Siyanoz (morarma) ile seyreden kalp anomalileri içerisinde en sık rastlanandır. Mavi bebek hastalığı olarak da bilinir. Oksijen seviyesi düşük olan kanın temizlenmek için akciğerlere gitmesi gerekirken bir kısmının vücuda yayılması sonucu ortaya çıkar. Akciğer atardamarındaki darlık arttıkça morarma da o kadar dikkat çeker. Bazı hastalarda ise atardamarlardaki darlık fazla olmadığı için morarma çıplak gözle farkedilmeyebilir. Ağlama veya yorulma gibi durumlarda da morarma görülür. Bazen morarma nöbetleri de görülebilir. Bu nöbetler sonrası bayılma, hatta ani ölümler de yaşanabilir.
Fallot Tetralojisi (TOF)’nin 4 ayrı anomalisi bulunur. Bunlar;
Akciğer atardamarlarında darlık bulunmasıdır. Bu darlık nedeniyle oksijen seviyesi düşük olan kan temizlenmek için yeteri kadar akciğere gönderilemez. Çocuktan çocuğa değişen darlığın derecesine göre morluğun şiddeti de değişir.
Sağ karıncıktaki duvar kalınlaşmasıdır. Kalp pompalamayı fazla yaptığı için sağ ventrikül kas tabakası kalınlaşır. Bu da kalbin sertleşmesine, yetmezliğe ve zayıf düşmesine neden olur.
Aort damarı normalde kalbin sol ventrikülünden çıkar. Ancak fallot tetralojisinde aort sağa kaymış, ventriküler septal defektin üzerine uzanmış haldedir. Aort, hem sağ ve sol ventrikülden oksijen yönünden zengin kan alır hem de sağ ventrikülden gelen kirli kan pompalanır. Her iki kan karışır ve aorta pompalanır. Bu kanın saturasyonu da normal değerlerden daha düşüktür.
Ventriküler Septal Defekt, kalbin iki karıncığı arasında geniş bir delik bulunmasıdır. Bu delik nedeniyle oksijen yönünden fakir olan kan akciğerde oksijenlendirilemeden sağ karıncıktan sol karıncığa geçer ve aort yoluyla bütün vücuda gönderilir.
Fallot tetralojisi anne karnındaki bebeğin kalbinin geliştiği fetal gelişim esnasında ortaya çıkar. Vakaların çoğunda neden bilinmez. Ancak annenin beslenmesinin yetersiz olması, genetik bozukluklar ve viral hastalıklar nedeniyle risk artmaktadır.
Fallot tetralojisinin belirtileri ise;
Bebek doğduktan sonra mavimsi bir rengi ve kalpte üfürüm varsa fallot tetralojisinden şüphelenilmelidir. Belirtiler sonrası kardiyolog ekokardiyografi, elektrokardiyografi ve akciğer grafisi testleri ile tanıyı koyar.
Fallot tetralojisinin kendinden düzelmesi veya açıklığın kapanması mümkün değildir. Tek etkili tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyat için genelde hastanın 1 yaşını doldurması beklenir. Ameliyattan önce genelde kalp kateterizasyonu uygulanır.
Tam düzeltme ameliyatında kalbin atl boşlukları (ventriküller) arasındaki deliğin kapatılması için ventriküler septal defekt üzeri bir yama ile kapatılır. Pulmoner arter (akciğer atardamarı) düzeltildikten sonra bir şant ile bu damarlar genişletilir.
TOF ameliyatının ardından kronik pulmoner rejürjitasyon, düzensiz kalp atımları ve aort kökü ve/veya çıkan aortanın dilatasyonu (genişlemesi) gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Kronik pulmoner rejürjitasyon durumunda ilave ameliyat, ritim bozukluklarında ilaç, ablasyon veya şok yapan pil tedavisi uygulanmaktadır.
Fallot Tetralojisi ameliyatı olmuş hastalar, sünnet, diş dolgusu, diş çekimi gibi tedaviler öncesi endokardite karşı koruyucu antibiyotik tedavisi yaptırmalıdır. Ayrıca bu hastaların kalp ritimleri devamlı izlenmeli, belirli aralıklarla doktor kontrolüne gitmelilerdir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kalp Damar Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.