Anasayfa Tıbbi Birimler Beyin ve Sinir Cerrahisi Spinal Tümör Ameliyatı
Spinal Tümör Ameliyatı

Spinal Tümör Ameliyatı

Spinal tümörler; bağ dokuları, omurilikteki sinir elemanları veya omurgayı oluşturan kemik dokusundan gelişen tümörlerdir. Spinal tümörler, omuriliğe ileri derecede baskı yaparak, felç gibi durumlara neden olabilir. Erken tanı ve tedavinin çok önemli olduğu spinal tümörlerin tedavisinde cerrahi yöntemler kullanılır.

Spinal Tümör Belirtileri Nelerdir?

Spinal tümör, iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Bu tümörlerin ağrı, kuvvet kaybı, uyuşma, idrar ve dışkı kontrolünün bozulması gibi belirtileri vardır. Ağrı geceleri veya egzersiz yaparken artar. Eğer tümör boyun bölgesindeyse ağrı omuz ve kollara yayılır; bel ve sırt bölgesindeyse kalçaya ve bacaklara yayılır. Spinal tümörler kol ve bacaklarda hissizliğe, güç kaybına, yürümekte zorlanmaya yol açabilir.

Bu tümörün belirtileri, tümör büyüyerek damarlara, sinirlere, omuriliğe ve çevredeki dokulara baskı yapmaya başladığında ortaya çıkar. Spinal tümörün omuriliğe baskı uygulaması, hayati tehlikeye neden olabileceği için erken teşhis büyük önem taşır.

Spinal Tümör Tanısı

Spinal tümör tanısı için öncelikle MR yöntemi kullanılır. Bu yöntemle tümörün birçok özelliği tespit edilir. Cerrahi müdahale için planlama yapılacağında da bilgisayarlı tomografi ile inceleme yapılır.

Spinal Tümör Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Spinal tümör ameliyatının yapılacağı bölge, çok hassas olduğu için operasyon mutlaka uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır.

Hassas olan bu bölgede yapılan ameliyat mutlaka uzman ve tecrübeli bir doktor tarafından gerçekleştirilmelidir. Operasyon sırasında ciltten itibaren mikroteknik ile çalışılır.

Ameliyatta spinal tümör bölgesi üzerindeki kemik kısmını ortaya çıkarmak için tümörün bulunduğu yerden boyun, sırt veya belin arkasına kesi yapılır. Bölgenin etrafındaki kaslar yana çekilerek operasyon gerçekleştirilir. Tümörün bulunduğu yere göre, omuriliği ortaya çıkarmak amacıyla dura adı verilen omurilik zarı kesilebilir. Spinal tümör çıkarılır ya da çıkarılamıyorsa biyopsi yapılır. Ardından dura kapatılır, kemik parçaları yerlerine yerleştirilir. Kesi kapatılarak operasyon sonlandırılır.

Spinal Tümör Ameliyatı Riskleri

Her ameliyatın bazı riskleri vardır. Operasyonun ardından kanama, kan pıhtısı oluşumu, omurilik yaralanmasına bağlı felç, nörolojik fonksiyonlarda gerileme, beyin omurilik sıvısı kaçağı gibi riskler vardır.

Spinal Tümör Ameliyatı Sonrası

Operasyonun ardından hastada anksiyete ve ruhsal travma meydana gelebilir. Sigara içen hastalarda akciğer enfeksiyonu, kalp ve akciğer komplikasyonu, yara enfeksiyonu ve tromboz komplikasyonu ihtimali daha fazladır. Ayrıca sigara kullanmak iyileşme sürecini geciktirir.

Taburcu olduktan sonra ilaçların düzenli alınmasına ve pansumana dikkat edilmelidir. Ayrıca kontrolleri ve doktorun önerdiği egzersizleri aksatmamak gerekir.

Beyin ve Sinir Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beyin ve Sinir Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Beyin ve Sinir Cerrahisi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler