Anasayfa Tıbbi Birimler Beslenme ve Diyet Gebelik Öncesi, Gebelik ve Laktasyon Döneminde Beslenme
Gebelik Öncesi, Gebelik ve Laktasyon Döneminde Beslenme

Gebelik Öncesi, Gebelik ve Laktasyon Döneminde Beslenme

Gebelik öncesi, gebelik ve laktasyon döneminde beslenmenin, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkileri vardır. Hamile kalmayı planlayan kadınların, gebelikten önce sağlıklı beslenerek, vücutlarını bu döneme hazırlamaları gerekir. Gebelik ve emzirme dönemi de anne ve bebek sağlığı için en önemli süreçlerden olduğu için bu dönemde de annenin beslenmesi ve sağlığını koruması büyük öneme sahiptir.

Gebelik Öncesi Beslenme

Gebelik planlayan kadınların, hamilelik dönemi başlamadan 3 ay önce beslenmesine dikkat etmeye başlayarak, vücutlarını bu döneme hazırlamaları gerekir. Gebelik öncesi fazla kilolardan kurtulmak, ancak vücudu zayıf düşürebilecek zorlu diyetler yapmamak gerekir.

Gebelikten önceki 3 aylık dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Bu dönemde süt ve süt ürünleri, yoğurt, peynir, kefir gibi besinlerle kalsiyum depolamak, annenin kemik sağlığı açısından gereklidir.

Hamilelik öncesinde de 3 ana öğüne 2 de ara öğün eklenmeli ve sağlıklı besinlerin alımı arttırılmalıdır.

Bebeğin merkezi sinir sistemi gelişiminde önemli rol oynayan folik asit, hekimin tavsiyesine uygun olarak alınmaya başlanmalıdır. Yine hekim tavsiyesiyle vitamin ve demir takviyesi de alınabilir. Bebeğin beyin gelişiminde yeri olan Omega-3 için balık ve ceviz tüketimini arttırmalıdır. Et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller gibi protein açısından zengin besinlerle vücudun protein gereksinimi karşılanmalıdır. Ayrıca bol su içilmelidir. Alkol ve sigara tamamen bırakılmalı, çay ve kahve gibi içecekler azaltılmalıdır.

Gebelik Döneminde Beslenme

Gebelik döneminde bebek besin ihtiyacını doğrudan annenin beslenmesinden karşılar. Bu nedenle anne adaylarının, gebelik döneminde sağlıklı ve dengeli beslenmesi şarttır. Beslenme sürecinde anne adayının enerji ve besin ihtiyacı, vücut ağırlığı gibi faktörler göz önüne alınmalıdır. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral ihtiyaçları karşılanırken kalori ayarlamasına da dikkat edilmelidir. Anne adayı, kalori yani enerji ihtiyacını alırken bebeğini de düşünerek fazladan kalori almalıdır. Özellikle ilk 3 ayda vücudun enerji ihtiyacı artar ve anne adayının kalori artışına gitmeleri gerekir. İkinci 3 ayda da en fazla 300-350 kalori artışı olacak şekilde gıda takviyesi önerilir. Üçüncü 3 ayda ise bebeğin de büyümesiyle kalori artışı 500 seviyelerine çıkabilir. Alınan kalorinin karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, vitaminler ve mineraller içermesine özen gösterilmelidir.

Karbonhidrat, protein, yağ dengesi sağlanarak kişiye özel hazırlanan beslenme desteği, D ve B vitamini gibi çeşitli vitaminler ile demir, sodyum, iyot gibi çeşitli minerallerle desteklenmelidir. Bu dönemde sigara ve alkolden mutlaka uzak durulmalı, bol bol sıvı tüketilmelidir.

Laktasyon Döneminde Beslenme

Laktasyon (emzirme) döneminde beslenme de gebelik dönemindeki beslenme kadar özen gösterilmesi gereken bir süreçtir. Bebekler için en sağlıklı gelişim yolu olan emzirme, biyolojik ve psikolojik etkiler içerir. Doğumun ardından annelerin bir an önce eski kilolarına dönebilmek için beslenme alışkanlıklarını bozdukları görülür ancak emzirme döneminde besin gereksinimleri hamilelik döneminden daha fazladır. Anne sütünün protein, enerji, mineral ve vitamin bakımından zengin olması için bu dönemde beslenme desteğinin sürdürülmesi gerekir. Ayrıca anne sütü üretimi için yeterli sıvı tüketmelidir. Bol suyun yanı sıra taze sıkılmış meyve suları ve süt içilmelidir ancak çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketilmemesi önerilir. Emzirme döneminde de sigara ve alkolden mutlaka uzak durulmalıdır.

Beslenme ve Diyet Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beslenme ve Diyet birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Beslenme ve Diyet Konuları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler