Ventriküloperitoneal şant, hidrosefali hastalığının tedavisinde kullanılan seçeneklerden biridir. Tüm şant uygulamaları içerisinde en sık tercih edilen yöntemdir.
Hidrosefali, aşırı beyin omurilik sıvısının (BOS), beynin boşluklarında birikerek kafada basıncı artırmasına denilir.
Hidrosefali hastalığı, kafa travmaları, beyin tümörleri, beyin içi kanamalar, menenjit ve erken doğuma bağlı kanamalar sonrası görülmektedir.
Hidrosefali hastalığı tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabilir. Tedavi ile daha fazla beyin hasarı oluşumunun önüne geçmek amaçlanır.
Hidrosefali hastalığının tedavisinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri ventriküloperitoneal şanttır. Bu tedavide, beyin boşluğunda biriken sıvının vücut içine akması için bir ‘şant’ takılır ve sıvı bu şant vasıtasıyla boşaltılır.
Şant uygulamalarında şant disfonksiyonu gelişme riski ilk yılda %30-40, ikinci yılda %50, on sene içerisinde ise %70’dir. En sık görülen komplikasyonlar ise şant enfeksiyonları ve tıkanıklıklarıdır.
Şant tıkanma riskinin en yüksek olduğu dönem erken postoperatif (ameliyat sonrası bakım dönemi) dönemdir.
Şant komplikasyonları, yetişkinlere oranla çocuklarda daha fazla görülmektedir.
Hidrosefali hastalığında erken tedavi önemlidir. Erken tedavi ile beynin zarar görme riski de azaltılır. Tedavi kapsamında şant takılan hastanın ölüm riski de ciddi oranda azalır. Tedavi ile birlikte hidrosefali hastasının ömrü normal bir insanın ortalama yaşam süresine yakın olmaktadır. Şant takılmayan hastalarda ise ölüm riski yüksektir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beyin ve Sinir Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Beyin ve Sinir Cerrahisi HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.