi yönteminin sizin için en doğru yöntem olduğuna Klinik BERA/ABR testi sonuçlarına dair değerlendirmelerin ardından karar verilir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kulak Burun Boğaz birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Kulak Burun Boğaz HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.