Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sosyal ve Psikolojik Gelişimlerin Değerlendirilmesi ve Takibi
Sosyal ve Psikolojik Gelişimlerin Değerlendirilmesi ve Takibi

Sosyal ve Psikolojik Gelişimlerin Değerlendirilmesi ve Takibi

Çocukların sosyal ve psikoloji gelişimi, gelişimlerinin önemli bir parametresidir. Benliğin oluşması sürecinde sosyal ve psikolojik gelişim belirleyicidir. Sosyal ve duygusal açıdan sağlıklı geçirilmiş bir çocukluk dönemi, erişkinlikte çok önemlidir.

Sosyal gelişim, çocuğun aile ortamıyla tanışmasıyla başlar, iletişim ve etkileşimde bulunduğu çevreden aldığı destekle devam eder. Bireyin kendi benliğini oluşturup sosyal yaşamda var olabilmesi sağlıklı bir sosyal ve psikolojik gelişimle mümkündür.

Kişinin doğumla başlayan büyümesi, ilerleyen zamanlarda sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını doğurur. Bu ihtiyaçlar diğer insanlarla birada yaşama ve çevre ile uyumdur. Çocuk sosyalleşerek kültürünü, başkalarının davranışlarını gözlemleyerek de nerede nasıl hareket etmesi gerektiğini öğrenir.

Okul öncesi dönemde en belirgin gelişimsel görev arkadaş edinmeyi öğrenmektir. Akran ilişkilerinin çocuğun sosyal ve duygusal gelişiminde büyük önemi vardır.

Sosyalleşmede; ihtiyaçları karşılama, toplumun değer yargılarına göre davranışların düzenlenmesi, olumsuz davranışların minimize edilmesi, toplumun değer verdiği davranışların süreklilik haline getirilmesi, toplum kültürüne göre davranılması, çevre ile olumlu ilişkiler içinde olunması ve kendine değer vermenin bilinmesi önemlidir.

Sosyal ve duygusal gelişimi sağlıklı olan çocuk toplum içerisinde kendini rahat bir biçimde ifade edebilir, duygularını kontrol ederek kendisi ve çevresiyle olumlu ilişkiler oluşturabilir.

Çocukların içinde bulundukları topluma adapte olmalarında olumlu sosyal-duygusal beceriler edinmesi çok önemlidir. Sosyal ve duygusal davranış yönünden desteklenen çocuklar, birada çalışmayı, toplamsal kurallara uymayı, kendi kişisel alanını oluşturmayı, çevresi ile olumlu ilişkiler kurmayı, başka insanlar ile işbirliği yapabilmeyi başarır.

Aile ilişkileri de sosyal-psikolojik gelişim açısından büyük önem taşır. Aileleri tarafından desteklenen, sevilen çocukların hayatta daha başarılı oldukları herkes tarafından bilinir.

Çocuklarda sosyal ve duygusal gelişimin desteklenmesiyle birlikte gelişimin her aşaması da ölçümlenebilmelidir. Gelişimin takibi açısından doğru ve etkili sosyal ve duygusal ölçümler önemlidir.

Özel Ortadoğu Hastanesi, uzman psikologları ile çocuklarınızın erken çocukluk, son çocukluk, ergenlik dönemi ve karma dönemlerde sosyal ve psikolojik gelişimlerini ölçerek, daha sosyal ve başarılı bir gelecek için gerekli olan her türlü çalışmayı yapmaktadır.

Yazı İçeriği

Çocuk Gelişimi Değerlendirme ve Takibi

Gelişim doğum öncesi evreden başlayarak insan yaşamının sonuna kadar devam eden bedensel, zihinsel, sosyal, duygusal ve dilsel değişimlerin tamamını kapsar. Gelişim süreçleri kişiye özgü olgunlaşma, büyüme ve öğrenme gibi etkenlerin sonucunda yeni becerilerin kazanılması ile ilerler. Kazanılan her beceri çevresel faktör ve uyaranlara verdiğimiz cevaplarla şekillenir.

Büyüme kavramı, insanın zaman içerisinde geçirdiği tüm bedensel ve zihinsel değişimleri ifade eder. Biyolojik değişimlerimiz aynı zamanda anatomik dönüşümleri de ifade eder. Olgunlaşma kavramı ise kişinin doğuştan getirdiği yetenek ve becerilerini geliştirerek toplumda kendisinden beklenen davranışları yerine getirebilecek düzeye erişmesini anlatır.

Öğrenme, kişinin kendi yaşantıları sonucu davranışlarına yansıttığı uzun süreli dönüşümleri kapsar. Hazır bulunuşluk, olgunlaşma sürecini de içerisinde barındıran geniş kapsamlı bir olgudur. Herhangi bir davranış biçiminin öğrenilmesinde yeterli olgunluk seviyesine ulaşmakla birlikte bazı ön yaşantıların da kazanılmış olması gerekir.

Eğitim kişinin davranışlarında kasıtlı olarak istenilen değişimleri içeren süreçtir. Çocuk gelişiminin değerlendirilmesinde ve takibinde beş farklı kriter gözetilir. Bunlar öz bakım, dil gelişimi, duygusal gelişim, bilişsel gelişim ve motor gelişimdir. Çocuk gelişim alanları birbirleri ile yakından ve doğrudan ilişki içerisindedir. Örnek vermek gerekirse dil gelişiminde meydana gelen bir problem, bilişsel gelişimi de sekteye uğratabilir. Bu yüzden çocuk gelişimi değerlendirilirken ve takip edilirken bütüncül bir yaklaşım sergilenir ve her alanda gelişim düzeyi hedeflenir.

Dil Gelişimi

Erken çocukluk aşamasında dil gelişiminin sağlıklı şekilde gerçekleşebilmesi, çocuğun zengin bir dil becerisi kazanması açısından büyük önem taşır. Bu yüzden erken çocukluk aşamasında alıcı dil gelişimi ve ifade edici dil gelişiminin desteklenmesine ihtiyaç duyulur. Çocuğun dil gelişimi bilişsel gelişim ile yakından ilgilidir. Bu yüzden bilişsel gelişim için dilin de etkili şekilde gelişmesi gerekir.

Bilişsel Gelişim

Çocuklar genellikle meraklı ve öğrenme isteği ile doludurlar. Olaylar arasında neden sonuç bağını kurmaya ve bu ilişkiyi kavramaya eğilimlidirler. Bilişsel gelişim, zekaya ilişkin olan ve çocuğun çevresindeki dünyayı anlamlandırmasını sağlar. Kişinin öğrenmesini ve kavramları algılayabilmesini sağlayan bir gelişim kategorisidir. Çocuğun bilişsel potansiyelini geliştirmesi; olayları analiz edebilmesi ve bunlar arasında gerekli bağları kurabilmesi açısında gereklidir. Tüm bu yetenekler çocuğun problem çözebilme becerisini kazanmasını amaçlar.

Sosyal ve Duygusal Gelişim

Erken çocukluk aşaması, bireyin sosyal etkileşimler ve paylaşımları yoğun biçimde gerçekleştirdiği bir dönemdir. Çocuk, bu dönemde kendi duygularını keşfeder ve bununla da kalmayarak başkalarının duygularını anlayabilir. Kendi akranları ile ve diğer insanlarla sağlıklı iletişim kurabilme becerisi kazanırlar. Bununla birlikte farklı ifade yöntemleriyle bu iletişimi sürdürmesi gerekir.

Motor Gelişim

Erken çocukluk aşamasında, çocuğun kas gelişimini gerçekleştirmesi ve bazı aktiviteleri yerine getirebilmesi beklenir. Çocuğun bilhassa küçük kas gelişimini gerçekleştirebilecek etkinlikleri yapmaları; ilerleyen dönemde çocuğun akademik yaşantısını etkileyebilecek kadar önemlidir. Parmak – küçük kas gelişimlerinin sağlanması çocuğun okul yaşantısında kalem kullanma becerisini bile etkiler. Fermuar açma kapama ve düğme ilikleme gibi küçük görülen ama son derece öneli olan öz bakım becerilerini kazanması açsından motor gelişim büyük önem taşır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler