Artroskopi, kalem boyutunda bir kamera kullanılarak eklemlerdeki hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan cerrahi yönteme denilir. Genellikle diz, omuz, el ve ayak bileği, Ayak başparmak eklemi, dirsek ve kalça kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Hasta duruma göre lokal veya genel anestezi altına alınır. İşlem bölgesine 0.5 cm’lik kesi açılıp eklemin içi sıvı ile şişirilir. Bu işlemde eklem hacmi 4-6 kat arttığı için ayrıntılı bir tanıya imkân tanır. Daha sonra kalem boyutundaki kamera ile ekleme girilip tanı koymak için muayene edilir. Muayenin ardından eklemlerdeki sorunlar, küçük kesiklere yerleştirilen mekanik, motorlu veya termal (radyo frekansı veya lazer) aletler ile tedavi edilir.
Atroskopi işlemleri 20 dakika ile 2 saat arasında sürmektedir. Bazen, açık cerrahi ile atroskopik cerrahi aynı esnada yapılabilmektedir.
Menisküs yırtıkları, ön ve arka çapraz bağ yaralanmaları, kıkırdak yaralanmaları, eklem zarı (sinovya) hastalıkları, kistlerin ve benign tümörlerin çıkarılması, nüksün tedavisi gibi işlemler.
Eklem zarı hastalıkları (synovit), kıkırdak hasarı ve yaralanmaları, cam ve pincer yapıları, labrum yırtıkları, artroz (ilk safhalarında), femoro asetabüler sıkışma, leğen kemiği ve uyluk kemiği yapısal bozuklukları, kalça eklemi enfeksiyonu, belirsiz kalça ağrıları, serbest eklem parçaları tedavisinde,
Tekrarlayan omuz çıkıkları, omuz sıkışma sendromu, erken dönem osteoartrit (kireçlenme), biseps tendonunun dejenerasyon ve yırtıkları, rotator kılıf tendonlarının yırtıkları, eklem içi serbest cisimlerin çıkarılması, kalınlaşmış sinovya (eklem zarı) çıkarılması, donmuş omuz eklemi, akromioklaviküler eklem sounları, supraskapuler sinir sıkışması sendromu gibi hastalıkların tedavisinde,
Eklem içi küçük kıkırdak kırıkları ve eklem fareleri çıkarılması, anterior sıkışma sendromu, kıkırdak yaralanmaları, eklem zarı hastalıkları, meniskoid lezyonların (kalınlaşmış yumuşak dokular) çıkarılması, ayak bileği artrodezi (eklem dondurma), hareketleri engelleyen kemik çıkıntılarının törpülenmesi, posterior sıkışma sendromu, subtalar eklemin (ayak bileği ile topuk kemiği arasındaki yarı oynar eklem) kıkırdak tedavilerinde kullanılmaktadır.
Açık cerrahide kesi büyükken atroskopik cerrahide sağlam dokuya zarar vermeyen küçük kesiler yapılır. Atroskopik cerrahi ile iyileşme hızlıdır. Günlük hayata başlayabilmek için ameliyat sonrası rehabilitasyon programına başlanabilmektedir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Ortopedi ve Travmatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.