Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Aşı Uygulamaları, Aşı Programı Oluşturulması ve Takibi
Aşı Uygulamaları, Aşı Programı Oluşturulması ve Takibi

Aşı, hastalığa neden olan mikroorganizmanın (bakteri, virüs) etkisini ortadan kaldırmak, hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak amacı ile vücuda verilen çözeltidir. Kişi, aşı etkisiyle bakteri ve virüslerle karşılaştığında hızlıca bir savunma oluşturarak ya hastalıktan etkilenmez ya da zayıf atlatır.

Özellikle de bağışıklık sisteminin henüz tam olarak gelişmediği bebeklerin dış dünyaya karşı daha savunmalı olabilmeleri için aşı uygulamaları çok önemlidir. Bebek bağışıklığının güçlendirmesinde beslenme kadar aşı da etkilidir. Anne sütünden sonra en önemli koruyucu aşıdır. Bu nedenle bebeklik ve çocukluk döneminde yapılması gereken aşıların ihmal edilmemesi gerekir.

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi de, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın bebeklik döneminden itibaren temel sağlık hizmeti olarak uyguladığı aşı takvimini takip eder, çocukların aşı takiplerini büyük bir dikkatle gerçekleştirir.

Çocuk Aşı Takvimi Nasıldır?

Aşılama doğum ile birlikte başlar. Bebek sağlığı için aşılama takviminin dikkatlice takibi şarttır. T. C. Sağlık Bakanlığının çocuk aşı takvimi ise şöyledir:

• İlk 24 saatte Hepatit B aşısı
  • 1. ayda Hepatit B aşısı ikinci dozu
  • 2. ayda verem, zarürre ve beşli karma aşısı
  • İlk 3 ay içerisinde rota virüs aşısı
  • 3. aydan sonra meningokok menenjit aşısı
  • 4. ayda beşli karma ve zatürre aşısı ikinci dozları
  • 6. ayda zatürre, beşli karma, Hepatit B aşılarının üçüncü dozu ve ağızdan çocuk felci aşısı
  • 1 yaşında kabakulak kızamık, kızamıkçık ve zatürre aşısı dördüncü dozu
  • 18. ayda beşli karma, çocuk felci ve Hepatit A aşıları
  • 2 yaşında Hepatit A aşısı ikinci dozu
  • 4 ve 6 yaşta, bebeklikte yapılan karma aşılarının tekrar dozları
  • 8. sınıfta tetanos-difteri aşıları tekrarı
  • 9 yaşından sonra kız çocuklarına rahim ağzı kanseri aşısı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.