Kol, kürek ve omuz kemiği omuz kuşağını oluşturur. Kolun serbest bir şekilde hareketi için bu kemikler birbirine bağlanır. Omuz kemiklerini ise kaslar, tendonlar ve bağlar birbirine bağlar.
Omuzun, kolun her yöne hareket etmesin sağlayan bir yapısı vardır. Bu hareketlilik nedeniyle omuzda sık sık yaralanmalar veya sakatlıklar oluşur. Bunun sonucunda da ağrı, hassasiyet, zayıflık, gevşeklik ve hareket kısıtlılıkları görülmektedir. Omuz atroskopisi ile de omuz eklemlerinde oluşan sakatlıkların tespit ve tanısı yapılır.
Artroskopi, eklemlerde yaşanan problemlerim teşhis ve tedavisinde kullanılan kapalı yönteme denilir.
Kapalı omuz ameliyatlarına denir. Omuz artroskopisinde, ucunda küçük bir kamera bulunan alet yardımıyla omuz eklemine girilip görüntüleme yapılır. Bu görüntüleme hastalığın teşhis ve tedavisi açısından önemlidir. Büyük kesilere gerek kalmadan omuz kas yırtığı, omuz sıkışma sendromu, tekrarlayan omuz çıkığı sorunları omuz artroskopisi yöntemi kullanılır.
Omuz artroskopisi;
Omuza küçük bir kesip açılıp ucunda kamera bulunan uzun, ışıklı bir alet ile omuz ekleminin içi görüntülenir. Daha sonra hasarlı bölge tespit edilerek tedaviye geçilir. Omuz artroskopisinde küçük kesiler açıldığı için hem hastalığın iyileşme süreci de hızlı hem de tedavisi acısızdır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Ortopedi ve Travmatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.