Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk İmmünolojisi ve Alerjik Hastalıklar
Çocuk İmmünolojisi ve Alerjik Hastalıklar

Çocuk İmmünolojisi ve Alerjik Hastalıklar

İmmünoloji Nedir?

Bağışıklık sistemi ile ilgilenen tıp dalına immünoloji denir. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Bölümü ise 0-18 yaş aralığındaki çocukların bağışıklık sistemi ve alerjik hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Bağışıklık sisteminin yabancı antijenlere karşı verdiği abartılı duyarlılığa ise alerji denilir.

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümü’nde immünolojik temelli hastalıklarını tanı ve tedavisinin yanı sıra genetik ve çevre faktörlerinin etkisiyle ortaya çıkan alerjik hastalıkların tanı ve tedavisi de yapılır.

Alerjik Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

  • Ciltte kaşıntı
  • Ciltte kızarıklık, kabarma ve şişlik
  • Egzama
  • Hırıltılı nefes alma
  • Nefes darlığı
  • Kuru öksürük ve hapşırık
  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Burun akıntısı, kaşıntı ve tıkanıklık
  • Göz yaşarması, kızarması kaşınması
  • Kusma
  • Gaitada kan veya mukus bulunması

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Bölümü’nde Yapılan Testler

Patch Test

Yama testi, cildin dış yüzeyine temas eden maddeler nedeniyle, dermatit ve ürtiker gibi alerjik oluşumların tanısında tercih edilir. Yapışkan bandın alt kısımlarında odacıklar bulunur ve bu odacıklara alerjenler konulup sırt bölgesine yapıştırılır. Alerjenler vücuda temas ettikten sonra birkaç gün sonra bant çıkarılır.

İntradermal Test

Deri içi testlerdir. Arı sokması veya ilaçlara bağlı gelişen alerjenlerin tespitinde kullanılmaktadır. Alerjen sıvı, kol ya da sırt bölgesinden deri altına enjekte edilir. Hasta 20 dakika test yapılan bölge açıkta kalacak şekilde bekler. Bu esnada kaşınmaması istenir.

Prick Test

Çizme testi olarak da bilinir. Sırta, kola veya dirseğin alt kısmının iç yüzeyine alerjen sıvı damlatılır. Daha sonra deriye yüzeysel bir çizik atılır. Bu test ile bitki polenleri, evcil hayvanlar ve ev tozu alerjenleri değerlendirilmektedir.

Spesifik IgE Testi

Kan testi ile alerjen tespitidir. Reaksiyonları; saman nezlesi, atopik dermatit, döküntü, astım, sistemik anaflaksidir. Epiteller ve hayvansal proteinler, epiteller ve hayvansal proteinlerin karışımları, gıdalar ve gıda karışımları, küf mantar türleri ve maya karışımları, ot, tahıl ve polenler, çeşitli ağaç polen karışımları, bazı mesleki alerjenler, yabani at ve çiçek karışımlarında da bu testler uygulanır.

Spirometri

Astım, kalp ve akciğer fonksiyonlarını etkileyen hastalıkların değerlendirilmesi amacıyla yapılır. Solunum fonksiyon testleridir. Akciğerlere ne kadar nefes alındığı, bu nefesin ne kadar zamanda ne kadarının geri verildiği ölçülür.

Rinomanometri

Burun solunum ölçümüdür. Burun havayolu direncini ölçümlemek için yapılır. Böylece olası tıkanıklığın derecesi belirlenir.

İmmünoterapi Tedavisi Nedir?

Alerjik nezle, alerjik astım veya arı alerjisi gibi rahatsızlıkların tedavisinde uygulanmaktadır. Alerji aşısı ya da aşı tedavisi olarak da bilinir. Özellikle ilaç kullanımına rağmen kontrol altına alınamayan, alerjenden korunmak isteyen veya ilaç yan etkilerinin görüldüğü alerjik hastalıklarda kullanılır. İmmünoterapi tedavisinde cilt altı aşı, dil altı damla aşı ve tablet immünoterapisi kullanılır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler