Kepçe kulak, kulakta en sık görülen şekil bozukluğudur. Vücudun genel işleyişinde bir etkisi bulunmadığı için hastalık olarak nitelenmeyen kepçe kulak vakaları, estetik yönden bireylerin psikolojisini olumsuz etkilediği için estetik cerrahi uygulamalarından biri olarak kabul edilir. Kepçe kulak vakaları gelişen teknoloji ve yöntemlerle kolayca tedavi edilmektedir.
Kepçe kulak, kulakların olması gerekenden daha dik bir şekilde kafadan dışa uzamaları, karşıdan ve arkadan bakışta belirgin olarak görülmeleri durumudur. Türk toplumunda görülme sıklığı %5’tir. Her iki kulakta görülebildiği gibi tek kulakta da görülebilen kepçe kulak vakaları bir sağlık sorunu olmamasına rağmen kişilerin psikolojilerini olumsuz etkilediği için düzeltilmesi gereken bir durumdur.
Kepçe kulak oluşumunun temelde iki nedeni bulunur. Bunlar;
Kepçe kulak vakalarında bu durumların her ikisi de, ayrı ayrı tek başına olmaları da etkilidir.
Kepçe kulak ameliyatı da denilen Otoplasti, kulak estetiği anlamına gelmektedir. Kulak kepçesinin yeniden şekillendirilip, daha doğal ve estetik bir hale kavuşturulması işlemidir. Kulak kepçesinin düzeltilmesinde birçok teknik ve yöntem kullanılmaktadır.
Otoplasti ameliyatları kulak şeklinden memnun olmayan herkese yapılabilmektedir. Kulak büyüklüğünden memnun olmayanlarda, kepçe kulak olanlarda çeşitli otoplasti teknikleri ile hastaları memnun edici sonuçlar alınmaktadır.
Kulak kepçesinin gelişimi 10 yaşa kadar devam eder. Ancak bu gelişim büyük oranda 4-5 yaşlarında tamamlanır. Çocuğun kulaklarındaki bu şekil bozukluğu nedeniyle alay konusu olmaması, psikolojisinin bozulmaması için 4-5 yaşta ameliyat yapılması en uygun zamandır.
Otoplasti ameliyatları tek veya çift taraflı olarak yapılabilmektedir. Çocukların ameliyatı genel anestezi altında, büyüklerinki ise lokal anestezi veya sedasyon kullanılarak yapılır.
Otoplasti ameliyatlarında çok sayıda teknik ve yaklaşım bulunur. Bunların bir kısmı kıkırdak çıkarmak şeklinde uygulanırken, bir kısmı ise kıkırdaklar üzerinde şekil almayı kolaylaştıracak zayıflatmalar yapmaktır.
Kıkırdakların daha yumuşak olduğu küçük yaşlarda kulak kepçesine dikişlerle şekil verme tercih edilirken, ilerleyen yaşlarda ise diğer teknikler devreye girer. Kulak kepçesinde vakalarında problem konkal kıkırdağın ileri derecede gelişmesinden kaynaklanıyorsa ameliyatlarda bir miktar kıkırdak çıkarılmaktadır.
Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) düşük risk grubundaki ameliyatlardan biridir. Ameliyat sonrası kısa dönemde ameliyat bölgesinde kan toplanması (hematom oluşumu) ve enfeksiyon görülebilmektedir. Her iki sorun da uygun tedavilerle ortadan kaldırılmaktadır.
Orta ve uzun dönemde ise kulaklarda asimetri oluşması veya kepçe kulak görünümünün yenilenmesi gibi problemler de oluşabilir. Her ne kadar çok az karşılaşılan bir problem olsa da bu durumda yeniden cerrahi uygulanması gerekir.
Yenidoğan bebeklerde ameliyatsız tedavi vardır. Yenidoğan döneminde ilk 6 hafta boyunca bandaj veya kalıplar kullanılarak kulak kepçesine şekil verilebilmektedir. Doğum sonrası kepçe kulak veya kulak kepçesi katlaması gibi durumlar tespit edildikten sonra bantlama önerilir. Erken dönemde bunun başarı şansı daha fazla olmakla birlikte 6 haftadan sonra başarı şansı düşmektedir.
Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) fiyatları doktorun tecrübesi, uygulamanın yapıldığı klinik, hastane, kullanılan malzeme ve ekip giderleri, uygulamanın yapıldığı şehre bağlı olarak değişmektedir.
Bu tip estetik müdahale, genellikle basit bir işlem olarak değerlendirilir. Ameliyat sırasında bayılmak şart değildir; lokal anestezi ile de yapılabilir. Ancak, bu tür bir ameliyatın, muayenehane ortamında yapılmaması önerilir.
Ameliyat sonrası genellikle dikiş alınmaz. Birkaç gün sonra yıkanabilir ve en geç bir hafta içinde normal yaşantınıza, işinize veya okulunuza dönebilirsiniz.
Kulak kepçesinin gelişimi 10 yaşa kadar devam eder. Ancak bu gelişim büyük oranda 4-5 yaşlarında tamamlanır. Çocuğun kulaklarındaki bu şekil bozukluğu nedeniyle alay konusu olmaması, psikolojisinin bozulmaması için 4-5 yaşta ameliyat yapılması en uygun zamandır.
Kepçe kulak ameliyatları oldukça basit ve hızlı bir şekilde yapılır. Hasta genelde aynı gün taburcu edilir. Operasyonda yapılan kesiler dikiş gerektirmediği için iyileşme süreci genelde 1-2 haftadır. Ameliyattan sonra 1-2 gün içerisinde hasta banyo yapabilir, en geç 1 haftaya normal sosyal yaşantılarına devam edebilirler.
Evet, kepçe kulak ameliyatları erişkinlerde de başarıyla yapılmaktadır. Çocukluğunda kepçe kulak ameliyatı yapılmamış hastalar, büyüdüklerinde kendi ekonomik güçlerine kavuştuklarında ameliyat olabilmektedir.
Kafa bandı kullanımı tamamen koruma amacıyla önerilir ve tenisçi bandı bu konuda faydalı olabilir. Ancak, hastalarım için bunu bir zorunluluk olarak belirtmiyorum. Gün içerisinde yeterince özen gösterip kulaklarınızı iyi korursanız, bu tür bir bant takmanız şart değildir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kulak Burun Boğaz birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Kulak Burun Boğaz HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.