Anasayfa Tıbbi Birimler Beslenme ve Diyet Zayıflamanın Yanında Kilo Koruma
Zayıflamanın Yanında Kilo Koruma

Zayıflamanın Yanında Kilo Koruma

Diyet yaparak hedeflediği kiloya gelen kimi kişiler kilosunu koruma konusunda endişe ederken, kimi de diyetin sonra ermesi nedeniyle tüm besinler artık serbestmiş gibi davranır. Her iki yaklaşım da yanlıştır. Zayıflamanın ardından kilonun korunması da diyet süreci kadar önemlidir; ancak sanıldığı gibi korkutucu değildir. Diyet sonrasında kişinin kiloyu korumuş sayılması için 2 yılda 2 kilodan fazla kilo almamış olması gerekir.

Kilo Verdikten Sonra Vücutta Neler Değişir?

Kilo koruma diyeti uygulanmadan kilo vermek, her zaman yağ kaybetmek anlamına gelmez. Genel olarak kilo verdiğinizde belli miktarda su, kas kütlesi ve yağ kütlesi kaybedersiniz. Öte yandan öğün atlamak ve günde 5 porsiyon şeklinde sağlıklı bir diyete bağlı kalmamak; sıvı ve kas kütlesi kaybettirebilir ancak çok az yağ kaybını sağlar. Yeterince besin alınmadığında kas dokusu oluşmaz. Aşırı düşük kalorili diyet yapan kişiler genellikle kaslarını kaybeder.

Yağdan daha fazla oranda kas kaybı olan bir kilo kaybı, daha az güç ve zayıf kaslara yol açar.

Kilo Koruma Diyetinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Şekerli içecekler yerine az yağlı süt veya su içilmeli. Yağsız kırmızı et ve kümes hayvanları, balık, deniz ürünleri, soya ürünleri, baklagiller ve fındık gibi proteinli yiyecekler tüketilmeli. Tam tahıl veya yulaf ezmesi ile yapılan makarna ve ekmek tercih edilmeli. Kahvaltı atlanmamalı, porsiyonların boyutlarına dikkat edilmeli. Ayrıca her gün egzersiz yapılmalı.

Zayıflamanın Yanında Kilo Koruma İçin Ne Yapılmalı?

Kilo koruma diyetinin süresi yoktur, ancak genel olarak 8 hafta sonra vücut, kalorilerdeki kademeli artışa alışır ve sonrasında takip etmenize gerek kalmadan sağlıklı ve dengeli biçimde yiyebilmeniz gerekir. Eğer ağırlık artarsa, günlük yiyecek miktarı azaltılmalıdır.

Bir kilo verme programı uygulandıysa onu takip etmek, devam etmek gerekir.

Sağlıklı bir kiloyu korumak için fiziksel aktivite önemlidir. Yürümek veya merdiven çıkmak gibi faaliyetlerden dahi sonuç alınabilir. Haftada en az 150 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite veya haftada en az 75 dakika şiddetli fiziksel aktivite yapmak kiloyu korumaya yardımcı olacaktır. Fiziksel aktivite süresi, gün içinde kısa seanslara bölünebilir.

Bunların yanı sıra kişiye özgü bir plan hazırlanması ve kilonun korunmasına yardımcı olması için bir beslenme uzmanına danışmak faydalı olacaktır.

Beslenme ve Diyet Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beslenme ve Diyet birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Beslenme ve Diyet Konuları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler