Kapalı redüksiyon, yerinden oynamış veya kırılmış kemiklerin, kıkırdakların eklem açılmadan özel bir alet ile tekrar yerine oturtulması işlemidir. Kırık tedavisinde en çok tercih edilen yöntemdir. Özellikle distal tibia, distal Radius veya distal humerus gibi deri altı dokusu ince bölgelerde rahat bir şekilde yapılmaktadır.
Kapalı redüksiyon işlemi ile kırık-çıkık bölgesini uygun pozisyonda tespit ederek (yanlış kaynama, kaynamama, komşu yapıların yaralanması gibi sorunları önlemek) hem hastanın kendisine hem de yaralanan bölgeye komşu eklemlere erken dönemde hareket imkânı sağlamak (eklem sertliği, uzun süre yatmaya bağlı sorunlar ve tüm komplikasyonları azaltma) amaçlanmaktadır. Açık yaralanmalarda yabancı cisimler ve kötü-kirli dokular uzaklaştırılır, yara temizlenir ve uygunsa kapatılarak infeksiyon ihtimali en aza indirilmeye çalışılır.
Kırık, bir kemiğin bütünlüğünün bozulmasıdır. Dolaşım bozukluğu, inflamasyon ve eklem-kas fonksiyon bozukluklarını içerir.
Kırık olması durumunda şişlik, morluk, erken dönemde ağrı, şekil bozukluğu, fonksiyon kaybı, bölgesel hassasiyet, kırık uçlarının birbirine sürtünmesinden kaynaklanan ses, anormal hareket gibi belirtiler görülmektedir.
Bir eklemi oluşturan kemiklerin birbirleri ile olan normal ilişkilerinin bozulmasına çıkık denir. Kemiklerin eklem yüzeyleri birbirlerinden ayrılıp yer değiştirir. Çıkıklar, kırıklar ile birlikte olabilir.
Eklemde ağrı, hassasiyet, hareket kısıtlığı, şekil bozukluğu, şişlik, morluk, harekete direnç gibi belirtileri bulunur. Eklem yüzeyleri bir araya getirilir, uygun pozisyonda yerine getirildikten sonra bu pozisyonu koruyabilmesi amacıyla alçı veya bandaj uygulanabilir.
Kapalı redüksiyon işlemi;
İşlem öncesi direk grafi ile çıkık doğrulanır, kırık var mı tespit edilir. Hastaya işlem öncesi sedasyon verilir. Hasta yan pozisyona çevrilir, bir kişi el bileği, parmaklardan aşağıya çekerken diğeri olecranunu aşağı iterek eklem aralığına yerleştirmeye çalışır. Böylece redüksiyon gerçekleştirilmiş olur. Sonrasında eklem açıklığının tam olup olmadığı kontrol edilir. Sonra ikinci bir redüksiyon yapılır. İşlem sonrası olecranon çıkıntısının kaybolması, eklem hareketlerinin geri kazanılması redüksiyonun başarılı olduğunu gösterir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Ortopedi ve Travmatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.