Ön çapraz bağ hasarları, çoğunlukla spor karşılaşmalarında görülür. Özellikle sporcularda yaşanan bu sakatlıklar, dize ani darbeler sonucunda da meydana gelebilir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür.
Ön çapraz bağların kopması ya da hasar alması halinde yapılan ameliyata denir. Bu işlemle ön çapraz bağlar, fonksiyonlarını yeniden kazanır. Ön çapraz bağ kopması veya zedelenmesi, daha çok spor dallarında uzmanlaşmış kişilerde görülen sakatlıklardandır.
Ön çapraz bağlar, ani bükme ve dönme hareketiyle gerilir ve yırtılır. En yaygın görülen bağ yaralanmalarıdır. Trafik kazası, endüstriyel kazalar, yüksekten düşme ve futbol gibi oyunlarda doğrudan ani ve şiddetli çarpmalar ile ortaya çıkar. Ön çapraz bağ yaralanmalarına yan bağlar, arka çapraz bağ ve menisküs yaralanmaları de eklenebilir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür.
Erişkinlerde bağın gövdesinden kopması şeklinde görülürken, çocuklarda ise bağın kemiğe yapıştığı yerden bir parça kopması olarak görülür. Özellikle futbol, voleybol, basketbol ve kayak gibi sporlarla uğraşan kişilerde ön çapraz bağlarda yaralanma riski fazladır.
Dizde ani bir kopma hissiyle birlikte şiddetli bir ağrı ortaya çıkar. Kişi, çoğunlukla bağın kopma sesini duyabilir ve yere düşer. Diz ekleminin içinde kanamaya bağlı şişlik oluşur. Dizde hareket kısıtlılığı ve topallama görülür.
Birkaç hafta sonra şişlik ve ağrının azalmasıyla diz hareketleri kazanılarak topallama ortadan kalkar. Ancak ani dönüş, yavaşlama, merdiven inerken dizde boşluk ve emniyetsizlik gibi olumsuz hisler oluşur. Tedavi edilmemesi durumlarında dizdeki hasarın artma riski vardır.
Ön çapraz bağ ameliyatı, kapalı ameliyat olarak uygulanır. Operasyonda dizin üzerine iki kesik açılır. Kesiklerden birine artroskopi kamerası yerleştirilir. Diğer kesik ise cerrahi müdahalede kullanılan aletler içindir. Bağlarda meydana gelen hasara göre ameliyatın yöntem değişir.
Ön çapraz bağ ameliyatının süresi, bağların gördüğü hasara göre değişmekle birlikte, genellikle 40 dakika ile 1 saat arası sürer.
Operasyon sonrası iyileşme süresi hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Ameliyattan sonra ilk günlerde dizde ağrı hissedilebilir. Hasta, operasyondan 1-2 gün sonra yürüyebilir. Hastanın günlük hayatına dönmesi uzun sürmese de spor aktivitelerine yeniden başlaması zaman alabilir. Tam olarak iyileşme 8-12 ay arasında olur. Fizik tedavi ve rehabilitasyon iyileşme sürecini hızlandırır.
Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde ön çapraz bağ ameliyatını güvenle yaptırabilirsiniz.
Ön Çapraz Bağ ameliyat fiyatları hastanın ihtiyaçlarına, uygulamayı yapacak olan hekimin tecrübesi, uygulanacak yönteme, uygulamanın yapılacağı sağlık merkezi ve şehre bağlı olarak değişir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Ortopedi ve Travmatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.