Biyoelektriksel empedans analizi (BIA), tahmini vücut yağını hesaplamak için yapılır. Biyoelektriksel empedans analizinde, kişinin vücudundan çok küçük bir elektrik akımı geçirilir ve monitörler aracılığıyla kişinin vücudundaki toplam vücut suyu ölçülür.
Kişinin yağsız vücut kütlesini hesaplamak amacıyla toplam vücut suyu sayısı kullanılır. Kişinin ağırlığından yağsız vücut kütlesi çıkarıldığında kalan sayı, vücut yağıdır.
Vücut yağ ölçümü ise kişinin toplam vücut kitle indeksi (BMI) olarak tanımlanır. BMI, yağsız kasın vücut yağına oranını ifade eder ve normal BMI 18,5-24,9 arasında kabul edilir. Kişinin BMI'si 18,5'in altındaysa kişi zayıf, 25-29,9 arasındaysa fazla kiloludur. 30 ve daha yüksek BMI ise obeziteyi gösterir.
Yağlı vücut kütlesi, kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet riskine neden olur. Biyoelektrik impedans ile vücuttaki uyumsuz dengeler tespit edilir ve erken müdahale imkânı sağlanır.
Biyoelektriksel empedans analizi, vücuttan geçen küçük akımın empedansı ölçülmesiyle yapılır. Su, elektriği iletir ve yağsız vücut dokusunda mevcuttur. Vücut yağı ya da yağ dokusu su içermediği için zayıf bir elektrik iletkenidir. Böylece yağsız vücut kütlesi, vücut yağından daha düşük bir empedansa sahip olur. BIA'da kullanılan akımın düzeyi, hissedilmeyecek kadar düşüktür ve insan vücudu için zararlı değildir.
Vücut; vücut yağları ve yağsız kütle olmak üzere iki tür kütleden oluşur.
Vücut yağları; kas dokularında, organların çevresinde ya da deri altında bulunur. Sağlık için esansiyel yağlar gibi kimi yağlara ihtiyaç vardır. Esansiyel yağlar iç organların korunmasına etki eder, enerji için yakıt depolama görevini yapar ve vücut hormonlarını düzenler.
Yağsız kütle ise kemik, su, organ, doku ve kasları içerir.
Sıradan bir tartıda toplam ağırlığın ne kadarının yağ, ne kadarının kas olduğu anlaşılamaz. Vücut kompozisyonu karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon, şeker gibi sağlık sorunları konusunda en iyi göstergedir. Vücut kompozisyonu, yağ kütlesinin yağ dokusuna oranının ölçülmesi anlamına gelir.
Vücuttaki yağ miktarının dağılımı da sağlık açısından öneme sahiptir. Örneğin, karın bölgesinde toplanan yağlar, diğer bölgelere dağılan yağlarla kıyaslandığında kalp sorunlarına ve kansere yakalanma riskini artırır.
Vücut yağ kas oranı, kişinin sağ el ve sağ ayağına iki elektrot yerleştirilerek ölçülür. Elektrik akımının seviyesi algılanamayacak kadar düşüktür. Kan gibi büyük miktarlarda sıvı ve elektrolit içeren dokuların iletkenliği yüksektir; ancak yağ ve kemiklerde sinyal yavaşlar. BIA, akımın vücuttan ne kadar dirençle geçtiğini tespit eder.
Hamile ve kalp pili olan kişiler dışında herkes rahatlıkla BIA yaptırabilir.
Fazla kilolu olmak veya fazla zayıf olmak sağlık açısından olumsuz durumlardır. Vücudumuzda kas, su ve yağ oranlarının olması gerekenden daha yüksek veya daha düşük olması, bazı sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Bu gibi sağlık sorunlarına karşı kendimizi koruyabilmek için, düzenli aralıklarla vücut analizi yaptırmamız gerekir. Bu sayede ağırlık ve vücut kompozisyonunun değerlendirilmesi mümkün olmaktadır. Kişinin cinsiyet ve yaşı dikkate alınarak ideal ve sağlıklı kütle ağırlıkları belirtilse de bu verilerin vücut kompozisyonuna göre farklılık gösterebileceğini unutmamak gerekir. Her insanın kemik ağırlığı, yağ ve su oranları, kas kütlesi farklıdır. Bu yüzden sadece vücut ağırlığı değerlendirilerek yapılan analizlerin sağlıklı bir sonuç vermesi mümkün değildir. Bu yüzden vücut kompozisyonunun tespit edilmesi, olası sağlık sorunlarının önceden fark edilip, kişiye özgü bir tedavi planlaması yapılması açısından önem taşır. Bunun yanı sıra düzenli spor yapan veya diyet yapan kişiler sık sık kas kütlesi, yağ-kas oranı ve vücut yağı gibi hesaplamalar yapmalıdır. Bu yüzden de vücut analizi büyük önem taşır.
Elektrik akımı ile çalışan vücut analiz cihazları, bazı faktörlerden etkilenebilir. Gerçek ve doğru sonuçlara ulaşabilmek için ölçüme gitmeden önce bazı noktalara dikkat etmemiz gerekir.
İlk olarak analizden önceki üç saatlik zaman diliminde aşırı sıvı tüketmekten ve yemek yemekten kaçınılması gerekir. Bunun dışında yoğun fiziksel efor gerektiren işler veya sportif aktiviteler de yapılmamalıdır. Ölçümden önce tuvalet ihtiyacı giderilmeli, vücudun sıvı oranını etkileyecek hamam, havuz, sauna gibi ortamlardan uzak durulmalıdır. Hormon ilaçları ve ölçüm sonuçlarını manipüle edebilecek başka ilaçlar da kullanılmamalıdır.
Vücut analizi sonrası elde edilen değerlerin anlamları kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu yüzden test sonuçları ancak uzmanlar tarafından değerlendirilebilir. Örneğin kişinin yaş ve cinsiyeti ölçüm öncesinde cihaza tanımlanır. Referans aralıkları bu kriterlere göre işlenir. Kadınlarda yağ oranı erkeklere kıyasla bir miktar fazla olmalıdır. Bunun dışında sporcuların beklenen kas oranları diğer insanlara göre daha yüksektir. Vücut analizi beden kütle indeksini hesaplar. Beden kütle indeksinin 18,5 değerinin altında olması kişinin olması gerekenden zayıf olduğu anlamına gelir. 18,5-25 aralığı normal ve sağlıklı olarak tanımlanır. Buna karşın 25-30 arası hafif kilolu, 30 ve üzeri değerler ise obezite anlamına gelir.
Analize gelen kişilere vücut tipi testi uygulanır. Bu testin sonucunda elde edilen veriler, kişinin vücut yapısı da dikkate alınarak değerlendirilir. Elma, kalp, kum saati veya armut olarak sınıflandırılan vücut tipleri hesaplama öncesinde uzman diyetisyen tarafından tespit edilir. Her şeye rağmen tek bir ölçüm, yanıltıcı sonuçlar verebilmektedir. Farklı zaman dilimlerinde, birden fazla ölçüm yaptırmak ve ortalama sonuçları değerlendirmek, yapılan analizin doğruluk yüzdesini büyük oranda arttıracaktır. Yapılan analizlerin neticesinde diyetisyenler, kişinin ihtiyaçlarına göre diyet planlayabilir veya çeşitli tedaviler uygulayabilirler.
Siz de genel sağlık durumunuz hakkında daha fazla bilgi edinmek için vücut analizi yaptırabilir; yağ, kas, kemik ve su oranınızı ölçtürebilirsiniz. Vücut Analizi yaptırmak için Özel Ortadoğu Hastanesini tercih edebilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beslenme ve Diyet birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Beslenme ve Diyet KonularıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.