Hematom, kan damarının yırtılması sonucu kanın damar dışına çıkması şeklinde tanımlanan kanamanın doku içinde birikmesidir. Kafa içi hematom boşaltılması ameliyatı, hematomun yerine göre kafatasına bir ya da birkaç delik açılmasıyla yapılır.
Kafa içi hematom boşaltılması ameliyatının amacı, beyinin üzerindeki basıncın giderilmesi ve nörolojik fonksiyonun korunmasıdır.
Hematom boşaltılması ameliyatına, hematomun üzerine gelen kafa derisi bölgesi kesilerek başlanır. Kafatasından bir kısım kemik parçasının çıkartılarak, operasyon sonrası yeniden yerine konulması işlemi olan kraniotomi ile devam edilir. Sonrasında beyne baskı yapan ve hematom denilen kan pıhtıları uzaklaştırılır. Operasyon sırasında hematomun yerine göre, altta kalan beyin dokusunu daha iyi görebilmek için beyini saran kalın zar olan dura kesilebilir. Hematom boşaltıldıktan sonra dura kapatılır, çıkartılan kemikler yerine konulur ve kafa derisindeki kesi dikilir. Beyin gereğinden fazla şiş durumdaysa kemiği yerine koymama kararı verilebilir. Ameliyat süresi 3-6 saattir.
Her cerrahi uygulama, faydalarının yanında çeşitli riskler de taşır. Kafa içi hematom boşaltılması ameliyatının nadiren de olsa kanama, kan pıhtısı oluşumu, beyin hasarı, düzensiz kalp ritmi, kalp krizi, ameliyatın başarısız olması, operasyon sonrası nörolojik fonksiyonlarda gerileme, solunum sorunları, havale, ameliyat sırasında veya sonrasında ölüm gibi riskleri bulunur.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beyin ve Sinir Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Beyin ve Sinir Cerrahisi HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.