Gözlüksüz yaşamayı veya göz rengine kendi karar vermeyi isteyen kişilerin kullandığı lenslere kontakt lensler diyoruz. Kontakt lensler kimi zaman kornea hastalıklarının tedavisinde de fayda sağlamaktadır. 1800’lü yıllarda göz bebeğinin önünü tümüyle kaplayan cam lenslerden günümüze kadar ince plastik kornea lenslerine uzanan bir dönüşüm geçirmiştir. Günümüzde lenslerin üretildiği malzemeler, sağladığı kullanım seçenekleri ve lens çeşitleri son derece fazladır. Göz yapısına uygun kontakt lens seçimi muhakkak göz doktoru tarafından gerçekleştirilen bir göz muayenesi sonrasında yapılır. Muayene esnasında kullanılacak olan lensin tipi, çapı, taban eğrisi ve derecesi saptanır.
Kontakt Lensler korneanın üzerinde durmak için buna göre tasarlanırlar. Esasen gözün ön kısmını kaplayan bu lensler göz kapaklarının basıncı ve gözyaşı zarına yapışması sonucu yerlerinde durabilirler. Göz kırpıldıkça göz kapağı kontakt lensin yüzeyinde kayar ve bir ölçüde hareket etmesine sebep olur. Gözyaşları bir miktar kayganlık sağlar ve bu sayede birikintiler yıkanarak gözden atılmış olur. Çok sıkı lensler ise gözde bir takım hassasiyetlere, görüş keskinliğinin azalmasına ve uzun vadede bazı komplikasyonlara sebebiyet verebilir.
Siz de kontakt lens uygulaması için Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’ne başvurabilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göz Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Göz HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Göz Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.