Göz kapaklarının sağlığı hem fonksiyonel olarak hem de estetik gerekçeler bakımından büyük önem taşır. Göz kapakları, göz küresinin sağlığını sürdürmesi ve dış faktörlerden korunması açısından önemlidir. Bu yüzden göz kapağında cerrahi müdahaleyi gerekli kılan hastalıkların tedavisinde kapağın fonksiyonunun bozulmaması, estetik olarak uygun sonuç doğurması gibi kriterler gözetilerek tedavi planlanır. Bu sorunlar arasında en yaygın olanı da göz kapağı düşüklüğüdür.
Göz kapaklarının düşüklüğü görme fonksiyonunu sınırlandırır ve estetik problemlere yol açarak kişinin yaşam kalitesini düşürür. Göz kapağı düşüklüğünün birincil tedavisi cerrahi müdahaledir ve bu operasyon lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat için doğru zamanlama ise yetişkin ve çocuklarda farklılık arz eder. Doğuştan gelen özellikle de tek taraflı pitozisin göz bebeğinin önünü örttüğü vakalarda göz tembelliğine sebep olduğu için erken yaşta ameliyat edilmesi gerekir. Fakat göz tembelliği 9-10 yaş seviyesinden sonra tedavi edilemeyen bir hastalık olduğu için yetişkin bireylerde zamanlama açısından bir kısıtlama söz konusu değildir.
Özel Ortadoğu Hastanesi, göz kapağı düşüklüğü cerrahisinde önemli başarılara imza atmaktadır. Sizin de göz düşüklüğü hastalığınız bulunuyorsa Özel Ortadoğu Hastanesi’ne başvurabilirsiniz.
Pitozisin temel belirtisi göz kapağının, korneayı normalden fazla örterek gözün daha düşük görünmesidir. Özellikle çocuklarda görme hattını kapattığında göz tembelliği riski oluşabilir; bu nedenle erken tanı ve dikkat önemlidir.
Göz kapağı hareketleri sırasında, kişi yukarıya baktığında, göz kapağının normal şekilde kalkmaması da pitozisin belirgin bir işaretidir. Bu, görme alanının kapanmasına yol açabilir ve özellikle yukarı bakışlarda ortaya çıkar.
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı, göz kapağını yukarı kaldıran kasın gücüne göre planlanır. Eğer kasın gücü normalden zayıfsa farklı cerrahi yöntemler tercih edilir. Kas gücü değerlendirmesi belirli ölçümlerle yapılır ve kas gücüne göre farklı ameliyat teknikleri uygulanır.
Örneğin, kas gücü 4 ml veya altındaysa, direkt olarak kasa müdahale yerine harici malzemeler tercih edilir. Bu durumda silikon gibi dış materyaller ya da vücudun başka bölgesinden alınan otolog doku kullanılarak göz kapağı kaldırılabilir. Bacaktan alınan fascialata tendonu ile yapılan göz kapağı estetiği de bu tür hastalar için uygundur. Eğer kas gücü 4 ml’nin üzerindeyse, kasa yönelik cerrahi yöntemler (levator prosedürleri gibi) başarı sağlar.
Pitozis, doğuştan gelen bir durum olarak bebeklerde görülebilir. Erişkinlerde ise yaşa bağlı olarak veya kontakt lens kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bazı kas hastalıkları da pitozis gelişme olasılığını artırır.
Pitozisin başlıca risk etkenlerinden biri, kontakt lenslerin uzun süreli kullanımıdır. Kontakt lensler, göz kapağını kaldıran kaslara zarar vererek pitozise yol açabilir. Aynı zamanda göz kapağının sıkça ovalanması, enfeksiyonlar veya konjonktivit gibi durumlar da zaman içinde bu kasların bağlantı yerinde ayrılmalara sebep olarak pitozis oluşumuna neden olabilir.
Pitozis, tek veya çift gözde ortaya çıkabilir ve bu durum hastalığın tipine veya altında yatan nedene göre değişir. Doğuştan ya da sonradan gelişebilir. Kas hastalıklarında ise genellikle iki gözde birden pitozis görülürken, diğer bazı durumlarda tek gözde pitozis de gelişebilir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göz Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Göz HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Göz Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.