Her insan yaşamının bir döneminde mutlaka bel veya boyun sorunlarıyla karşılaşır. Bu sorunun nedeni kimi zaman mekanik bir ağrı olurken kimi zaman da fıtık olabilir. Bel ve boyun fıtığı ameliyatında mikrocerrahi yöntemi sıklıkla tercih edilmektedir.
Belde 5 adet omur kemiği vardır. Bu kemiklerin arasında omurganın dayanıklılığını ve hareketliliğini sağlayan ve disk adı verilen kıkırdak yapılar bulunur. Diskler omurgaya gelen ani darbelerin dengeli biçimde dağılmasını sağlar. Dış yüzeyi sert olan bu disklerin içi yumuşak dokularla kaplı haldedir. Darbelere, ters hareketlere ya da yıpranmaya bağlı olarak bu yumuşak doku diskin sert yüzeyini aşar ve dışarıya çıkabilir. Buna bel fıtığı denir.
Omurganın bel ve sırt dışındaki bir bölümü de boyundur. Bel ile benzer yapıdadır. Boyun bölgesinde 7 adet omur kemiği bulunur. Yine omurganın dayanıklılığını ve hareketliliğini sağlayan ve dışı sert, içi ise yumuşak yumuşak dokularla kaplı diskler vardır. Çeşitli nedenlerle içerideki yumuşak dokunun dışarıya taşmasına boyun fıtığı denir.
Bel fıtığının en sık görülen belirtisi bel, kalça ve bacaklara yayılan şiddetli ağrıdır. Ayrıca bacaklarda, ayaklarda uyuşma ve yürümekte zorlanma da görülür.
Boyun fıtığının en önemli belirtisi ise boyunda ve ensede zaman zaman kollara ve kürek kemiklerine doğru yayılan şiddetli ağrıdır. Bunun yanında kollarda ve ellerde uyuşma ile el ve kollarda kuvvetsizlik yaşanır.
Bel ve boyun fıtıklarının tanısını hastanın şikâyetlerinin dinlenmesi ve ayrıntılı bir fiziki muayene ile konulur. Tanının konulmasında genellikle MR ve EMG de kullanılır.
Mikrocerrahi yöntemi son yıllarda doktorlar ve hastalar tarafından en çok tercih edilen ameliyat yöntemidir. Bunun nedenleri şöyle sıralanabilir:
Mikrocerrahi, mikroskop yardımıyla ayrıntılı görüntü elde edilen bir cerrahi yöntemdir. Mikrocerrahi yöntemi bel ve boyun fıtığı, bel kayması, dar kanal gibi hastalıklarda kullanılır.
Mikrocerrahi yöntemde hasarlı bölgeye küçük bir kesi açılır ve operasyon bu bölgede yapılır. Ayrıntılı görüntüleme için ameliyatta dev boyutta bir mikroskop kullanılır. Böylece ayrıntılı ve net bir görüntü sağlanması, hasta için hayati önemi olan dokuların zarar görmesi yani felç olma riskini en aza indirir. Kesinin çok küçük olması da iyileşme sürecini hızlandırır, enfeksiyon riskini azaltır ve daha estetik olan küçük bir yara izi bırakır.
Bel ve boyun fıtığı ameliyatlarından 4 saat sonra hasta ayağa kaldırılır ve bir şeyler yiyip içmesine izin verilir. Hasta, operasyonun ardından aynı gün ya da ertesi gün hastaneden taburcu edilir. Ameliyattan bir gün sonra hasta günlük yaşamına dönebilir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beyin ve Sinir Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Beyin ve Sinir Cerrahisi HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.