Konjenital, kelime anlamı doğuştan gelen demektir. Konjenital hastalıklar ise doğuştan gelen, bebek doğunda var olan hastalıklara denilir. Konjenital hastalıklar, genektik, infeksiyöz veya annesin beslenmesine bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. En önemli konjenital anomaliler; kalp hastalıkları, down sendromu ve nörel tüp defektleri (sinir sistemi)’dir.
Non-genetik konjenital hastalıklar, genetik kökenli hastalıklar ve multifaktöryel nedenli (çevresel faktörler+multipl gen mutasyonları) hastalıklar olarak üçe ayrılır.
ASD; VSD, fallot tetralojisi, TGA, SHunt, Pulmoner bandingi operasyonları konjenital kalp hastalıklarında uygulanan tedavi yöntemleridir.
Omurganın doğuştan (konjenital) lateral eğriliğidir. Sıklıkla çocukluk veya erken adölesan döneminde teşhis konulur. Omurga eğrilikleri, sagital düzlemdeki servikal, lomber ve torasik bölgelerde görülmektedir. Skolyoz genellikle koronal düzlemde spinal eğrilir olarak tanımlanmaktadır.
Skolyoz durumunda omuzlar eşit seviyede değildir. Baş, direk pelvis üzerinde ortalanmamıştır. Kaçak eklemleri yükselmiş, asimetriktir. Kostalar farklı yüksekliktedir. Bel omurları da orta hatta değildir. Ciltte çukurlar, tüyler ve renk değişiklikleri görülür. Vücut tek bir tarafa doğru eğilmiştir.
Omurganın olgunluğu, büyümesinin devam edip etmemesi, eğriliğin derecesi, eğriliğin lokasyonu, eğriliğin ilerleme olasılığı gibi değişkenler değerlendirilip tedavi seçenekleri belirlenir. Tedavide konservatif tedavi veya cerrahi tedaviye karar verilir.
Konjenital skolyozda tek etkili tedavi; anormal vertebranın asimetrik büyümesinin yavaşlatılması veya yok edilmesidir. Artmakta olan deformitenin kontrolü için cerrahinin küçük yaşlarda yapılması gerekir. Doğuştan skolyozda cerrahi işlem 1 yaştan sonra mutlaka yapılmalıdır.
Belirli aralıklarla muayene ve röntgenlerle yapılır. Eğrilikte artış olmadığı sürece iskelet sistemi olgunluğa erişene kadar kontroller devam eder. Cerrahi yapılması durumunda izlemler devam eder.
Bazen anormal omur çıkartılarak (hemivertebrektomi) eğrilik ortadan kaldırılır. Ameliyat sonrası 3-6 ay gövde alçısı veya korse uygulanmaktadır.
Çok küçük çocuklarda eğriliğin üst ve altına konan vidalar ve bunları birleştiren çubuklar ile düzeltme sağlanır. Bunun için çocuğun uygun olması gerekir. 6 ayda bir yapılacak periyodik uzatmalarla erişkin yaşa kadar eğriliğin kontrolü sağlanmaya çalışılır. Erişkin yaşa gelindiğinde ise füzyon uygulanır. Amaç gövdenin kısa kalmasını önleyerek göğüs kafesinin normal boyutlarda büyümesini sağlamaktır.
Bazı hastalarda ise kaburga anormallikleri ve yetersiz göğüs gelişimi görülür. Bu tür durumlarda göğüs kafesine çubuklar yerleştirilerek hem göğüs kafesi düzeltilir hem de füzyona gerek kalmadan eğrilik kontrol altında tutulur.
Tedavisi zor, 70-80 derece üzerinde olan eğriliklerdir. Omurga çıkarılarak veya çıkartılmadan düzeltme, omurların titanyum veya kobalt-krom çubuk ve vidalar kullanılarak tedavi edilmektedir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Ortopedi ve Travmatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.