Periferik sinirler, spinal korddaki sinyalleri vücudun diğer kısımlarına, burada oluşan duyu sinyallerini de spinak korda ulaştırır.
El, kol, bacak gibi organlara gelen sinirlerde trafik kazası, kesici ve delici aletle yaralanmalar sonucu kopma, ezilme veya tam kesiler oluşabilir.
El veya bacaklara gelen sinirlerin kesilmesi sonrası sinirlerin uyardığı bölgede felç gelişir. Bunun için sinir kesilmelerinin ilk 8 saati çok önemlidir. Zamanında ve erken müdahale ve akabinde yapılacak tamir ile el ve bacaklarda herhangi bir sakatlık kalmadan iyileşme sağlanabilmektedir. Müdahale ne kadar gecikirse sinirin iyileşme oranı da o kadar azalmaktadır.
Sinir tamir edildiği zaman kesinin üzerindeki sağlam kısım aşağıya, yani hasara doğru ilerler. Bu büyüme günde 1 milimetre, ayda 3 cm, yılda ise 36 cm’ye kadardır. Sinirin iyileşmesi sonrası kaslarda yeniden hareket başlar. İyileşme süreci bazen aylar sürebilir. Bu gibi durumlarda ise kaslarda atrofi denilen erime görülebilmektedir.
Periferik sinir kesilerinin tanısı Elektromyografi (EMG) cihazı ile konulur. EMG cihazı ile el veya bacaklara giden sinirlerdeki problemlerin derecesi, sinir hasarının yeri ve kasların durumu hakkında detaylı bilgi edinilir.
Sinir kesisi durumunda;
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beyin ve Sinir Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Beyin ve Sinir Cerrahisi HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.