Anterior servikal diskektomi, servikal disk hastalığına bağlı ağrı, uyuşma ya da güç kaybı gibi şikâyetler için uygulanan bir operasyondur.
Omurga kemiklerinin arasında şok emici yastık görevi gören disk adı verilen yumuşak, jölemsi yapılar bulunur. Disklerin orta bölümündeki yumuşak kısmı çeşitli nedenlerle çevresini saran ve görece daha sert olan disk çeperinden fıtıklaşarak komşu sinirlere ve omuriliğe bası yapabilir. Anterior servikal diskektomi ile üst boyun bölgesi omurilik ya da sinir köklerinin üzerinde fıtığa bağlı bası giderilir.
Anterior servikal diskektomi, hastanın durumuna bağlı olarak 1-3 saat sürer. Ameliyatın yapılmaması halinde nörolojik defisitlerin devam etmesi ve ağrıların sürmesi gibi sonuçlarla karşılaşılır.
Anterior servikal diskektomi, boynun ön tarafından mikroskobik yöntemle yapılır. Önce küçük bir kesi açılır, mikroskop yardımıyla boyun içinde baskı yapan kıkırdaklar temizlenir. Sonrasında özel bir kafes yerleştirilir ve işlem sonlandırılır.
Bu yöntem oldukça avantajlıdır. Cerraha daha detaylı görüntüleme imkânı tanıdığı için doku hasarı ihtimalini en az düzeye indirir. Hasta açısından da çok küçük bir kesi açıldığı için yara çabuk iyileşir, daha az ağrı hissedilir ve daha küçük yara izi olur.
Her cerrahi uygulamada olduğu gibi, bu operasyonun da riskleri vardır. Çok nadir de olsa ameliyatın ardından kanama, kan pıhtısı oluşumu, omurilik yaralanmasına bağlı felç, düzensiz kalp ritmi veya kalp krizi gibi riskleri bulunur.
Her vaka ameliyat gerektirmeyebilir. Ameliyat kararı hastanın yaşam kalitesinin düşmesi, hareket kabiliyetinin olumsuz etkilenmesi, ileri seviye semptomların oluşması ve çok şiddetli ağrıların oluşması sonucunda alınır. Tanı koyulduktan sonra fizik tedavi ve ilaç uygulamalarıyla sonuç alınmaya çalışılır. Buna rağmen belirtiler azalmıyor ve aksine artış gösteriyorsa ameliyata karar verilir.
Servikal diskektomi ameliyatı sonrası kişinin iyileşmesi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bunlar ameliyat öncesi ağrının ne kadar süredir var olduğu, güçsüzlük ve uyuşukluğun ne kadardır devam ettiği, hastanın yaşı, öncesinde boyun ameliyatı geçirip geçirmediği gibi durumlardır. Herkes için geçerli bir iyileşme süresi belirtmek doğru olmaz. Ameliyatın ardından hasta bir kilonun üzerinde ağırlık taşımamalı ve ani boyun hareketlerinden kendisini korumalıdır. Genellikle altı hafta boyunca boyunluk kullanmak tavsiye edilir. İyileşme sürecinde hastanın yutkunmada güçlük çekmesi veya ses kısıklığı yaşaması normaldir. Bu etkiler kısa süre içerisinde geçecektir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beyin ve Sinir Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.