Başta kireçlenme olmak üzere, romatizmal hastalıklar, doğuştan yapısal bozukluklar ve travma nedeniyle eklem kıkırdaklarının yüzeylerinde bozulmalar yaşanılır. Bu bozulmalar zaman ilerleyerek ciddi ağrılarla birlikte hareket kısıtlılıklarına neden olur. İlaçlar, eklem içi enjeksiyonlar ve fizik tedavisi yöntemleri ile hastalığın tedavi edilemediği durumlarda eklem protezleri en uygun tedavi seçeneği olarak öne çıkmaktadır.
Eklem protezleri ile bozuk eklem yüzeyleri yapay materyallerle değiştirilerek hem ağrılar ortadan kaldırılır hem de eklemler eski fonksiyonlarına kavuşturularak hareket kabiliyeti artırılır.
En sık görülen protez çeşitleri ise diz ve kalça protezleridir.
Protez ameliyatlarının ilerleyen yaşlarda yapılması uygundur. Ancak eklem kireçlenmeleri doğuştan kalça çıkığı, travma sonrası kırıklar ve romatizmal hastalıklarda erken yaşlarda ileri seviyelerde görülebilmektedir. Bu nedenle bu gibi hastalıklarda erken dönem protez ameliyatlarına gerek olabilmektedir.
Protezlerin ömrü kişisel kullanıma ve travma olup olmaması gibi durumlara bağlı olarak değişmektedir. Protezlerin ömrü ortalama 15-20 yıl arası değişmektedir.
Protez ameliyatları ortalama 1 saat sürmektedir. Ancak bu süre ameliyat öncesi hazırlık ve anestezi süresi nedeniyle değişiklik göstermektedir.
Ameliyat sonrasında gerekli hareketler düzenli bir şekilde yapılması durumunda fizik tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak yeterince hareket kabiliyeti olmaması durumunda fizik tedavi gerekebilir. Ancak erken süreli iyileşmeler için fizik tedavi en hızlı tedavi yöntemidir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Ortopedi ve Travmatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.