Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Emzirme Problemlerinde Çözüm Öneriler
Emzirme Problemlerinde Çözüm Öneriler

Emzirme Problemlerinde Çözüm Öneriler

Bebekler için en değerli besin anne sütüdür. Bebeğin yaşamı boyunca etkisini gösteren anne sütü, hastalıklara karşı bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirirken, anne ile bebek arasında da özel bir bağ kurulmasını sağlar. Anneler, emzirme ile fiziksel ve psikolojik açıdan kendilerini daha güçlü hisseder, annelik duygusunu doruklara kadar yaşatır.

Ancak bazı durumlarda emzirme sürecinde problemler yaşanabilir. Bu problemlerin pek çoğu küçük önlemlerle ortadan kaldırılabilir. İşte anne-bebek arasındaki emzirme bağını koparabilecek problemler…

Bebeğin Ağzında Pamukçuk Olması

Yeni doğmuş bebeklerin ağzında beyaz lezyonlar (kabarcıklar) oluşur. Bir tür mantar hastalığı olan ve pamukçuk denilen bu durum, bebekte ağrılara sebep olur. Canı ağrıyan bebek emmez istemez. Doktorun verdiği ağız içi damlalar 7-10 gün içerisinde etkisini göstererek pamukçuk problemini ortadan kaldırır.

Bebeğin Emmek İstememesi

Bazı durumlarda ne olursa olsun bebek emmek istemez. Bunun altında başka nedenler yatabilir. Burun tıkanıklığı ve sütün tadındaki değişiklik emmemeye neden olabilir. Burnu tıkanan bebekler sık sık emmeye arar verip nefes almak ister. Aspiratörler veya doktorun önereceği damla ile bu problem önlenebilir. Sütün tadındaki değişikliğe ise lahana ve baharat gibi kokulu yiyecekler neden olur. Bebeğin emmek istemediği sütü boşaltıp yeniden emzirmeyi düşünebilirsiniz.

Yarık Dudak – Damak ve Ankiloglossi

Bazı bebekler yarık dudak ve damak sorunu ile doğar. Bu emme için bir problem oluşturmaz ancak emerken hava yutmalarına sebep olur. Bunun sonucunda da gaz problemi yaşanır. Bu problemin önüne geçilebilmesi için bebek dike yakın pozisyonda emzirilmelidir. Bebeğin yuttuğu havayı çıkarabilmesi için de sık sık mola verilmelidir. Bunun yanında özel olarak üretilmiş biberon ve aletlerden faydalanılmalıdır.

Doğumsal bir anomali olan Ankiloglossi (dil bağı) de beslenme ve konuşma sorunlarına neden olabilir. Bebekler ankiloglossi nedeniyle emmede ve yutmada zorlandığı için kilo kaybı yaşarlar. Lokal anestezi altında yapılacak küçük bir operasyonla dil bağı kesilerek bu problem ortadan kaldırılır.

Göğüs Ucu Çatlakları

Doğum sonrası en çok karşılaşılan sorunlardan biridir. Bebek emzirirken göğüs ucu enine çizgiler şeklinde çatladığı için acıya neden olur ve anne emzirmekten kaçınabilir. Bu sorunun temelinde yanlış emzirme sonucu oluşur. Bu problemle karşılaşmamak için bebeğin doğru pozisyonda tutulur, meme başı ve çevresindeki areola denilen koyu kısım tam olarak bebeğin ağzına girmesi sağlanır.

Göğüsler temiz bir şekilde tutulur, sık sık havalandırılırsa çatlaklar kısa sürede iyileşir. Ayrıca doktorun tavsiyesiyle krem ve losyon da kullanılabilir.

Göğüslerde Dolgunluk ve Süt Kanallarındaki Tıkanıklık

Süt kanallarında yaşanan tıkanıklıklar sonucu göğüste süt birikmeleri ortaya çıkar. Bu esnada bakteriler nedeniyle iltihaplanma oluşur. Tıkanan göğüs hassaslaşır ve zaman zaman ağrılar ortaya çıkar. Bunun nedeni sütün birikmesi ve bebeğin de emzirilmiyor olmasıdır.

Memede oluşacak ödem ve ağrı, günde 2 kez soğuk press uygulanması ve yapılacak masaj ortadan kaldırılır.

Tıkanıklığın giderilmesi için emzirme tekniği düzeltilmeli, sık sık emzirilmeli, pompa ile süt boşaltılmaları ve sıcağa yakın su ile duş alınmalıdır.

Hipergalaktia ve Hiperaktif Let Down

Hipergalaktia, bebeğin tüketeceğinden fazla süt üretimidir. Bu şekildeki süt yağdan az laktozdan zengindir. Bebek çok emmesine rağmen kilo alamaz. Ayrıca bebekte kolit, gaz ve sık dışkılama problemleri görülür.

Annenin elle ya da pompa ile bir miktar süt sağdıktan sonra emzirmeye başlanırsa bebek yağlı sütten faydalanır.

Hiperaktif let down ise nefes almaya engel olacak kadar fazla süt akması anlamına gelir. Anne fazla süt üretiyorsa emzirmeden önce süt pompa ile sağılmalı, akma hızı normalleştikten sonra bebek emzirilmelidir.

Meme Dokusu İltihabı (Mastit)

Süt kanallarında ve meme başında oluşan çatlaklar ile fazla süt birikimi sonrası memede enfeksiyon görülebilir. İlerleyen zaman içerisinde mikroplar anne kanına karışır ve ateşlenme, halsizlik ve titremeye neden olur.

Mastit oluşumunun önüne geçebilmek için sık sık süt boşaltılmalıdır. Bu esnada bebek emzirilebilir. Ateş düşmüyorsa bir doktora başvurmak gerekir. Ancak sıcak duş ile birlikte masaj yapmak ve sıvı tüketimini artırmak sorunları azaltır. Bunun yanında küçük bir operasyonla apse boşaltılır.

Meme Başlarının Düz Ya da İçe Çökük Olması

Meme başı çökük olduğu için bebek göğüs ucunu kavrayamaz. Bu nedenle ihtiyaç duyduğu kadar süt ememez. Bunun için meme ucu sağa-sola, aşağı-yukarı çekilerek meme ucu dışarı çıkarılmaya çalışılır. Pompa kullanılıp daha sonra da bebek emzirilerek bu sorun ortadan kaldırılabilir.

Sezaryenden Kaynaklı Sorunlar

Normal doğumlarda oksitosin arttığı için süt akışı sağlanır. Ancak sezaryende bu mümkün değildir. Ayrıca sezaryen nedeniyle annede oluşan ağrılar da bebek-anne arasında oluşan bağı etkiler. Bebeğin anneye dokunması da süt salgısının oluşmasına yardımcı olur.

Bütün bunların yanında annenin sigara kullanması süt üretimini azaltır. Yoğun yapılan spor aktiviteleri de sütün tadında değişiklik yaparak bebeğin emmemenize neden olabilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler