Artroskopi, eklemlerde yaşanan problemlerim teşhis ve tedavisinde kullanılan kapalı yönteme denilir. Artroskopi yöntemiyle eklemlerdeki sakatlık, yaralanma ve hastalıklara yönelik tanı ve tespitler yapılır. En fazla kullanıldığı yer diz eklemi sorunlarıdır.
Kapalı diz ameliyatı olarak da bilinmektedir. Dizde yaşanan sorunların tanı ve tedavisinde kullanılır. Diz problemlerinin çözümünde etkin ve güvenli bir yöntemdir.
Diz artroskopisi;
Genel, lokal veya bölgesel anestezi altında yapılır. İşlem kapasımda diz kapağının kenarlarından yarım santimetre boyunda iki kesi yapılır. Ardından ucunda kamera bulunan artroskop aleti ile eklem içine girilir. Kameranın sağladığı görüntüler ekrana yansıtılır ve detaylı analiz yapılır. Eklemdeki problemli, yaralanmış veya hasar görmüş yapılar saptanıp tedavisi yapılır.
Her cerrahi işlemde bir risk vardır. Ancak artroskopi yöntemi komplikasyon görülme riski en az yöntemdir. Artroskopi işleminde görülebilecek olumsuz durumlar ise; yüksek atış, diz bölgesinde kızarıklık, baldır tarafında ağrı, ameliyat bölgesinde şişkinlik ve akıntıdır.
Diz artroskopisi yönteminde iyileşme süreci hastadan hastaya ve hastalığın durumuna göre değişmektedir. Artroskopide küçük kesiler açıldığı için iyileşme hızlıdır. Operasyon sonrası işlem bölgesini kuru tutmak önemlidir.
Ameliyattan sonra 3 ay içerisinde düz alanlarda koşu yapılabilir. 6 aydan sonra ise futbol, basketbol, voleybol gibi bacağa yük bindiren sporlar yapılabilir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Ortopedi ve Travmatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.