Anasayfa Tıbbi Birimler Beyin ve Sinir Cerrahisi Lomber Omurga
Lomber Omurga Ameliyatı

Lomber Omurga Ameliyatı

Lomber omurga ameliyatı, bacaklar ya da kalçada olan ağrı, uyuşma ve kuvvet kaybını gidermek ve kötüye gidişi engellemek için yapılır.

Yazı İçeriği

Lomber Omurga Nedir?

Omurganın bel bölgesi tıp literatüründe lumbar olarak adlandırılır. Belin ön bölgesine anterior lumbar, arka bölgesine ise posterior lumbar ismi verilir. Lomber omurgayı meydana getiren yapıların çalışma sistemini tanımak, omurganın işlevinin anlaşılmasını kolaylaştırır. Kemik, eklem, kas, bağ ve destek dokular ile omurga segmentlerinden oluşmaktadır.

Lomber omurga dizi halinde, birbirleriyle bağlantılı ve omur adı verilen kemiklerden meydana gelmektedir. Kemiklerin iç kısmından omuriliğin geçtiği omurlar arasında spinal kanal yer alır. Ve lomber omurga bu spinal kanalı çevreler.

Lomber Dar Kanalın Belirtileri

Lomber dar kanal, hastada her vakada şikayetlere yol açmayabilir. Fakat özellikle sırtta his kaybı ya da ağrı, bacaklarda ağrı, idrar kaçırma, güçsüzlük, uyuşma ve kramp gibi şikayetler lomber dar kanal hastalığının belirtileri arasındadır.

Uzun süreler boyunca oturmak veya aynı şekilde uzun süre ayakta kalmak, şikayetlerin şiddetlenmesine neden olabilir. Halihazırda var olan şikayetler geçebileceği gibi değişik şiddetlerle de devam edebilir.

Öne doğru eğilmek veya oturmak spinal kanal çapının artmasına, ağrının azalmasına veya tümüyle kaybolmasına neden olabilir. Hastalarda gözlenen en yaygın şikayet, belirli bir süre yürüdükten sonra bacaklarda hissedilen güçsüzlük, his farklılıkları, karıncalanma veya uyuşmadır. Kişi yürüdükten sonra kendisini adım atamayacak kadar güçsüz hisseder. Bu durumda hastalar oturup öne eğilerek bacaklarında güç toplarlar. Fakat bir süre sonra aynı şikayetler yeniden ortaya çıkar.

Lomber Omurga Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bu operasyonda, dekompresif lomber laminektomi ya da lomber disk yöntemi kullanılır.

Dekompresif lomber laminektomi, spinal stenoz denen omurilik kanalının daralmasına bağlı şikayetleri gidermek için yapılır. Omurilik kanalının daralmasına yaşlanma, dejenere (fıtıklaşmış) diskler, kalınlaşmış ligamentler ve omuriliği saran kemiklerdeki kireçlenmeye bağlı çıkıntıların oluşması neden olur. Operasyona bele bir kesi yapılarak başlanır. Omurilik ile sinir köklerine bası yapan kemik çıkıntıları ve kalınlaşmış ligamentler çıkartılır.

Lomber disk (bel fıtığı) ameliyatı ise disk fıtıklaşmasına (bel fıtığı) bağlı sinir kökleri üzerinde oluşan basıyı gidermek için uygulanır. Omurga kemikleri arasında şok emici yastık görevi gören ve disk adı verilen yumuşak, jölemsi yapılar bulunur. Disklerin orta bölümündeki yumuşak kısım, etrafını saran ve daha sert olan disk çeperinden fıtıklaşarak komşu sinirlere baskı yapabilir. Operasyonda belin arkası kesilerek fıtıklaşmış disk parçaları çıkartılır.

Bu ameliyat 2-6 saat sürer. Ameliyatın yapılmaması halinde felç riski vardır.

Lomber Omurga Ameliyatının Riskleri

Bu ameliyatın ardından oluşabilecek risk ve komplikasyonlardan bazıları; kanama, kan pıhtısı oluşumu, omurilik yaralanması, kardiak komplikasyonlar, sinir kökü yaralanması, beyin omurilik sıvısı kaçağı riski, solunum problemleri ve operasyon sırasında veya sonrasında ölüm olarak sıralanabilir.

Lomber Omurga Ameliyatı Sonrası

Lomber omurga ameliyatının ardından hastaneden taburcu olduktan sonra ilk 7 gün içerisinde yatak istirahatine devam edilmelidir. Gün içinde sadece tuvalet ve yemek ihtiyacı için kalkılmalı ve bu zamanlar dışında ana rahminde bebek pozisyonunda yatılmalıdır. Yataktan kalkarken önce koldan destek alarak oturmak, sonra ayağa kalkmak gerekir. Yaylı yatak tercih edilmeli, sırt üstü veya yan yatılmalıdır. Tuvalet ihtiyacı için klozet kullanılmalıdır. Yara hattı su geçirmez şekilde kapatılacağı için taburcu olduktan hemen sonra duş almakta bir sakınca yoktur. Ameliyat yerinde uyuşma ya da sertlik hissi olması normaldir ancak yara yerinden herhangi bir akıntı olması durumunda derhal doktora başvurulmalıdır. Verilen ilaçlar zamanında ve önerilen dozda alınmalıdır. Yaranın iyileşmesinde olumsuz etkileri olduğu için sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.

Beyin ve Sinir Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beyin ve Sinir Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Beyin ve Sinir Cerrahisi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler