Triküspit Atrezisi, sağ ventrikül ile sağ atrium arasında bulunan kapağın gelişmemiş olması durumudur. Kapak zayıf olduğu için sağ kulakçıktan sağ karıncığa kan akışı olmaz. Sağ karıncık tam gelişmez ve küçük kalır. Çocuğun sağlığı için iki kulakçık ve iki karıncık arasında delik olması gerekir. Çocuğun sağlığı için iki karıncık arasında bir delik ve iki kulakçık arasında bir delik olması gerekir. Böylece sağ atriyuma dönen kirli kan iki kulakçık arasından sol kulakçığa geçip akciğerden gelen oksijen yönünden zengin kan ile karışır ve ardından da sol karıncığa geçip vücuda yayılır. Karıncıktaki kan ise iki karıncık arasında bulunan delikten küçük kalan sağ karıncığa geçip akciğer atardamarı ile yeniden akciğere pompalanır ve bebek bu nedenle mor görünür.
Triküspit Atrezisinin belirtileri defektin varlığı, boyu ve büyük arterlerin ilişkisine göre değişir. Genel belirtiler ise;
Ventriküler septal defekt olmadığı veya küçük olduğu için yenidoğanın oksijen seviyesi düşüktür. Bu nedenle bebekte koyu mavi bir renk görünür. Buna siyanoz denilir. Siyanoz doğumda veya doğumdan birkaç gün sonra duktus arteriyozusun kapanmasıyla ortaya çıkar. Siyanozun şiddeti fazlaysa bebekte hızlı nefes alma ve beslenme zorluğu gibi belirtiler ortaya çıkar.
Bazı durumlarda akciğere giden kan miktarında artış olur. Bu dengesizlik nedeniyle konjestif kalp yetmezliği görülmesi muhtemeldir.
Kalbin fazla çalışması, akciğere fazla kan akışı olması sonrası pulmoner ödem oluşur ve bu da bebeğin nefes alıp vermesini zorlaştırır.
Kalp ve akciğerler fazla çalıştığı için fazla kalori harcanır ve bu da kalp yetmezliğini tetikler. Konjestif kalp yetmezliğinin belirtileri ise;
Triküspit Atresizi olan bazı bebeklerde üfürüm görülür, bazılarında ise görülmez. Pulse oksimetre denilen cihaz ile kandaki oksijen miktarı ölçülebilmektedir.
Doktor, belirtiler doğrultusunda ekokardiyografi ve ultrason cihazı ile hastalığın tanısını koyar. Ekokardiyografi ile büyük arterlerin transpazisyonu, ventriküler septal defekt ve triküspit atrezisi ile ilgili problemlerin kesin tanısı konulabilir.
Triküspit Atrezisi olan çocuklarda akciğere giden kanı artırmak için aort ile pulmoner arter arasında şant ameliyatı ile yapay damar bağlantısı kurulmalıdır.
Bu durumdaki bazı çocuklarda ise akciğere giden kan akışı fazladır. Akciğer atardamarında oluşan basıncın azaltılması için akciğere giden kanın azaltılması gerekir. Buna ise pulmoner bant ameliyatı denilmektedir.
Triküspit Atrezisi vakalarında Fontan ameliyatı da tam iyileşmeyi sağlar. Fontan ameliyatında sağ kulakçığa dönen kirli kan, oluşturulan tünel ve bağlantılar ile temizlenmesi, oksijenlenmesi için doğrudan akciğere yöneltilir. Böylece, kirli kan kalbe uğramadığı için morarma da ortadan kalkar. Bu ameliyatın yapılabilmesi için akciğer damarlarının gelişmiş ve basıncın düşük olması gerekir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kalp Damar Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.