Anasayfa Tıbbi Birimler Beyin ve Sinir Cerrahisi Kafa İçi Hematom Boşaltılması
Kafa İçi Hematom Boşaltılması

Kafa İçi Hematom Boşaltılması

Hematom, kan damarının yırtılması sonucu kanın damar dışına çıkması şeklinde tanımlanan kanamanın doku içinde birikmesidir. Kafa içi hematom boşaltılması ameliyatı, hematomun yerine göre kafatasına bir ya da birkaç delik açılmasıyla yapılır.

Yazı İçeriği

Kafa İçi Hematom Boşaltılması Ameliyatı

Kafa içi hematom boşaltılması ameliyatının amacı, beyinin üzerindeki basıncın giderilmesi ve nörolojik fonksiyonun korunmasıdır.

Hematom boşaltılması ameliyatına, hematomun üzerine gelen kafa derisi bölgesi kesilerek başlanır. Kafatasından bir kısım kemik parçasının çıkartılarak, operasyon sonrası yeniden yerine konulması işlemi olan kraniotomi ile devam edilir. Sonrasında beyne baskı yapan ve hematom denilen kan pıhtıları uzaklaştırılır. Operasyon sırasında hematomun yerine göre, altta kalan beyin dokusunu daha iyi görebilmek için beyini saran kalın zar olan dura kesilebilir. Hematom boşaltıldıktan sonra dura kapatılır, çıkartılan kemikler yerine konulur ve kafa derisindeki kesi dikilir. Beyin gereğinden fazla şiş durumdaysa kemiği yerine koymama kararı verilebilir. Ameliyat süresi 3-6 saattir.

Kafa İçi Hematom Boşaltılması Ameliyatı Riskleri

Her cerrahi uygulama, faydalarının yanında çeşitli riskler de taşır. Kafa içi hematom boşaltılması ameliyatının nadiren de olsa kanama, kan pıhtısı oluşumu, beyin hasarı, düzensiz kalp ritmi, kalp krizi, ameliyatın başarısız olması, operasyon sonrası nörolojik fonksiyonlarda gerileme, solunum sorunları, havale, ameliyat sırasında veya sonrasında ölüm gibi riskleri bulunur.

Subdural Hematom Nedir?

Subdural Hematom, beynin dış ve iç zarı arasında yer alan boşlukta ortaya çıkan intrakraniyal kanamalara verilen isimdir. Genel olarak düşme, kafa travması veya farklı kazaların neticesinde ortaya çıkar. Genel olarak travmaya bağlı olarak damarların yırtılması ve kanaması ile meydana gelir. Yavaş ilerleyen venöz kanama, intrakraniyal basınç ya da pıhtılaşma ile durur. Semptomlar epidural hematoma kıyasla daha yavaş şekilde gelişir. Genç ve sağlıklı bireylerde bu tür kanamalar ağır travmalar veya kazalr sonucunda ortaya çıkar. Buna karşın yaşlı bireylerde küçük bir travma bile subdural hematoma neden olabilmektedir.

Önemli bir sağlık sorunu olan subdural hematom, tedavi edilmediği takdirde kişinin solunum problemleri yaşamasına, felç geçirmesine veya yaşamını yitirmesine yol açabilmektedir. Bu yüzden kafa bölgesinde yaşanan her travma ve darbe, ciddi bir durum olarak değerlendirilmelidir. Şiddetli kafa travmaları bu kanamaların en yaygın sebebidir.

Subdural Hematom Belirtileri

Hastalığın klinik belirtileri anında kendisini gösterebilir veya iki haftaya kadar gecikebilir. Ani gelişen belirtiler akut, gecikmeli gelişen belirtiler kronik bir duruma işaret eder. Belirtilerin gecikmesi hastalığın tespitini zorlaştırmaktadır. Özellikle bebeklerde subdural hematomun aile tarafından tespit edilmesi zor olabilmektedir. Subdural Hematom belirtilerin arasında nöbetler, kısmi felç, zihinsel durum, solunum sorunları, baş ağrısı gibi etkiler vardır. Çocuklarda ise kusma, konuşma değişikliği, kafa büyümesi veya hafıza kaybı gibi belirtiler gözlenebilmektedir.

Subdural Hematom Teşhisi

Hastalığın teşhisinde MR teknolojisi veya bilgisayarlı tomografi gibi tetkiklerden faydalanılır. Travmanın ardından hemen belirtilerin gözlendiği vakalarda kanamaya ilişkin tanı genellikle bilgisayarlı tomografi sayesinde konulur.

Subdural Hematom Sonrası

İyileşmenin ne düzeyde olacağı veya hangi sürede tamamlanacağı, hastanın yaşına, geçirilen kafa travmasının ciddiyetine ve tedavide aksiyonun ne kadar hızlı alındığına göre değişmektedir. Yaşanılan travmanın sonucunda kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir. Büyük akut hematomlu bireylerin yarısı yaşamlarını sürdürebilmektedir. Kronik yani yavaş yavaş gelişen subdural hematom vakaları genellikle iyi prognoza sahiptir. Genç hastaların yaşama şansı ileri yaştaki hastalara kıyasla daha yüksektir. Bazı semptomlar iyileşirken bazı semptomlar kalıcı olabilmektedir.

Beyin ve Sinir Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beyin ve Sinir Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Beyin ve Sinir Cerrahisi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler