Dirsek, vücudun en karmaşık ve hassas eklemlerindendir. Çeşitli kazalar ve düşmeler nedeniyle oluşabilen dirsek kırıklarının tedavi süreci, kırığın eklemde yarattığı hasara göre değişir.
Dirsek eklemi üç kemikten oluşur ve bağlar, kaslar ve tendon tarafından bir arada tutulur. Kol kemiği (humerus), dirseğin iç ve dışındaki bağlarla, eklem kapsülü ile ön kol kemikleri (radius ve ulna) ile birbirine bağlanır. Kemiklerin ekleme bakan yüzeyleri ise kıkırdak ile kaplıdır. Dirsek kemiği, kas ve diğer yumuşakların korumasından yoksun olarak derinin altında bulunur. Bunun için dirseğe alınacak direkt bir darbe ile veya uzanmış bir kol üzerine düşüşte bile kolayca kırılabilir. Dirsek kırıkları çok ağrılı olup, dirsek hareketlerini zorlaştırır. Dirsek kırığı, dirseğin sivri kısmında, kol büküldüğünde ortaya çıkar.
Dirsek ekleminde meydana gelen şiddetli ağrı, eklemi hareket ettirememe, dirsekte morarma, hassasiyet, şişlik ve uyuşukluk gibi şikayetlerle kendini gösterir.
Dirsek kırığı teşhisinde öncelikle fiziki muayene yapılır. Muayene bulguları ve hastanın şikayetleri kırık şüphesine neden oluyorsa röntgen çekilir. Röntgen uygulaması ile çoğu dirsek kırığı teşhis edilebilir. Gerekli durumlarda Bilgisayarlı Tomografi veya Manyetik Rezonans (MR) yöntemleri de kullanılabilir.
Dirsek kırığının tedavisi kırığın şekline, parçalı ve açık yaralı olup olmamasına göre değişir. Basit kırıkların tedavisi daha kolayken; çok parçalı, açık yaralı olan kırıklar ile damar ve sinirlerin hasar gördüğü kırıkların tedavisi daha zor ve karmaşıktır.
Düşmeler sonrası oluşan kırıklar ve eklem dışı basit kırıklar alçı ile tedavi edilir. Alçı sonrası ise fizik tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyulur. İyileşme sürecinde ise dirseğin sabit durması için atel veya askı kullanılır.
Röntgen sonuçlarına göre kırık yerinden oynamıyorsa birkaç hafta sonra dirsek yavaşça hareket ettirilebilir.
Açık yarası olan kırıklar, parçalı kırıklar, dirsek bağ yaralanmaları olan kırıklı çıkık, damarların zarar gördüğü kırıklar ise ameliyatla tedavi edilir. Ameliyat için dirseğin arka kısmından bir kesi açılır. Parçalar bir araya getirilip vidalar, plakalar, pimler/teller kullanılarak yerinde tutulur. Operasyon sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyulur.
Eklem yüzeyi parçalanan ya da etraf yumuşak dokularda ağır yaralanma olan kırık ve kırıklı çıkıklarda ilerleyen zamanlarda kireçlenme oluşabilir. Hayat konforunu azaltan bu durum önce fizik tedavi, sonuç alınamıyorsa cerrahi girişimlerle tedavi edilir.
Dirsek kırığında iyileşme süresi; hastanın genel sağlık durumu, kırığın türü ve uygulanan tedavi yöntemine göre değişiklik gösterir.
Dirsek kırığında kol, genellikle 4-6 hafta boyunca alçıda tutulur. Dolaşım kontrolü ve kırığın pozisyonu ise 1 gün, 1 hafta ve 1 ay sonra kontrol edilmelidir.
Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde dirsek çevresi kırıkları tedavisini güvenle yaptırabilirsiniz.
Dirsek çevresi kırıkları tedavisi fiyatları hastanın ihtiyaçlarına, uygulamayı yapacak olan hekimin tecrübesi, uygulanacak yönteme, uygulamanın yapılacağı sağlık merkezi ve şehre bağlı olarak değişir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Ortopedi ve Travmatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.