Sinüs, Latincede ‘sığ boşluk’ anlamına gelir. İnsanda sinüsler yüz kemiklerinin arasında ve 4 çift olarak bulunur. Elmacık kemiklerine yakın olan ve burnun her iki yanında bulunan sinüslere maxiller sinüs denir. Başın ön kısmını oluşturan frontal kemikte ise frontal sinüsler vardır. Burnun her iki yanında ve gözlere yakın olan sinüslere ise etmoid sinüsler denilmektedir. Gözlerin arka kısmında ve kafatasının içinde bulunan sinüsler ise sfenoid sinüslerdir.
Sinüzit, burun boşluğunun etrafında bulunan sinüslerin iltihaplanması durumudur. Sinüsler, solunan havayı ısıtır, nemlendirir, mukus salgılar, yabancı partikülleri tutar, bakterileri tutarak çoğalmalarını önler. Sinüzit genelde soğuk algınlığı ve alerji sonrası oluşur.
Sinüzitin hastalığına neden olan çok sayıda etken vardır. Bunlar;
Sinüzitin belirtileri kişiden kişiye ve yaşa bağlı olarak değişebilmektedir. Genel olarak sinüzit belirtileri ise;
Sinüzit hastalığının dört farklı tipi vardır. Bunlar;
Aniden başlayıp 4 haftadan kısa süren sinüzit vakalarıdır. Hastalar bu süre içerisinde normale döner.
Uygulanan tedaviye rağmen hastalığın belirtileri 12 haftadan fazla devam etmesidir. Bu süre içerisinde iyileşme elde edilmez.
Sinüzit hastalığının 12 hafta boyunca devam etmesidir. Hastalığın etkisi bu süre sonunda ortadan kalkar. Hasta ilk etapta tedaviye cevap vermeyebilir.
Sinüzitin yılda 3 yada daha fazla nüksetmesi durumuna denir.
Sinüzit hastalığının tanısı, hekimin muayenesi ile konulur. Hekim tanıyı koymadan önce;
Sinüzit hastalığının önüne geçmek hayat tarzında yapılacak değişiklikler ve uygulamalarla mümkündür. Bu değişiklikler ise;
Sinüzit hastalığının tedavisi; hastanın yaşı, sinüzit hastalığının nedeni, hastalığın hangi bakteri veya virüslerden kaynaklandığına göre değişir.
Burnunda polip bulunan veya alerji kaynaklı burun eti büyüyen kişilerde ıslak saç ile dışarıya çıkarsa burun mukozası sıcak-soğuk değişikliği nedeniyle şişer. Bu da sinüslerin kapanmasına neden olur.
Sinüzit hastalığında Kulak Burun Boğaz birimlerine başvurmak gerekir.
İlk aşamada ilaç tedavisi uygulanır. İlaçlı tedaviden sonuç alınamazsa cerrahi operasyon da yapılabilir. Sinüzit kaynaklı göz etrafındaki iltihaplanmaların tedavisinde ameliyat önemli bir opsiyondur. Ayrıca kronik sinüzit olan çocuklarda bademcik ve geniz eti sorunu da varsa bu sorunlar da cerrahi operasyonla giderilmelidir. İlaç tedavisi, geniz eti ve bademcik alınmasına rağmen kronik sinüzit devam ediyorsa endoskopik sinüs ameliyatına başvurulur.
Ameliyat sonrası sinüzitin tekrarlaması nadir görülür. Buna genetik bozukluklar ve polipli sinüzitler neden olabilmektedir.
Burun akıntısına;
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kulak Burun Boğaz birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Kulak Burun Boğaz HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.