Riskli ve ciddi hastalıkları bulunan ve yoğun bakım ihtiyacı olan bebeklere sağlık hizmetinin sağlandığı üniteye denir. Modern bir tıbbi donanım altyapısı bulunur. Yenidoğan yoğun bakım tedavisi ile bebekler kısa sürede tedavileri tamamlanarak ailelerine kavuşturulmaktadır.
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde gebeliğin 24. haftasından itibaren erken doğum, çoğul gebelik, zor doğum nedeniyle oluşan beyin ve diğer organ hasarı, iri bebek ve anne karnında mekonyum yutmuş bebek gibi riskli bebeklere gelişim bakım sağlanır.
Özel Ortadoğu Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde;
Özel Ortadoğu Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakın Ünitesi; Çocuk Cerrahisi, Çocuk Kardiyolojisi, Çocuk Nörolojisi, Çocuk Gastroenterolojisi, Çocuk Metabolizma ve Endokrinolojisi bölümlerinden 24 saat doktor desteği almaktadır.
Erken doğumlarda akciğerler yeterince gelişme fırsatı bulamaz. Bu yüzden yenidoğan bebekte solunum yetersizliği yaygın şekilde görülür. Bunun yanısıra doğum sırasında veya doğumun ardından meydana gelebilecek enfeksiyonlar da solunum zorluğuna neden olabilir. Bu gibi durumlarda ventilatör tedavisine ihtiyaç duyulur. Solun tedavisi uygulanan bebeğin vücut ısısının korunması ve ağrı kontrolünün uygulanması gerekir. Bebeğin gerekli bakım ve tedavilerinin yerine getirilmesi hastalık riskini minimum düzeye indirir. Bebeğe solunum desteği verirken akciğerlere sürfaktan maddesi verilir. Bu sayede akciğerlerin gelişmesine katkıda bulunulur.
Sarılık problemi her üç bebekten birinde gözlenen ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşen yaygın bir rahatsızlıktır. Fakat bazı durumlarda bu sorun ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Sarılık hastalığına genetik etkenler, beslenme bozukluğu ve zamansız doğum neden olabilmektedir. Yeni doğan bebeklerin kanında artan bilirubin maddesi sarılığa yol açabilmektedir. Kimi vakalarda ise kan uyuşmazlığı sarılık hastalığında rol oynayabilir. Bu durumda kan değişimi uygulamasına başvurulur. Verilecek olan kanın bebeğin kendi kanı ile uyumlu olması büyük önem taşır. Kan değişimi sayesinde bebeğin kanındaki istenmeyen maddeler vücuttan uzaklaştırılır ve yerine sağlıklı kan verilir.
Fototerapi yenidoğan bebeklerde sarılık görülmesi halinde başvurulan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavinin amacı kanda biriken bilirubin maddesinin vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Bu yüzden özel dalga boyuna sahip ışınlardan faydalanılır. Bu sayede bilirubin maddesi idrarda çözünür ve vücuttan atılır. Ancak her sarılık vakasında fototerapi tedavisi uygulanamaz. Kandaki bilirubin maddesinin aşırı miktarlara ulaştığı vakalarda fototerapi yöntemi yetersiz kalır. Bu vakalarda doğru yöntem kan değişimidir.
Yenidoğan yoğun bakım servisinde en sık kullanılan tedavilerden biri perkütan kateter uygulamalarıdır. Kol ve bacaklarda bulunan ince damarlardan kalbe ulaşan ince bir damar yolu açılır. Bu sayede dışarıdan kan dolaşımına iletilmek istenen ilaçlar bebeğe verilebilir.
Yeni doğan bebekte oral beslenme problemleri yaşanırsa damar yolu açılarak bebeğin beslenmesi sağlanır. Beslenme sorunu tespit edildiğinde geç kalmadan tedaviye başlanması gerekir. Bebeğin gelişim ve büyüme süreçleri açısından beslenmenin önemi büyüktür. Yeterli beslenme sağlanamazsa çocukta büyüme geriliği ve başka hastalıklar meydana gelebilir. Parenteral nütrisyon tamamlayıcı bir tedavi uygulamasıdır. Bu yüzden sürekli şekilde uygulanması doğru değildir. Sindirim sisteminin olması gerektiği gibi çalıştığı çocuklarda parenteral yerine enteral beslenmeye başvurulur. Damardan beslenme devam ederken, beslenme bozukluğuna yol açan sorun tespit edilir ve tedavi altına alınır.
Toraks tüpü akciğer sönmesi yaşanan vakalarda kullanılır. Bebeklerde doğumdan sonraki erken dönemde akciğer sönmesi yaşanabilir. Genellikle bariz bir semptom göstermeyen bu hastalık bebeğin nefes alıp verirken zorlanmasına yol açar. Oksijen tedavisi ile sonuç alınamazsa toraks tüpü takılmasına karar verilir. Bebeğin iyileşmesinin ardından, takılan toraks tüpü çıkartılır.
EEG, beyin faaliyetlerinin elektriksel olarak incelenmesi ve kayıt altına alınmasını sağlar. Epilepsi hastalığının tetkik edilmesinde kullanılır. Yenidoğan bebeğin beyin aktivitelerinin incelenmesi için de EEG teknolojisinden faydalanılır. Bebeğin beyin fonksiyonlarında anormallik tespit edilirse EEG uygulanır. Gereken müdahalelerde geç kalındığı takdirde kalıcı hasar meydana gelebilir.
Bebeklerde doğumsal kalp hastalıkları gözlenebilir. Bu hastalıkların büyük çoğunluğu doğumdan sonraki bir yıl içerisinde meydana gelir. Ancak anne karnında fetal eko yöntemi ile de hastalık teşhis edilebilir. Bunun yanı sıra doğumdan sonraki bir yıl içinde doktor rutin kontroller sırasında kalp hastalıklarını tespit edebilir. Solunum düzensizliği, yüksek tansiyon ve morarma gibi semptomlar kalp hastalıklarının habercisi olabilirler. Bu gibi semptomlar gözlendiğinde uzman doktorlar EKO tetkikine başvururlar. Kalbin ses dalgaları ile incelendiği bir çeşit ultrason yöntemi olan EKO ile hastalıklara dair kesin tanı konulabilmektedir.
USG ultrasonografisi yenidoğan bebeğin beyninin ve iç organlarının detaylı olarak incelenebilmesi için ultrasonik ses dalgalarını kullanır. Hasta başı ultrason tetkiki radyoloji uzmanları tarafından yapılır. Bu uygulama yenidoğan yoğun bakım ünitesinde gerçekleştirilir. Hasta başı USG yöntemi ile bebeğin karaciğer, dalak, safra kesesi, pankreas, böbrek gibi organları incelenebilir aynı zamanda beynin gelişim süreçleri de takip edilebilir.
Bebeklerde karşılaştığımız en önemli göz hastalıklarından biri retinopatidir. İnsan gözünün gelişimi ilkokul yıllarına kadar devam eden bir süreçtir. Ancak doğum anına kadarki dönem en temel gelişim aşaması olarak öne çıkar. Erken doğumla dünyaya gelen bebeklerde oksijen verilmesinden dolayı göz damarları anormal şekilde gelişebilir. Bunun neticesinde de retinopati hastalığı ortaya çıkar. Lazer tedavisi ile bu hastalık tedavi edilebilir. Ancak başarılı bir tedavi için erken tanı konulması önem taşır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.