Burun estetiği ameliyatlarında, burunda bulunan kemik ve kıkırdakların cilt ve burun içi mukozası taraflarındaki yüzeylerinin birbirinden ayrılması, kıkırdak ve kemiklerin şekillendirilmesinin ardından da cilt ve mukozanın yüzeylere yapışması gerekir. Bunun için burun içine dikişler ve burun tamponu, burun üstüne de alçı veya burun ateli yerleştirilir.
Burun içi cildinin burun iskeletine erkenden tutunması ve yapışmasında kullanılan yapılara burun tamponu denir.
Burun tamponu;
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte burun tamponu için de çeşitli materyaller kullanılmaya başlandı. Daha önceleri hastalara büyük sıkıntılar yaşatan burun için rulo bezlerden oluşan tamponlar kullanılırken, teknolojiyle birlikte silikon tamponlar kullanılır oldu. Günümüzde ise;
kullanılmaktadır.
Silikondan yapılmış, günümüzde en çok kullanılan burun içi tamponudur. Hastanın nefes almasını sağlamasının yanı sıra anatomik yapıların hareket etmesini de önler. Böylece cerrahi operasyonu da destekler. İşleme göre 3-5 gün veya daha fazla bir süre burunda kalır. Hasta, rahat nefes alması için tamponun içini tazyikli spreylerle temiz tutmalıdır.
Özel bir süngerden üretilmiştir. Sünger burun tamponu erimez, hızla şişer, dokulara yapışmaz, kanamaya bağlı kanamaları emer, burun içine baskı yaparak stabil kalmasını sağlar. 2-3 gün burunda kalabilen bu tamponların çıkarılması da zor değildir. Tek dezavantajı nefes almaya engel olmasıdır.
Silikon ve sünger burun tamponlarının kombinesidir. Silikon ve sünger tamponlara göre daha kullanışsız olduğu için fazla tercih edilmez. Oluk dar olduğu için hemen tıkanır ve bu nedenle hasta nefes alamaz. Süngeri az olduğu için de çevre dokulara yeteri kadar baskı yapamaz.
Silikon tamponlarda temizlik için burun içi sprey kullanılmalıdır. Aksi halde silikon tamponlar tıkanabilir.
Burun operasyonlarında doktorun verdiği ilaçlar ağrıları önler. Ancak tamponun varlığı rahatsızlık hissi verebilir. Çünkü tamponlar rahatsızlık hissi verir. Sünger tampon tercih edilmişse hasta burundan nefes alamaz, silikon tamponlar ise temizlenmezse tıkanabilir.
Burun ameliyatları sonrası hapşırmak veya öksürmek nadiren de olsa burun yapısına zarar verebilir. Ameliyat sonrası kafa içi ve burun içinde basınç artışı olabilir. Bu nedenle hastalar basınç artışına neden olabilecek durumlardan kaçınmalı. Hapşırma, öksürme, ıkınma gibi nedenler de burunda basınç oluşturur. Bu basıncı önlemek için bu tür durumlarda ağız açık olmalıdır.
Tamponun ne kadar kalacağı türüne göre değişir. Ameliyat sonrası sünger tampon kullanılmışsa en fazla 3 gün sonra çıkarılmalıdır. Silikon tampon enfeksiyona neden olmayacağı için 1 haftaya kadar burunda kalabilir ancak 5 gün sonra çıkarılır.
Hastaların en çok korktukları konulardan biri tampon çıkarılırken acı hissetmektir. Silikon tamponlar çıkarılırken biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Ancak bu his acı sayılmaz. Sünger tampon da çıkarılırken yapışmadığı için acı hissedilmez.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kulak Burun Boğaz birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Kulak Burun Boğaz HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.