Anasayfa Tıbbi Birimler Ortopedi ve Travmatoloji Dejeneratif Omurga
Dejeneratif Omurga

Dejeneratif Omurga

Omurga diskleri yaşlanmayla birlikte yıpranabilir. Diskler aşındığında kemikler birbirine sürtünür ve ağrıya neden olur. Bel, boyun, sırt ağrısı, omurga hareketlerinde kısıtlılık gibi belirtilerle kendini gösterir.

İçindekiler

Dejeneratif Omurga Nedir?

Zamanla omurganın normal yapısını ve fonksiyonunu kademeli olarak kaybetmesidir. İlerleyen yaşla diz ve kalça eklemlerinin yanı sıra omurgada da aşınma ve yıpranma görülür.

Dejeneratif Omurga Neden Olur?

  • Yaşlanma: İlerleyen yaşla beraber disklerin içeriğindeki su azalır ve disklerin sertleşmesine yol açar. Böylece diskler incelir ve yeterince şok emilimi sağlayamaz.
  • Yırtılma veya çatlak: Kişilerin günlük hayatta yaşadıkları küçük yaralanmalar omurga disklerinde ufak çatlaklara neden olabilir. Tekrarlayan travmalar ya da aşırı yüklenme, disklerin bozulmasına yol açabilir.
  • Genetik: Genetik faktörler, disklerin yapısında değişikliklere neden olarak, bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına etki edebilir.
  • Obezite: Aşırı kilo, omurgadaki disklerin daha kolay aşınmasına neden olabilir.

Dejeneratif Omurga Belirtileri Nelerdir?

  • Bel ağrısı,
  • Sırt ağrısı,
  • Omurga hareketlerinde kısıtlılık,
  • Uyuşma veya karıncalanma,
  • Yürümekte zorluk.

Dejeneratif Omurga Hastalıkları Nelerdir?

İlerleyen yaşla birlikte omurlar arasındaki disk dokusu yaşlanır, omurların içerisinde bulunan sıvı miktarı azalır. Disk dokusunun dejenerasyonu ile birlikte omurgadaki dejenerasyon da başlar. Disk yapısı bozulunca eklemlerde de dejenerasyonlar ve eklem kapsüllerinde gevşemeler oluşur. Disk dejenerasyonundaki bozulmanın ilk sonucu ise annulus fibrosus dokusundaki yırtık ve disk herniasyonlarıdır. Annulus fibrosus yırtıklarının ilerlemesi oldukça ağrılı bir durum oluşturur. Disk herniasyonları (bel fıtığı) da disk dokusundaki bu dejenerasyon sonucu ortaya çıkabilir.

Skolyoz

Omurganın lateral eğriliğidir. Sıklıkla çocukluk veya erken adölesan döneminde teşhis konulur. Omurga eğrilikleri, sagital düzlemdeki servikal, lomber ve torasik bölgelerde görülmektedir. Skolyoz genellikle koronal düzlemde spinal eğrilir olarak tanımlanır.

Skolyoz durumunda omuzlar eşit seviyede değildir. Baş, direk pelvis üzerinde ortalanmamıştır. Kaçak eklemleri yükselmiş, asimetriktir. Kostalar farklı yüksekliktedir. Bel omurları da orta hatta değildir. Ciltte çukurlar, tüyler ve renk değişiklikleri görülür. Vücut tek bir tarafa doğru eğilmiştir.

Skolyoz Tedavisi

Omurganın olgunluğu, büyümesinin devam edip etmemesi, eğriliğin derecesi, eğriliğin lokasyonu, eğriliğin ilerleme olasılığı gibi değişkenler değerlendirilip tedavi seçenekleri belirlenir. Tedavide konservatif tedavi veya cerrahi tedaviye karar verilir.

Osteoartrit

Kıkırdak bozulmaları ile ortaya çıkan hastalıklardır. En çok dizleri, elleri, kalça eklemini, bel ve boynu etkilemektedir. Omurgayı etkilemesi ile de spondiloz ortaya çıkar. Yaş, cinsiyet, kilo durumu, eklem hasarı, sinir hasarı, fiziksel inaktiviteler ve belli eklemlerin sürekli kullanımı risk değişkenlerini oluşturur. Osteoartrit semptomları ise boyun ve belde ağrı ve sertlik, kollarda uyuşma ve zayıflık, omuz ve belden ayaklara yayılan ağrı, hareketlerin sınırlanması gibi durumlardır.

Osteoartrit Tedavisi

Ödemi ve ağrıyı azaltmak için anti-enflamatuar ilaçlar, ağrıyı azaltmak için analjezikler kullanılır. Ödemi azaltmak için epidural kortizon enjeksiyonu da yapılabilir. Fizik tedavi de bir seçenektir. Önerilen egzersizler yapılarak omurga stabilize edilip, dayanıklılığı ve esnekliği artırabilir. Aşırı kilolu olma osteoartrit için risktir.

Dejeneratif Omurga Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dejeneratif omurga hastalıkları orta yaş sonrası etkisini artırır ve ağrılı bir süreç izler. Ağrının dindirilip hastanın normal konforuna kavuşturulması için ilaç tedavisi, fizik tedavi ve steroid enjeksiyonları uygulanır.

Ağrıların geçmemesi ve ilerlemesi, hastanın yaşam konforunun düşmesi halinde cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulabilir. Ağrı artışları sonrası hastalarda kayma, skolyoz ve kanal darlığı görülür.

Tedavi sürecinde her hasta ayrı ayrı değerlendirilir. Yapılacak cerrahi operasyonlarla hasta normal sağlığına kavuşturularak yaşam kalitesi artırılır.

Dejeneratif Omurga Tedavisi Özel Ortadoğu Hastanesi’nde

Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde dejeneratif omurga operasyonlarını güvenle yaptırabilirsiniz.

Dejeneratif Omurga Tedavisi Fiyatları

Dejeneratif omurga tedavisi fiyatları tedavisi fiyatları hastanın ihtiyaçlarına, uygulamayı yapacak olan hekimin tecrübesi, uygulanacak yönteme, uygulamanın yapılacağı sağlık merkezi ve şehre bağlı olarak değişir.

Ortopedi ve Travmatoloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Ortopedi ve Travmatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler