Anasayfa Tıbbi Birimler Kalp ve Damar Cerrahisi Pediatrik Kalp Ameliyatları Siyanoz İle Seyreden Kalp Hastalıkları Pulmoner Stenoz (PS)
Pulmoner Stenoz (PS)

Pulmoner Stenoz (PS)

Pulmoner kapak, kalp sağ karıncığı ile akciğer atardamarı arasında bulunur ve kalp kasıldıktan sonra açılarak kanın akciğere geçişini sağlar. Pulmoner Stonez ise pulmoner kapak veya yakınında kan akışının yavaşlamasına neden olan deformitelere denilmektedir. Pulmoner Stonez (darlık) kapakta olduğu gibi kapak dışında da olabilmektedir.

Pulmoner Stonez çoğunlukla doğumdan önce konjenital kalp hastalığı olarak meydana gelmektedir. Hastalığın klinik seyri ise darlığın derecesine göre değişir. Darlık ileri düzeydeyse bebeğin doğumunun ilk günlerinde müdahale gerekebilir. Orta derece darlıkların da kötüleşme riski bulunduğu için tedaviye ihtiyaç duyulur. Daha az darlıklarda ise morarma gibi belirtiler ortaya çıkmaz ve tek belirti üfürümdür.

Pulmoner stonez tedavisinde başarı oldukça yüksektir.

Pulmoner Stonez Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler, darlığın derecesine göre değişmektedir. Pulmoner darlık hafif ise çoğu zaman herhangi bir belirti olmaz. Ancak darlığın derecesi arttıkça belirtiler görülmeye başlar. Belirtiler genelde egzersizler esnasında fark edilir. Pulmoner stonez belirtileri ise şunlardır;

  • Üfürüm duyulması
  • Nefes darlığı
  • Göğüste ağrı
  • Yorgunluk
  • Bilinç kaybı (Bayılma)

Pulmoner Stonez Neden Olur?

Pulmoner Stonez, bebek anne karnındayken pulmoner kapağın düzgün gelişememesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu tür bebeklerde genelde başka doğumsal kalp hastalıkları da bulunur. Pulmoner Stoneze neyin sebep olduğu ise tam bilinmemektedir.

Pulmoner Stonez Risk Faktörleri Nelerdir?

Pulmoner kapak darlığı (Pulmoner Stonez) anne karnında geliştiği için genelde çok risk faktörü bulunmaz ancak doğumdan sonra, yaşaman ilerleyen dönemlerinde bazı durumlar riskleri artırabilir.

  • Romatizmal ateş
  • Karsinoid sendrom
  • Noonan sendrumu gibi durumlar nedeniyle risk artabilmektedir.

Pulmoner Stonez Komplikasyonları Nelerdir?

Kapaktaki darlığın derecesine göre komplikasyonlar da değişmektedir. Hafif ve orta şiddette darlık varsa çoğunlukla komplikasyon görülmez ancak pulmoner darlık ciddi seviyedeyse komplikasyonlar da artar. Bunlar;

  • Enfeksiyon
  • Kalp pompalama sorunları
  • Kalp yetersizliği
  • Aritmi (Düzensiz kalp atımları) gibidir.

Pulmoner Stonez Tanısı Nasıl Konulur?

Pulmoner Stonez vakalarında genelde doktora gidilmedikçe belirtiler anlamlandırılamaz. Doktorun kalpte üfürüm duyması ile birlikte elektrokardiyografi, MR/BT, kalp kateterizasyonu gibi yöntem ve testlerle hastalığın tanısı konulur.

Pulmoner Stonez Tedavisi Nasıldır?

Pulmoner stonez tedavisi darlığın şiddetine göre değişmektedir. Hafif darlıklarda genelde müdahale edilmezken, darlığın arttığı vakalarda ilk seçenek balon valvüloplastidir. Hastalığın durumuna göre açık kalp ameliyatına da ihtiyaç duyulabilmektedir.

Balon Valvüloplasti

Bacak veninden küçük bir tüp ile girilip pulmoner kapağa kadar gelinir. Buraya şişirilmemiş balon yerleştirilir. Daha sonra bu balon şişirilip kan geçici artacak şekilde kapak genişletilir. Daha sonra balon çıkarılır. Bu operasyonda en büyük risk, kanın pulmoner kapaktan geriye kaçmasıdır. Enfeksiyon, kan pıhtısı ve kanama gibi riskleri de bulunur.

Açık Kalp Ameliyatı

Balon valvüloplistinin yapılamayacağı durumlarda tercih edilir. Ameliyatta ya pulmoner arter ya da kapak onarılır veya pulmoner kapak yapay bir kapak ile değiştirilir. Ameliyatta diğer kalp rahatsızlıkları da giderilebilir. Enfeksiyon, kan pıhtısı ve kanama gibi riskleri bulunur.

Pulmoner Stonez Sık Sorulan Sorular

Pulmoner Stonez Hastalarının Yaşam Şekli Nasıl Olmalı?

Bu hastaların önleyici (koruyucu) antibiyotik tedavisine ve kalp dostu yaşam tarzına ihtiyacı vardır. Hastalar sigarayı bırakmalı, egzersiz ve kalp dostu diyetlerle kilosunu sağlıklı seviyelerde tutmalıdır. Hasta, düzenli doktor kontrolünü de ihmal etmemelidir.

Hastada;

  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Bayılma belirtileri görülmüşse doktora gidilmelidir.

Hafif ve orta şiddetli vakalarda gebelik bir sorun oluşturmaz. Ancak ciddi stonuz varsa doğum öncesi ve sonrası komplikasyon riski fazladır. Gebelikte gerekli durumlarda balon valvüloplasti yapılabilmektedir.

Kalp Damar Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kalp Damar Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Pediatrik Kalp Ameliyatları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler