Kalbin sağ karıncığından çıkan aort anadamarının ve sol karıncığından çıkan akciğer atardamarının ters olarak çıkması durumudur. Yani pulmoner arter sol ventrikülden, aort ise sağ ventrikülden çıkar. Kalp büyük damarları ters olduğu için kirli kanın akciğerlerde temizlenmesi mümkün olmaz ve kirli kan vücutta dolaşır. Hastanın doğum sonrası yaşayabilmesi için temiz kanın diğer tarafa geçmesini sağlayacak bir delik olması gerekir.
Yeni doğan bebekte siyanoz (morarma) varsa ilk olarak oksijen verilir ancak transpozisyon sorunu olan bebeklerde bunun oksijen seviyesinin artırılmasında etkisi azdır. Hiperoksi testinin negatif olması bebekte transpozisyon olduğunun ilk belirtisidir. Ekokardiyografi, kalp kateterizasyonu veya kalp MR’ı ile hastalığın kesin tanısı konulur.
Bu vakalarda öncelikli tedavi bebeğin oksijen seviyesini güvenli düzeye çıkarmak, kalp ve akciğer fonksiyonlarını stabil tutmaktır.
Transpozisyonun kesin tedavisi doğumdan sonra ameliyatla ana damarlarının yerlerinin değiştirilmesidir. Ancak iki taraf arasındaki açıklık yetersiz ise balonlu kateter yardımıyla delik açılabilmektedir.
Cerrahi tedavi yöntemleri ise;
Transpozisyon ameliyatı olan hastalırın sünnet, diş dolgusu, diş çekimi ve ameliyat gibi girişimleri öncesi endokarditeye karşı koruyucu tedavi yaptırmaları gerekir. Bazı durumlarda ritim bozukluğu açısından da hastaların izlenmesi ve doktor kontrolünde olması gerekir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kalp Damar Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.