Anasayfa Tıbbi Birimler Ortopedi ve Travmatoloji Dirsek Eklemini İçeren Kırıklar
Dirsek Eklemini İçeren Kırıklar

Dirsek Eklemini İçeren Kırıklar

Dirsek Eklemi Kırıkları Nelerdir?

Radius Başı Kırıkları

Dolaylı zorlama dirsek ekstansiyonda iken el veya dirsek üzerine düşmekle oluşur. Radius başı, humerusun kapitellumu tarafından sıkıştırılarak kırılır. Ayrılmamış ve 30 dereceden az açılanma gösteren kırıklarda uzun kol üç hafta alçıda tutulur. Diğer durumlarda ise açık redüksiyon ve kirshner telleri ile açık redüksiyon yapılmaktadır. Çok parçalı erişkin kırıklarda Radius başı eksizyonu uygulanmaktadır.

Olekranon Kırıkları

Dirsekte dolaylı veya dolaysız zorlama durumlarında ortaya çıkar. Dolaylı zorlama, dirsekte zorlamalı feksiyon hareketi esnasında trisepsin çekmesine bağlı oluşan kopma kırığıdır. Dolaysız zorlama kırığı ise dirsek üzerine düşme sonucunda görülmektedir.

Olekranon Kırığı Tedavisi

Konservatif tedavisi; kırık parça kaynamamış veya 2 mm’den fazla ayrılmamışsa, dirsek 90 dereceye alındığında da bu durum değişmiyorsa, dirsek 90 derecede alçıya alınır. Hareketlere ise üç hafta sonra başlanır.

Cerrahi tedavide ise 2 mm’den fazla ayrılmış, kaymış kırıklarda açık redüksiyon ve internal tespite ihtiyaç duyulur. Tespit ise intramedüler vida veya çivi, tel dikiş ve gergi bandı ile yapılır. Hareketlere 3 hafta sonra başlanabilir.

Koronoid Çıkıntı Kırıkları

Koronoid, menteşe gibi dirsek ekleminin çıkmasını engelleyen, dirseği bir arada tutan bağlanır yapıştığı küçük ama fonksiyonel bir parçadır. Radius başı kırığı veya dirsek eklemi çıkıklarında görülmektedir.

Distal Humerus Kırıkları

Humerus, dirsek ile omuz eklemi arasındaki kemiğe denilir. Distal humerus, dirsek eklemenin merkezidir. Distal humerus kırıkları az görülmekle birlikte çoğu cerrahi tedavi gerektirmektedir. Son dönemde dirsek artroplastitisindeki ilerleme, fiksasyon materyallerindeki değişimler ve radyolojik görüntüleme yöntemlerindeki gelişimler bu kırıkların daha iyi anlaşılmasını ve tedavisini sağlamıştır.

Distal Humerus Kırığı Tedavisi

Humerus kırıkları, alçı başta olmak üzere atel veya breys gibi tespit yöntemleri ile tedavi edilmektedir. Cerrahi tedavi ise; hastanın yaşına, kırığın yerine, açık kırıp olup olmamasına, eklem uzanımına, damar hasarı olup olmamasına ve alçı uygulamalarla yeterli kırıç uçlarındaki tutunmanın sağlanamamasına göre planlanmaktadır.

Kapitellum Kırıkları

Kapitellum, humerus adı verilen kemiğin dirsek ekleminin içine uzanan bir parçasıdır. Önlemli bir eklem içi yapısıdır. Kapitellum kırıkları, dirsek çıkığı veya Radius başı kırığı ile ilgili olabilir. Kapitellum kırıkları, koronal planda oluştuğundan tamiri de zordur.

Dirsek üzerine makaslama gücüyle zorlama ile koronal planda Radius başı tarafından iletilen eksenel yüklenme sonucu veya ekstansiyonda el üzerine düşme ile meydana gelir.

Genellikle dirsekte ağrı ve şişlik ile etkisini gösterir. Büyük oranda 12 yaşından büyüklerde ve erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür. İlk yaralanma sonrası muayenede belirsizdir. En iyi olarak lateral grafilerde görülmektedir.

Kapitellum Kırığı Tedavisi

Ön arka ve yan dirsek grafileri ile sınıflandırılmaktadır. Tip 1 denilen büyük bir kapiteller kemik parça makaslama kırığıdır. Tip 2 kırık ise ince bir tabaka ile eklem kıkırdağının pir parçasını içerir. Tip 3 kırıklar ise çok parçalı kırıklardır. Tedavide minifragman vida, k telleri, herbert vidası, akut track vida kompresyon vidaları kullanılmaktadır.

Kapitellum tedavisinde kapalı redüksiyon, eksizyon, açık redüksiyon ve internal tespit tercih edilmektedir.

Ortopedi ve Travmatoloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Ortopedi ve Travmatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler