Anasayfa Tıbbi Birimler Beyin ve Sinir Cerrahisi Periferik Sinir Sıkışması
Periferik Sinir Sıkışması

Periferik Sinir Sıkışması

Periferik sinirler, sinir liflerinden oluşan telefon kablolarına benzer ve vücudun belli bölümlerinden aldıkları sinyalleri taşır. Periferik sinirler; beyni ve omuriliği kaslara, iç organlara ve cilde bağlayan karmaşık bir ağ oluşturur. Bu sinirlerin hasar görmesi ise beyinle vücudun diğer bölümleri arasındaki iletişimi kesintiye uğratır ve bunun sonucunda kas hareketlerini zayıflatabilir, kol ve bacaklarda ağrıya neden olabilir.

Yazı İçeriği

Periferik Sinir Sıkışmasının Nedenleri

Periferik sinir sıkışmaları kaza ve yaralanmalar, eklemlerin tekrarlanan zorlayıcı hareketleri, günlük yaşamdaki kullanıma bağlı mikrotravmalar, diyabet, çeşitli sistemik hastalıklar, alkol bağımlılığı, özellikle B vitamini eksikliği, genetik faktörler gibi nedenlerle ortaya çıkar.

Periferik Sinir Sıkışmasının Belirtileri

Periferik sinir sıkışmasının en önemli belirtileri sıkışan sinirin dağılım alanında oluşan uyuşukluk ve karıncalanma hissidir. El ve ayaklarda yanma, dokunmaya karşı hassasiyet, kas güçsüzlüğü, koordinasyon eksikliği, sindirim sorunları, aşırı terleme ve tansiyon problemleri de periferik sinir sıkışmasının belirtileri arasındadır.

Periferik Sinir Sıkışması Tanısı

Periferik sinir sıkışmasının farklı nedenleri olabilir. Doktora başvurulduğunda önce kişide görülen semptomlar, kişinin yaşam tarzı, alışkanlıkları ve aile öyküsünde nörolojik hastalıklar olup olmadığı değerlendirilir. Sonra kişinin kas gücü, tendon refleksleri, hissetme yetisi ve koordinasyonu kontrol edilir. Tanı koyma işleminde kan ve görüntüleme testleri, sinir fonksiyon testleri ve sinir biyopsisine de bakılabilir.

Sinir Sıkışması Türleri Nelerdir?

İnsanın günlük yaşam kalitesine büyük oranda zarar veren sinir sıkışması rahatsızlığı birden fazla şekilde karşımıza çıkabilir. Genellikle karşılaşılan sinir sıkışması türlerini sıralamamız gerekirse:

  • Karpal Tünel Sendromu (Kişinin elinde meydana gelen sinir sıkışması)
  • Peroneal Sinir Sıkışması (Kişinin bacaklarında ve dizlerinde meydana gelen sinir sıkışması)
  • Fıtıklaşmış Disk (Kişinin omurgasında yaşanan sinir sıkışması)
  • Kübital Tünel Sendromu (Dirseklerde yaşanan sinir sıkışması

Sinir Sıkışması Tedavisi

Sinir sıkışmasının tedavisinde ilk olarak hastalığın düzeyi tespit edilir ve sonrasında tedavi planlaması gerçekleştirilir. Örnek vermek gerekirse henüz fazla ilerlememiş ve kas kaybına yol açmamış sinir sıkışması vakalarında fizik tedavi uygulamalarıyla sonuç alınabilmektedir. Atel bant kullanımı ve sinirlerin dinlendirilmesi için farklı uygulamalar da kullanılmaktadır. Kullanılan bu tedavi yöntemleri hastanın yaşadığı semptomların iyileşmesini sağlamıyorsa cerrahi tedavi seçeneği gündeme gelir.

Sinir Sıkışması Nasıl Önlenir?

Sinir sıkışmasını engelleyebilmek için risk altındaki insanlar bazı egzersizler yapabilirler. Bu egzersizler, sinir sıkışmasının ilerlemesini engeller ve hastanın ağrılarını azaltmaya yardımcı olur. Günlük yaşantımızda sık sık yapılan ve ağrılara yol açan hareketlerden kaçınmak gerekir. Günümüzde masa başında çalışan kişiler, el bileklerinin ve dirseklerin sinirlerinin sıkışması riskiyle karşı karşıyadır. Bu yüzden pozisyonumuza dikkat etmemiz gerekir. Bununla birlikte ağır işlerde çalışan, yük kaldıran kişiler de çalışma koşullarını hafifletmelidirler. Pozisyon değiştirmek sinir sıkışmalarını bir noktaya kadar önleyebilmektedir.

Periferik Sinir Sıkışması Ameliyatı

Periferik sinir sıkışmasının tedavisinde altta yatan sorunu tedavi etmek ve semptomları hafifletmek amaçlanır. Sinir sıkışması sendromlarında fizik tedaviyle sonuç alınamayan hastalara cerrahi tedavi uygulanır. Bu operasyonda kullanılan yöntem, sinirin etrafındaki baskıyı, baskı yapan şeyleri azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmaktır. Ameliyatta 4-5 santimetrelik bir kesik açılarak baskı hafifletilir. Ameliyat süresi kişinin durumuna göre farklılık göstermekle birlikte yaklaşık 3 saat sürer.

Periferik Sinir Sıkışması Ameliyatı Sonrası

Hasta ameliyatın ardından ilk günden itibaren şikâyetlerinin azaldığını hisseder. Güç kaybı ve kas erimelerinde zaman içerisinde düzelme olur. Hasta operasyonun ardından yaklaşık 1 ay sonra elini normal olarak kullanmaya başlayabilir. Semptomlarda 2-3 hafta içinde azalma görülür. İnsizyon bölgesindeki hassasiyet birkaç hafta sürebilir. 15 gün sonra dikişler alınır ve fizik tedaviye başlanır.

Beyin ve Sinir Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beyin ve Sinir Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Beyin ve Sinir Cerrahisi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler