Genetik yatkınlık ve çeşitli travmalar, eklemlerde yıpranma ve aşınmaya neden olabilir. İlaç tedavisinin etki etmediği ve yoğun ağrı yaşanan vakalarda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur.
Başta kireçlenme olmak üzere, romatizmal hastalıklar, doğuştan yapısal bozukluklar ve travma nedeniyle eklemlerde bozulmalar ortaya çıkabilir. Bu bozulmalar zamanla ilerleyerek ciddi ağrılarla birlikte hareket kısıtlılıklarına neden olur. İlaçlar, eklem içi enjeksiyonlar ve fizik tedavisi yöntemleriyle hastalığın tedavi edilemediği durumlarda eklem protezleri en uygun tedavi seçeneğidir.
Protez ameliyatlarında eklem protezleri ve bozuk eklem yüzeyleri yapay materyallerle değiştirilir. Böylece hem ağrılar ortadan kaldırılır hem de eklemler eski fonksiyonlarına kavuşturulur ve hareket kabiliyeti artırılır.
En sık uygulanan protez çeşitleri ise diz ve kalça protezleridir.
Genetik yatkınlık ve fiziki travmalar eklemlerde aşınma ve yıpranmaya gibi hasarlara neden olabilir. Sürekli ağır spor yapanlarda eklem hasarı ve eklemlerde kireçlenme daha fazla görülür. Özellikle 55 yaş üzerindeki kadınlarda diz sorunu, erkeklere oranla daha fazla görülür.
Hastaya önerilen ilaç tedavisinin sonuç vermediği, ağrının tahammül edilemeyecek dereceye geldiği ve eklemde hareket kaybı yaşanan durumlarda ameliyat yöntemi kullanılır.
Hastada ileri derecede kireçlenme olması durumunda da ağrı katlanılabilecek düzeydeyse takibe devam edilebilir. Protez ameliyatı için klinik muayene bulgularının yanı sıra işlevsellik derecesine bakılır.
Protez ameliyatları genellikle 55 yaşından sonra yapılır. Ancak eklem kireçlenmeleri doğuştan kalça çıkığı, travma sonrası kırıklar ve romatizmal hastalıklarda erken yaşlarda ileri seviyelerde görülebilir. Bu durumlarda erken yaşlarda protez ameliyatları yapılabilir.
Protezlerin ömrü kişisel kullanım ve travma olup olmaması gibi durumlara bağlı olarak değişir. Protezlerin ömrü ortalama 15-20 yıl arasındadır.
Protez ameliyatları ortalama 1 saat sürer. Ancak bu süre ameliyat öncesi hazırlık ve anestezi süresi nedeniyle değişir.
Ameliyat sonrasında gerekli egzersizlerin düzenli bir şekilde yapılması durumunda fizik tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak yeterince hareket kabiliyeti olmaması halinde fizik tedavi gerekebilir. Hızlı iyileşme için fizik tedavi en etkili yöntemdir.
Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde protez ameliyatlarını güvenle yaptırabilirsiniz.
Protez ameliyat fiyatları hastanın ihtiyaçlarına, uygulamayı yapacak olan hekimin tecrübesi, uygulanacak yönteme, uygulamanın yapılacağı sağlık merkezi ve şehre bağlı olarak değişir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Ortopedi ve Travmatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.